Sałata pozostanie świeża i krucha. Sprawdzone sztuczki

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

/ 4Przetestuj w kuchni

Obraz
© 123RF

Sałata szybko traci świeżość i więdnie. Wystarczy jednak ją odpowiednio przechowywać, a zachowa swoje walory nawet przez tydzień. Poznajcie sprawdzone rady.

/ 4Wilgotna ściereczka

Obraz
© 123RF

Po przyniesieniu sałaty do domu zawiń ją w wilgotną ściereczkę lub ręcznik papierowy i schowaj do lodówki. Tak przechowana zachowa świeżość nawet przez 7 dni. Pamiętaj jednak, by nie dopuścić do tego, by ściereczka wyschła.

/ 4Każdy liść osobno

Obraz
© 123RF

Podziel sałatę na liście. Każdy listek opłucz i delikatnie odsącz z nadmiaru wody. W plastikowym pojemniku do przechowywania żywnościowi układaj naprzemiennie warstwy liści sałaty oraz papierowego ręcznika. Zamknij pudełko i wstaw do lodówki.

/ 4Krojenie sałaty

Obraz
© 123RF

Babcie przestrzegały, by nie kroić sałaty nożem (wyjątkiem jest rzymska i lodowa). W kontakcie z metalem delikatne listki tracą witaminę C i zmieniają smak. Dlatego sałatę rwiemy na kawałki palcami. Nie masz na to czasu? Zaopatrz się w plastikowy nóż.

Wybrane dla Ciebie
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz