Sałatka z cukinią i rukolą
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- Czas przygotowania 15 minut
- Składniki:
- Sałatka
- Garść liści rukoli,
- Cztery plastry młodej cukinii,
- ½ czerwonej cebuli,
- ¼ żółtej papryki,
- 4 kromki pełnoziarnistego chleba tostowego Dan Cake,
- Łyżka oleju kokosowego/ słonecznikowego,
- Sos winegret
- 1 łyżka soku z cytryny lub octu winnego
- 4 łyżki oleju rzepakowe z pierwszego tłoczenia
- Szczypta soli
- Szczypta pieprzu
- 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
Lato to czas lekkich i kolorowych potraw pełnych smaku i warzyw sezonowych. W sierpniu na naszych stołach króluje cukinia, która doskonale komponuje się z zieloną rukolą, złocistymi nasionami słonecznika, czerwoną cebulą i żółtą papryką. To Danie to prawdziwa uczta, również dla oka. Sałatkę możemy podawać z chrupiącymi paluchami, które sprawią, że danie będzie bardziej sycące i pożywne Sposób przygotowaniaSałatę myjemy w zimnej wodzie, osuszamy. Młodą cukinię grillujemy lub podsmażamy na patelni, aby zmiękła. Na suchej patelni prażymy słonecznik, tak by uzyskał złocisty kolor. Cebulę kroimy w piórka, a paprykę w cząstki. Wszystkie składniki mieszamy naczyniu. Posypujemy prażonym słonecznikiem.Sos do polania przygotowujemy w następujący sposób: Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Gdyby sos był za gęsty, możemy rozcieńczyć go odrobiną soku jabłkowego. Wyłożoną sałatkę polewamy powstałym sosem.Kroimy chleb w podłużne paski. Kromki chleba umieszczamy w opiekaczu lub piekarniku, czekamy, aż staną się
chrupiące. Autor Pan Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dwór Korona Karkonoszy
Przepis dodał użytkownik Dan Cake Polska
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze