Przetestuj w kuchni
Sałata szybko traci świeżość i więdnie. Wystarczy jednak ją odpowiednio przechowywać, a zachowa swoje walory nawet przez tydzień. Poznajcie sprawdzone rady.
Wilgotna ściereczka
Po przyniesieniu sałaty do domu zawiń ją w wilgotną ściereczkę lub ręcznik papierowy i schowaj do lodówki. Tak przechowana zachowa świeżość nawet przez 7 dni. Pamiętaj jednak, by nie dopuścić do tego, by ściereczka wyschła.
Każdy liść osobno
Podziel sałatę na liście. Każdy listek opłucz i delikatnie odsącz z nadmiaru wody. W plastikowym pojemniku do przechowywania żywnościowi układaj naprzemiennie warstwy liści sałaty oraz papierowego ręcznika. Zamknij pudełko i wstaw do lodówki.
Krojenie sałaty
Babcie przestrzegały, by nie kroić sałaty nożem (wyjątkiem jest rzymska i lodowa). W kontakcie z metalem delikatne listki tracą witaminę C i zmieniają smak. Dlatego sałatę rwiemy na kawałki palcami. Nie masz na to czasu? Zaopatrz się w plastikowy nóż.