Sałatka bankietowa. Na każdej imprezie znika jako pierwsza
Smaczna, niezwykle prosta w przygotowaniu i szybka sałatka. Znajdziemy w niej mnóstwo świeżych warzywa, kawałki kurczaka, kremowy sos i... grzanki z serem. Idealna sałatka na domowe imprezy. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
- 1 pojedynczy filet z kurczaka
- 4 łyżki majonezu
- 4 łyżki ketchupu
- 1 sałata lodowa
- 2 pomidory
- 1 ogórek świeży
- 1 papryka czerwona
- bagietka
- 10 dag sera żółtego
- 1 cebula czerwona
- olej do smażenia
- 1 łyżka przyprawy gyros
- Mięso myjemy, osuszamy, usuwamy błonki i kroimy w kostkę. Doprawiamy przyprawą gyros i smażymy na rozgrzanym oleju. Po usmażeniu studzimy i układamy na dnie naczynia.
- Ketchup mieszamy z majonezem i połowę sosu wykładamy na mięso.
- Następna warstwa to porwana na małe kawałki sałata lodowa.
- Na sałacie układamy umytego, pokrojonego w pół plasterki pomidora.
- Następnie obraną pokrojoną w piórka czerwoną cebulę.
- Umyty, pokrojony w pół plasterki ogórek.
- Ponownie smarujemy pozostałym sosem.
- Paprykę myjemy, usuwamy nasiona, kroimy w drobne paseczki i układamy na sosie.
- Bagietkę kroimy w kromki, kromkę na polowe i połówki na trzy części. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy żółtym serem startym na tarce o dużych oczkach i pieczemy 15 minut w 180 st. C. w rozgrzanym piekarniku.
- Po upieczeniu bagietkę studzimy i układamy na wierzch sałatki.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze