Trwa ładowanie...
d5lgs3b
d5lgs3b

Sałatka ryżowa z wędzoną makrelą

Przepis

Joanna, autorka bloga "Królestwo Garów" proponuje przepyszną sałatkę z ryżem i wędzoną makrelą. Sprawdzi się zarówno na obiad, jak i na domową imprezę. Jest szybka i prosta w przygotowaniu.

2.7
(12 głosów)
Oceń:
d5lgs3b
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-4

Rodzaj diety:
sałatka z wędona makrelą
Składniki
  • wędzona makrela
  • 150 g (150 ml) ryżu (u mnie długoziarnisty)
  • kukurydza z puszki ( 420 ml)
  • 2 ogórki kiszone
  • 1 cebula
  • 2-3 łyżki majonezu
  • pieprz
  • sól
  • łyżka masła
Przepis

Ryż wypłukać, wsypać do garnka. Zalać 210 ml zimnej wody, wsypać płaską łyżeczkę soli, dodać łyżkę masła i zagotować pod przykryciem. Następnie zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem 15 minut.

Ugotowany ryż odstawić do ostudzenia. Rybę obrać z ości, rozdrobnić. Cebulę posiekać. Ogórki pokroić w drobną kostkę.

Wymieszać rybę z ryżem, kukurydzą z puszki, ogórkiem i cebulą. Wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać majonez i wymieszać.

Polecamy też: tort czekoladowy korzenny

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Sałatka ryżowa z wędzoną makrelą
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki
d5lgs3b

Podziel się opinią

3
1
Share
d5lgs3b
d5lgs3b

d5lgs3b
d5lgs3b
d5lgs3b