Trwa ładowanie...
d1gfj40
17-10-2018 12:26

Rydze w occie winnym z miodem. Zrób zapasy na zimę

Przepis

Rydze uchodzą za jedne z najsmaczniejszych grzybów. Marynowane w zalewie z dodatkiem miodu będą wspaniałym dodatkiem do wędlin i mięs. Przepis pochodzi z bloga "Kuchennymi drzwiami".

d1gfj40
3.4
(11 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

Kuchennymi Drzwiami
Źródło: Kuchennymi Drzwiami
Składniki
  • świeże rydze

Zalewa:

  • 3 szklanki wody (1 szklanka to 250 ml)
  • 3/4 szklanki białego octu winnego
  • 2 łyżki soli kamiennej – nie jodowanej!
  • 1/2 szklanki miodu wielokwiatowego
  • 2 cebule obrane i pokrojone w piórka
  • gorczyca, ziele angielskie, liść laurowy
Przepis

Piekarnik nagrzewam do 100 st. C i wkładam umyte słoiki i zakrętki na 30 minut. Przygotowuje zalewę – zagotowuję 2 litry wody z solą, cebulą i przyprawami, dodaję ocet i miód, mieszam – kiedy zalewa się zagotuje, wyłączam grzanie.

Oczyszczone rydze przemywam zwilżoną gąbką i przecieram papierem kuchennym. Zagotowuję garnek wody – 2 litry z 1 łyżką soli kamiennej. Przekładam rydze i blanszuję 3-5 minut.
Osączone i ostudzone rydze układam w wyparzonych słoikach, zalewam zalewą razem z cebulą i przyprawami, zakręcam i wstawiam ponownie do piekarnika. Trzymam 30 minut w 100 st. C. Wyłączam grzanie i zostawiam w piekarniku przez noc. Przechowuję w chłodzie.

Zobacz też: wieniec na zakwasie

Rydze w occie winnym z miodem. Zrób zapasy na zimę
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

8
7

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1gfj40
d1gfj40
d1gfj40
d1gfj40
Więcej tematów
d1gfj40