Rydze w occie winnym z miodem. Zrób zapasy na zimę
Rydze uchodzą za jedne z najsmaczniejszych grzybów. Marynowane w zalewie z dodatkiem miodu będą wspaniałym dodatkiem do wędlin i mięs. Przepis pochodzi z bloga "Kuchennymi drzwiami".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
- świeże rydze
Zalewa:
- 3 szklanki wody (1 szklanka to 250 ml)
- 3/4 szklanki białego octu winnego
- 2 łyżki soli kamiennej – nie jodowanej!
- 1/2 szklanki miodu wielokwiatowego
- 2 cebule obrane i pokrojone w piórka
- gorczyca, ziele angielskie, liść laurowy
Piekarnik nagrzewam do 100 st. C i wkładam umyte słoiki i zakrętki na 30 minut. Przygotowuje zalewę – zagotowuję 2 litry wody z solą, cebulą i przyprawami, dodaję ocet i miód, mieszam – kiedy zalewa się zagotuje, wyłączam grzanie.
Oczyszczone rydze przemywam zwilżoną gąbką i przecieram papierem kuchennym. Zagotowuję garnek wody – 2 litry z 1 łyżką soli kamiennej. Przekładam rydze i blanszuję 3-5 minut.
Osączone i ostudzone rydze układam w wyparzonych słoikach, zalewam zalewą razem z cebulą i przyprawami, zakręcam i wstawiam ponownie do piekarnika. Trzymam 30 minut w 100 st. C. Wyłączam grzanie i zostawiam w piekarniku przez noc. Przechowuję w chłodzie.
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze