WP
WP

Rydze w occie winnym z miodem. Zrób zapasy na zimę - Przepis

Trwa ładowanie...
Zdjęcie Kuchennymi Drzwiami
Podziel się

Rydze uchodzą za jedne z najsmaczniejszych grzybów. Marynowane w zalewie z dodatkiem miodu będą wspaniałym dodatkiem do wędlin i mięs. Przepis pochodzi z bloga "Kuchennymi drzwiami".

Składniki
  • świeże rydze

Zalewa:

  • 3 szklanki wody (1 szklanka to 250 ml)
  • 3/4 szklanki białego octu winnego
  • 2 łyżki soli kamiennej – nie jodowanej!
  • 1/2 szklanki miodu wielokwiatowego
  • 2 cebule obrane i pokrojone w piórka
  • gorczyca, ziele angielskie, liść laurowy
Przepis

Piekarnik nagrzewam do 100 st. C i wkładam umyte słoiki i zakrętki na 30 minut. Przygotowuje zalewę – zagotowuję 2 litry wody z solą, cebulą i przyprawami, dodaję ocet i miód, mieszam – kiedy zalewa się zagotuje, wyłączam grzanie.

WP

Oczyszczone rydze przemywam zwilżoną gąbką i przecieram papierem kuchennym. Zagotowuję garnek wody – 2 litry z 1 łyżką soli kamiennej. Przekładam rydze i blanszuję 3-5 minut.
Osączone i ostudzone rydze układam w wyparzonych słoikach, zalewam zalewą razem z cebulą i przyprawami, zakręcam i wstawiam ponownie do piekarnika. Trzymam 30 minut w 100 st. C. Wyłączam grzanie i zostawiam w piekarniku przez noc. Przechowuję w chłodzie.

Zobacz też: wieniec na zakwasie

WP
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
WP
WP