Sałatka ze szprotkami
Krucha sałata, botwina, rukola, bazylia, ser, jajko od szczęśliwej kurki oraz szprotki - zestaw niezwykle smakowity i sycący. Prosta sałatka, która smakuje niezależnie od pory dnia prosto z bloga "Obiad gotowy".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- kilka liści sałaty
- garść bazylii
- garść rukoli
- pęczek natki pietruszki
- liście botwiny
- 2 jajka
- 100 g sera morskiego
- 1 puszka szprotek podwędzanych
- kilka gałązek tymianku
- kilka oliwek
Dressing:
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka musztardy francuskiej
- 2 łyżki oliwy
- pieprz świeżo mielony
Jajka ugotować na twardo, obrać, pokroić w ćwiartki. Szprotki odsączyć z oleju. Ser pokroić w słomkę lub zetrzeć na tarce. Sałatę i botwinę porwać na mniejsze kawałki. Pietruszkę posiekać. Oliwki pokroić. Wszystkie składniki sałatki ułożyć na talerzu. Składniki sosu wymieszać, polać sałatkę. Pysznie smakuje z bagietką lub ciabattą.
Zobacz także: chrupiące placuszki z cukinii i botwiny
Polecamy wideo: Marokańskie wydanie sałatki z marchewki
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze