Sałatka warstwowa
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 150 g krewetek
- 150 g pomidorków cherry
- 1 świeży ogórek
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 puszka kukurydzy
- 2 czerwone papryki
- 3 łyżki majonezu majonezu
- 2 łyżki pikantnego ketchupu
- sok z połowy cytryny
- pęczek świeżej natki pietruszki
- 3 łyżki gęstego jogurtu
- 2 ząbki czosnku
- koperek do dekoracji
Pomidorki cherry przekrój na pół. Ogórka obierz, przekrój na pół, za pomocą łyżki usuń pestki. Następnie pokrój w kostkę. Papryki oczyść z pestek i również pokrój w kostkę.
Natkę pietruszki posiekaj drobno, dodaj sok z cytryny. W tak przygotowanej marynacie mocz krewetki. Fasolkę opłucz w przegotowanej wodzie.
Przygotuj sos, mieszając ketchup, majonez, jogurt naturalny i rozgnieciony czosnek.
Krewetki sparz w gorącej wodzie. W wysokim, szklanym naczyniu układaj w odpowiedniej kolejności składniki sałatki. Zacznij od fasolki i kukurydzy, następnie krewetki, ogórek, sos i papryki. Na wierzchu ułóż pomidorki i kilka krewetek. Udekoruj koperkiem.
Przepis poleca Piotr Murawski, szef kuchni Knorr
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze