Dodaj odrobinę do marynaty. Warzywa i mięso będą jak z koreańskiej restauracji
Koreańska muzyka, pielęgnacja i kuchnia – to te rzeczy zdobyły serca Polaków w ostatnich latach. Skupmy się jednak na koreańskich kulinariach. W wielu Polskich miastach znajdziesz już koreańskie restauracje, a w sklepach coraz łatwiej trafić na kimchi – kiszoną kapustę, która jest nieodłączną częścią menu tego kraju. Jeśli też lubisz kuchnię azjatycką i chcesz ją wypróbować w swoim domowym zaciszu, sprawdź, w jakie produkty warto się zaopatrzyć.
Kuchnia koreańska łączy intensywne smaki, zdrowe składniki i tradycyjne potrawy, które zachwycają niebanalnymi połączeniami. Kimchi, pikantna kiszona kapusta, jest podstawowym elementem większości posiłków, jednak w koreańskim menu znajdziesz także takie dania jak bibimbap – ryż z warzywami, jajkiem i gochujang, bulgogi (to grillowana wołowina marynowana w aromatycznej mieszance) czy jajangmyeon, czyli makaron w gęstym ciemnym sosie sojowym.
Popularną przyprawą jest gochujang – pasta z czerwonej papryki, która nadaje potrawom wyrazistości i ostrości. Wśród zup warto wymienić kimchi jjigae czy doenjang jjigae, w których znajdziesz mięso, warzywa, tofu, kiszonki i intensywne przyprawy.
W koreańskiej kuchni ryż jest podstawą wielu dań, a obok niego nie może zabraknąć grillowanego mięsa, szczególnie wieprzowiny i wołowiny. Jednak kuchnia ta ma też świetne roślinne opcje, bazujące na tofu, grzybach i warzywach. Oprócz głównych dań Koreańczycy uwielbiają serwować banchan, czyli różne przystawki, takie jak sałatki, marynowane warzywa, kimchi, a także smażone lub gotowane potrawy, tj. jajka, tofu czy ryby. Banchan to małe porcje, które świetnie uzupełniają posiłek i wprowadzają różnorodność smaków – od słonych po pikantne.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Mleczny chlebek shokupan idealny na koreańskie tosty. Lepsze niż kanapki z serem
Koreańskie składniki, które warto mieć w kuchni
Kuchnia koreańska to prawdziwa eksplozja smaków, gdzie każdy posiłek tworzy kompozycję intensywnych i zrównoważonych nut oraz aromatów. Znajdziesz tu dania delikatne, słodkie oraz mocno ostre i o wyrazistym smaku umami. Jeśli chcesz je stworzyć samodzielnie, będziesz potrzebował kilku ważnych składników.
Pasta gochujang
Gochujang to jedna z najpopularniejszych przypraw kuchni koreańskiej – ostra pasta z czerwonej papryki, z wyczuwalną nutą słodyczy i umami. Jej głównymi składnikami są fermentowana pasta sojowa, mielona papryka chili, ryż i sól. W tradycyjnej kuchni koreańskiej gochujang fermentowano przez długi czas w glinianych naczyniach, co pozwalało jej nabrać intensywnego, głębokiego smaku.
Gochujang jest niezastąpiona w wielu koreańskich potrawach, takich jak bibimbap, kimchi jjigae czy bulgogi. Ma ona wszechstronne zastosowanie i może być używana też jako składnik marynat czy sosów, a także jako dodatek do zup, sałatek czy dań stir-fry.
Sos rybny
Kolejny składnik o wszechstronnym zastosowaniu, który w koreańskiej kuchni pełni podobną funkcję jak sól czy sos sojowy – podkręca smak i dodaje potrawom głębi. Choć ma dość intensywny zapach, to już w gotowym daniu staje się mało wyczuwalny. Najczęściej dodaje się go do kimchi, zup i marynat, gdzie świetnie wydobywa smak umami. W Korei popularny jest sos rybny z anchois, ale można spotkać też wersje na bazie krewetek.
Olej sezamowy
To kwintesencja kuchni azjatyckiej – aromatyczny, o głębokim, lekko orzechowym smaku, który potrafi całkowicie odmienić charakter potrawy. W koreańskiej kuchni używa się go głównie do doprawienia ryżu, warzyw i zup. Świetnie sprawdza się też jako baza do sosów i dressingów. Wystarczy kilka kropel, by danie nabrało wyrazistości oraz typowego "koreańskiego" charakteru.
Sos sojowy
W kuchni koreańskiej sos sojowy (ganjang) występuje w różnych rodzajach, z których każdy ma swoje szczególne przeznaczenie. Guk-ganjang, używa się do zup, jest jaśniejszy i bardziej słony. Z kolei yangjo-ganjang naturalnie warzony sos sojowy charakteryzuje się głębokim smakiem i dużą wszechstronnością – pasuje do potraw stir-fry czy dań duszonych.
Poza nimi w Korei można natrafić na całą gamę sosów sojowych różniących się składem, smakiem i przeznaczeniem. Jeśli chcesz samemu robić koreańskie potrawy, możesz zaopatrzyć się w dostępny w wielu naszych sklepach sos sojowy jasny (polecany do zup i dań z ryżem) oraz ciemny (gęsty i o intensywnym smaku, sprawdzi się w sosach czy marynatach).
Wino do gotowania
Znane też jako mirim to słodkie wino ryżowe, które odgrywa ważną rolę w kuchni koreańskiej i japońskiej. Stosuje się je głównie do marynowania mięsa, gdzie pomaga zniwelować zapach surowego produktu, a także nadaje potrawom subtelną, lekko słodkawą nutę. Jest również doskonałym składnikiem sosów i zup. W trakcie gotowania alkohol zawarty w mirimie odparowuje, pozostawiając jedynie subtelną słodycz. Przy wyborze mirinu zwrócić uwagę na skład i wybierz ten produkt, który jest jak najbardziej naturalny, bez sztucznych dodatków czy nadmiaru cukru.
Odkryj smaki koreańskiej kuchni
Jeśli choć raz spróbujesz koreańskiej potrawy, to już nigdy o niej nie zapomnisz. Większość z nich całkowicie różni się od naszej tradycyjnej kuchni głównie ze względu na różnorodność nietypowych przypraw i połączeń smakowych.
Oprócz dobrze znanych produktów, jak np. gochujang, sos sojowy czy olej sezamowy, warto spróbować także innych, ciekawych składników, które stanowią uzupełnienie koreańskich dań, np. fermentowanej pasty sojowej, koreańskich płatków chilli gochugaru, wodorostów czy nawet suszonych ryb. Kolekcjonując te składniki, masz szansę na pełne zanurzenie się w koreańską kuchnię i odkrycie nowych smaków, które sprawią, że każde danie nabierze wyjątkowego charakteru.