Sałatka z ziemniaków z serem blue
- 800 g ziemniaków
- 100 g sera gorgonzola
- roquefor
- d'or blue lub innego tłustego
- lue (pleśniowy błękitny)
- garść łuskanych włoskich orzechów
- 1 cebula pokrojona w wiórki
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka musztardy Dijon
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka natki pietruszki
- 2 łyżki białego octu winnego
- sól
- pieprz
- 6 łyżek oliwy
- Sałatka z ziemniaków
Ziemniaki wyszorować, ugotować w łupinach w osolonym wrzątku. Składniki sosu (poza oliwą) wymieszać, potem stopniowo dodawać oliwę, aż powstanie kremowy winegret. Gorące ziemniaki obrać ze skórki, pokroić w grubą kostkę i polać sosem. Odstawić. Oliwę rozgrzać na patelni, cebulkę usmażyć na złoto, wrzucić orzechy i chwilę smażyć razem. Pokruszonym serem posypać ziemniaki. Posypać gorącymi orzechami z cebulką. Zamieszać. Sałatka najlepsza jest lekko ciepła, kiedy gorąca cebulka rozpuszcza trochę ser na ziemniakach.
Przepis dodał użytkownik siwulkaaa89
Podziel się opinią
Komentarze