Trwa ładowanie...
d2cnfso
20-11-2015 12:15

Ryżowe krokiety z nadzieniem z tuńczyka

Przepis
Oceń jako pierwszy:
d2cnfso
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Składniki
  • Składniki na 15 krokietów:
  • 500 g ryżu ( najlepiej typu Carnaroli do risotto)
  • 80 g cebulki szalotki
  • 100g sera typu parmezan
  • 15 g masła
  • 30 g oliwy z oliwek extra vergine Olitalia
  • 100 ml soku z cytryn Limmi
  • olej ryżowy Olitalia (do smażenia)
  • Składniki na nadzienie krokietów:
  • 2 słoiki tuńczyka w sosie własnym Callipo 160g
  • Składniki na wywar bulionowy:
  • 100 ml soku z cytryn Limmi
  • 1l wody
  • 10 g pieprzu ( w ziarenkach)
  • 1 marchewka
  • 100 g selera
  • 1 biała cebula średniej wielkości
  • Składniki na panierkę:
  • 2 jajka
  • 150 g bułki tartej
  • sól i pieprz
Przepis

Zacznij od przygotowania wywaru warzywnego. Umyte, obrane i pokrojone warzywa umieść w garnku z wodą, dodaj sok z cytryny i pieprz. Zagotuj, dodaj sól. Gotuj pod przykryciem około półtorej godziny, a następnie odcedź bulion tak, aby nie zawierał kawałków warzyw.Przygotuj nadzienie ryżowe: posiekaj bardzo drobno cebulkę szalotkę i dodaj do rozgrzanej wcześniej w dużym garnku oliwy. Podsmażaj na małym ogniu przez około 5 minut, a następnie zalej bulionem. Do bulionu dodaj ryż, a następnie 100 ml soku z cytryny. Gotuj (około 20 minut) na małym ogniu aż płynny bulion się zredukuje, a ryż zaabsorbuje wodę. Po ugotowaniu dodaj masło i parmezan. Przełóż ryż na dużą patelnię, przykryj i pozostaw do ostudzenia.Schłodzony ryż podziel na 15 równych porcji. Każdą z porcji uformuj w dłoniach w płaski okrągły kształt, który wypełnisz porcją (wielkości małej łyżeczki) tuńczyka. Przykryj tuńczyka ryżem, formując charakterystyczne krokieciki.Każdy z krokietów obtocz w rozbitym jajku i bułce tartej. Smaż na głębokim tłuszczu
- oleju ryżowym - w wysokiej temperaturze. Kiedy panierka krokietów się zarumieni, wyjmij je z patelni i połóż na kuchennym papierowym ręczniczku, aby odcedzić nadmiar tłuszczu. Podawaj na gorąco i ciesz się smakiem włoskiej przystawki.

Przepis dodał użytkownik kasia

Ryżowe krokiety z nadzieniem z tuńczyka
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2cnfso
d2cnfso
d2cnfso
d2cnfso
Więcej tematów
d2cnfso

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj