Jak dobrać rodzaj ryżu do potrawy
Ryż jest świetnym dodatkiem do wielu dań. Pasuje do potraw orientalnych, śródziemnomorskich, deserów, a nawet do zwyczajnych kotletów. Najczęściej kupujemy ryż w woreczkach. Niestety nie jest to najzdrowszy wybór. Dużo tańszym i zdrowszym rozwiązanie jest wybieranie kilogramowych opakowań. Istnieje wiele odmian ryżu. Mają one różne zastosowanie. Zobaczcie nasz krótki przewodnik po tych najpopularniejszych.
Paraboiled - biały, długoziarnisty ryż, który został poddany działaniu pary wodnej pod dużym ciśnieniem. W ten sposób składniki odżywcze z okrywy zostają "wtłoczone" do jego wnętrza. Dzięki temu zawiera dwa razy więcej witamin i minerałów niż zwykły ryż. Szybko się gotuje, ma złocisty odcień, jest delikatny w smaku. Nadaje się jako dodatek do zup i sałatek.
Zobacz też: Takiej kanapki jeszcze nie jadłeś
Ryż długoziasrnisty
Ma podłużne kremowe ziarna. Jest uprawiany w Azji, obu Amerykach oraz w Europie. Charakteryzuje się łagodnym smakiem. Jest lekkostrawny i niskokaloryczny. Zawiera nieco mniej skrobi niż inne odmiany, dlatego po ugotowaniu jest sypki i się nie klei. Sprawdzi się jako dodatek do zup, farszów, sałatek.
Ryż jaśminowy
Pochodzi z Tajlandii. Jego nazwa pochodzi od charakterystycznego jaśminowego zapachu. Ma dość długie, śnieżnobiałe ziarna. Zawiera więcej skrobi niz pozostałe odmiany, dlatego po ugotowaniu jest dość kleisty. Pasuje do deserów.
Basmanti
Jedna z najszlachetniejszych odmian ryżu. Pochodzi z Indii. Charakteryzuje się lekko orzechowym smakiem. Po ugotowaniu ryż jest śnieżnobiały. Pasuje do dań kuchni orientalnej, jest doskonały do smażenia i potraw na ciepło.
Krótkoziarnisty
Arborio i carnaroli
Są to włoskie odmiany o zaokrąglonych ziarnach. Zawierają dużo skrobi, ale po ugotowaniu ziarenka są jędrne i wilgotne. Stanowią główny składnik risotto, ale nadają się również do farszów i sałatek.
Naturalny (brązowy)
Najbardziej wartościowa odmiana ryżu, ponieważ jego ziarna są pozbawione jedynie niejadalnej łuski. Ryż brązowy to źródło witamin i minerałów. Po ugotowaniu jest twardszy niż biały, wyróżnia go także lekko orzechowy smak. Świetnie komponuje się z warzywami.
Dziki ryż
Rośnie w Ameryce Północnej na pograniczu Stanów Zjednoczonych i Kanady. Wyróżnia się orzechowym smakiem. Jego długie, ciemne, cienkie ziarna obfitują w białko, potas, fosfor i witaminy z grupy B. Doskonale smakuje z dziczyzną, drobiem, rybami i owocami morza.
Czerwony ryż
Ma czerwoną łupinkę i ziarna średniej długości. Pochodzi z Indii, jest jednak również uprawiany we Francji. Ma słodkawy smak i orzechowy zapach. Pasuje do warzyw i mięsa drobiowego.