Ryż niejedno ma imię

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

/ 9Jak dobrać rodzaj ryżu do potrawy

Obraz
© 123RF.COM

Ryż jest świetnym dodatkiem do wielu dań. Pasuje do potraw orientalnych, śródziemnomorskich, deserów, a nawet do zwyczajnych kotletów. Najczęściej kupujemy ryż w woreczkach. Niestety nie jest to najzdrowszy wybór. Dużo tańszym i zdrowszym rozwiązanie jest wybieranie kilogramowych opakowań. Istnieje wiele odmian ryżu. Mają one różne zastosowanie. Zobaczcie nasz krótki przewodnik po tych najpopularniejszych.

Paraboiled - biały, długoziarnisty ryż, który został poddany działaniu pary wodnej pod dużym ciśnieniem. W ten sposób składniki odżywcze z okrywy zostają "wtłoczone" do jego wnętrza. Dzięki temu zawiera dwa razy więcej witamin i minerałów niż zwykły ryż. Szybko się gotuje, ma złocisty odcień, jest delikatny w smaku. Nadaje się jako dodatek do zup i sałatek.

Zobacz też: Takiej kanapki jeszcze nie jadłeś

/ 9Ryż długoziasrnisty

Obraz
© 123RF.COM

Ma podłużne kremowe ziarna. Jest uprawiany w Azji, obu Amerykach oraz w Europie. Charakteryzuje się łagodnym smakiem. Jest lekkostrawny i niskokaloryczny. Zawiera nieco mniej skrobi niż inne odmiany, dlatego po ugotowaniu jest sypki i się nie klei. Sprawdzi się jako dodatek do zup, farszów, sałatek.

/ 9Ryż jaśminowy

Obraz
© 123RF.COM

Pochodzi z Tajlandii. Jego nazwa pochodzi od charakterystycznego jaśminowego zapachu. Ma dość długie, śnieżnobiałe ziarna. Zawiera więcej skrobi niz pozostałe odmiany, dlatego po ugotowaniu jest dość kleisty. Pasuje do deserów.

/ 9Basmanti

Obraz
© 123RF.COM

Jedna z najszlachetniejszych odmian ryżu. Pochodzi z Indii. Charakteryzuje się lekko orzechowym smakiem. Po ugotowaniu ryż jest śnieżnobiały. Pasuje do dań kuchni orientalnej, jest doskonały do smażenia i potraw na ciepło.

/ 9Krótkoziarnisty

Obraz
© 123RF.COM

Zawiera więcej skrobi niż odmiany długoziarniste. W związku z tym po ugotowaniu jest kleisty i spójny. Popularny w krajach azjatyckich, ponieważ łatwo jest go jeść pałeczkami. Poza tym sprawdza się w sushi. Nadaje się także do przygotowywania deserów.

/ 9Arborio i carnaroli

Obraz
© 123RF.COM

Są to włoskie odmiany o zaokrąglonych ziarnach. Zawierają dużo skrobi, ale po ugotowaniu ziarenka są jędrne i wilgotne. Stanowią główny składnik risotto, ale nadają się również do farszów i sałatek.

/ 9Naturalny (brązowy)

Obraz
© 123RF.COM

Najbardziej wartościowa odmiana ryżu, ponieważ jego ziarna są pozbawione jedynie niejadalnej łuski. Ryż brązowy to źródło witamin i minerałów. Po ugotowaniu jest twardszy niż biały, wyróżnia go także lekko orzechowy smak. Świetnie komponuje się z warzywami.

/ 9Dziki ryż

Obraz
© 123RF.COM

Rośnie w Ameryce Północnej na pograniczu Stanów Zjednoczonych i Kanady. Wyróżnia się orzechowym smakiem. Jego długie, ciemne, cienkie ziarna obfitują w białko, potas, fosfor i witaminy z grupy B. Doskonale smakuje z dziczyzną, drobiem, rybami i owocami morza.

/ 9Czerwony ryż

Obraz
© 123RF.COM

Ma czerwoną łupinkę i ziarna średniej długości. Pochodzi z Indii, jest jednak również uprawiany we Francji. Ma słodkawy smak i orzechowy zapach. Pasuje do warzyw i mięsa drobiowego.

Wybrane dla Ciebie
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier