Sałata pozostanie świeża i krucha. Sprawdzone sztuczki

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

/ 4Przetestuj w kuchni

Obraz
© 123RF

Sałata szybko traci świeżość i więdnie. Wystarczy jednak ją odpowiednio przechowywać, a zachowa swoje walory nawet przez tydzień. Poznajcie sprawdzone rady.

/ 4Wilgotna ściereczka

Obraz
© 123RF

Po przyniesieniu sałaty do domu zawiń ją w wilgotną ściereczkę lub ręcznik papierowy i schowaj do lodówki. Tak przechowana zachowa świeżość nawet przez 7 dni. Pamiętaj jednak, by nie dopuścić do tego, by ściereczka wyschła.

/ 4Każdy liść osobno

Obraz
© 123RF

Podziel sałatę na liście. Każdy listek opłucz i delikatnie odsącz z nadmiaru wody. W plastikowym pojemniku do przechowywania żywnościowi układaj naprzemiennie warstwy liści sałaty oraz papierowego ręcznika. Zamknij pudełko i wstaw do lodówki.

/ 4Krojenie sałaty

Obraz
© 123RF

Babcie przestrzegały, by nie kroić sałaty nożem (wyjątkiem jest rzymska i lodowa). W kontakcie z metalem delikatne listki tracą witaminę C i zmieniają smak. Dlatego sałatę rwiemy na kawałki palcami. Nie masz na to czasu? Zaopatrz się w plastikowy nóż.

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja