Sałatka z kozim serem i granatem
Kozi ser ma tyle samo zwolenników, co przeciwników. Jedni go wręcz uwielbiają, inni, no cóż, uważają, że po prostu śmierdzi. Powiedzmy sobie szczerze, zapach jest rzeczywiście specyficzny, ale można się do niego przyzwyczaić. Kozie sery są popularne m.in. w Grecji, Francji i we Włoszech. Mają nieco ostrzejszy smak niż krowie. Świetnie smakują solo, wraz z innymi serami na desce lub jako składnik wielu dań, zarówno na ciepło, jak i na zimno. Proponujemy sałatkę z grillowanym kozim serem i granatem, będzie idealna na kolację.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 1-2 |
- 1 pomarańcza,
- 1 granat,
- pierś kurczaka,
- 3 garście młodego szpinaku,
- 100 g koziego sera,
- 2 łyżeczki musztardy francuskiej,
- 2 łyżeczki miodu,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- sól, pieprz.
Zacznij od przygotowania sosu. W małym słoiczku wymieszaj musztardę, miód, oliwę, sok z cytryny, sól i pieprz. Zakręć i wstrząśnij. Szpinak trzeba opłukać, odsączyć i ułożyć na talerzach. Filet z piersi kurczaka umyj i oczyść, natrzyj solą i pieprzem i usmaż na patelni grillowej bez tłuszczu, aż się delikatnie zrumieni. Potem pokrój kurczaka w paski i ułóż na szpinaku. Ser usmaż na patelni (możesz go wcześniej opanierować w bułce i jajku) lub ugrilluj. Ciepły ser połóż na reszcie składników. Pomarańczę obierz i wyfiletuj. Cząstki poukładaj na talerzach. Całość posyp nasionami granatu i polej sosem. Podawaj z grillowaną bagietką.
Zobacz wideo: Jak myć owoce i warzywa
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze