Sałatka warstwowa z mięsem mielonym
Sałatka z mięsem mielonym jest idealna na wszelkiego rodzaju imprezy, posiadówki i domówki, ale może być też pełnowartościowym posiłkiem, który nałożymy sobie do lunch boxa i zabierzemy ze sobą do pracy na drugie śniadanie. Przepis z bloga "Krylowa kuchnia".
Czas przygotowania: | |
Na ile osób: | 4-6 |
Okazja: |
- 300 g mielonej łopatki wieprzowej
- 200 g mielonej wołowiny
- 150 g makaronu kokardki
- 1 czerwona papryka
- 400 g kukurydzy konserwowej
- 1 duża czerwona cebula
- pęczek zielonej pietruszki
- 150 g żółtego sera
- 3 małe ogórki kiszone
- sól
- pieprz
- papryka słodka w proszku
- papryka ostra w proszku
- czosnek granulowany
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki ketchupu
Olej rozgrzać na patelni. Na tłuszcz przełożyć mięso, dodać pieprz, sól, papryki w proszku i czosnek granulowany i smażyć aż się zrumieni. Kiedy mięso się już usmaży, dodać koncentrat pomidorowy, ketchup i 1/2 szklanki wody. Mięso dusić jeszcze 10 minut.
Makaron ugotować w osolonym wrzątku i ostudzić. Natkę pietruszki, czerwoną paprykę i cebule pokroić. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a ogórki kiszone na drobnych.
Na dno przeźroczystej miski wyłożyć makaron, posypać go słodka papryką w proszku i odrobiną czosnku granulowanego, posypać siekana natką pietruszki. Na pietruszkę wyłożyć pokrojoną paprykę, a następnie odsączoną z zalewy kukurydzę. Na kukurydze wykładamy mięso razem z powstałym z duszenia sosem. Mięso posypujemy startym żółtym serem, a następnie z ogórków kiszonych robimy otoczkę wokół ścianek miski. Sałatkę odstawiamy do lodówki na kilka godzin, aby składniki przeszły smakiem sosu. Smacznego!
Zobacz także przepis na ciasto ryżowe bez pieczenia
src="https://d.wpimg.pl/798881416-192184521/ciasto.JPG"/>
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze