Przepyszne crostini z musem z wątróbek według przepisu Magdy Gessler

Co kraj, to obyczaj i specyficzny rodzaj kanapek. My mamy pajdę chleba ze smalcem lub kanapki z serem żółtym, a Włosi zajadają się crostini. Małgorzata Kijowska, autorka bloga "Daylicooking", proponuje podanie ich z musem wątróbek. Jego przygotowanie nie jest trudne, a efekt zadowoli najwybredniejszego smakosza.

Obraz
Źródło zdjęć: © www.daylicooking.pl

Co kraj, to obyczaj i specyficzny rodzaj kanapek. My mamy pajdę chleba ze smalcem lub kanapki z serem żółtym, a Włosi zajadają się crostini. Małgorzata Kijowska, autorka bloga "Daylicooking", proponuje podanie ich z musem wątróbek. Jego przygotowanie nie jest trudne, a efekt zadowoli najwybredniejszego smakosza.

Składniki:
500 g wątróbek (użyto kurzych)
1 większa cebula lub 2 średnie
4-5 dużych ząbków czosnku
tymianek, natka pietruszki
sól, pieprz
masło do smażenia (najlepszy jest tłuszcz kurzy lub z gęsi)
mąka do prószenia wątróbek
3 jajka
10-20 g koniaku (użyto whiskey)
białe pieczywo
oliwa z oliwek
opcjonalnie czosnek do natarcia grzanki

Wątróbki opłukać, osuszyć i oczyścić z ewentualnych zbędnych błonek. Oprószyć mąką. Masło rozgrzać na patelni i na średnim ogniu partiami obsmażyć wątróbki. Nie wkładać wszystkich od razu bo nie obsmażą się, a ugotują. Obsmażone przełożyć do oddzielnego naczynia. Kiedy wszystkie wątróbki będą już obsmażone, na patelnię włożyć pokrojoną w kostkę cebulę oraz posiekany czosnek. Krótko podsmażyć, dołożyć obsmażone wątróbki, podlać wodą i całość udusić do miękkości. Jajka ugotować na twardo, wystudzić i obrać ze skorupek. Wątróbkę wraz jajkami zmielić dwukrotnie przez maszynkę lub zmiksować w malakserze. Powinna wyjść gładka masa. Doprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem, tymiankiem. Wlać koniak lub whiskey i dobrze wymieszać. Kawałki pieczywa posmarować oliwą i zgrillować lekko. Natrzeć czosnkiem i nakładać mus z wątróbek. Posypywać obficie zieloną pietruszką i podawać.

POLECAMY:

Wybrane dla Ciebie
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał