Trwa ładowanie...
d2pa62u
d2pa62u

Sałatka warstwowa

Przepis
3.6
(25 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Zdjęcie
Składniki
  • 150 g krewetek
  • 150 g pomidorków cherry
  • 1 świeży ogórek
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka kukurydzy
  • 2 czerwone papryki
  • 3 łyżki majonezu majonezu
  • 2 łyżki pikantnego ketchupu
  • sok z połowy cytryny
  • pęczek świeżej natki pietruszki
  • 3 łyżki gęstego jogurtu
  • 2 ząbki czosnku
  • koperek do dekoracji
Przepis

Pomidorki cherry przekrój na pół. Ogórka obierz, przekrój na pół, za pomocą łyżki usuń pestki. Następnie pokrój w kostkę. Papryki oczyść z pestek i również pokrój w kostkę.

Natkę pietruszki posiekaj drobno, dodaj sok z cytryny. W tak przygotowanej marynacie mocz krewetki. Fasolkę opłucz w przegotowanej wodzie.

Przygotuj sos, mieszając ketchup, majonez, jogurt naturalny i rozgnieciony czosnek.

Krewetki sparz w gorącej wodzie. W wysokim, szklanym naczyniu układaj w odpowiedniej kolejności składniki sałatki. Zacznij od fasolki i kukurydzy, następnie krewetki, ogórek, sos i papryki. Na wierzchu ułóż pomidorki i kilka krewetek. Udekoruj koperkiem.

Przepis poleca Piotr Murawski, szef kuchni Knorr

Podziel się opinią

Share
d2pa62u
d2pa62u
d2pa62u
d2pa62u
Więcej tematów
d2pa62u