Ryby na polskich stołach. Jak pandemia zmieniła nasze nawyki żywieniowe?

Jak pandemia wpłynęła na nasze nawyki żywieniowe i zakupowe? Czy ryby na dobre zagościły na polskich stołach? Dlaczego warto jeść ryby 3 razy w tygodniu?

Ryby64 proc. Polaków spożywa ryby i owoce morza raz w tygodniu lub więcej
Źródło zdjęć: © 123RF
oprac.  KGD
SKOMENTUJ

Ostatni rok zmienił nawyki zakupowe i żywieniowe konsumentów. Coraz częściej robimy zakupy online i przygotowujemy posiłki w domu. Z raportu GFK Polonia "TrendKey w Koronie" wynika, że silne trendy rządzą zakupami Polaków. Najbardziej dominujący jest trend wymagającej konsumpcji (ang. discerning consuption). Dotyczy on konsumentów, którzy oczekują, aby produkt spełniał ich potrzeby i wysokie standardy względem jakości.

Drugi bardzo ważny trend to wygoda, przejawia się on tym, że konsumenci preferują szybkie posiłki. Z gotowych dań korzysta obecnie 70 proc. gospodarstw domowych. Jednocześnie chcemy, żeby te posiłki były zdrowe, bezpieczne i poprawiały naszą odporność.

Kolejny gorący trend to ekoświadomość (eco-conscience). Jako społeczeństwo czujemy coraz większe poczucie wpływu na przyszłość własną, lokalnej społeczności i planety. Przy czym, tej odpowiedzialności konsumenci oczekują nie tylko od siebie samych, ale również od producentów żywności.

Ryby wędzone. Czy są zdrowe?

Jak zmieniło się nasze odżywianie w czasie pandemii?

Najnowsze wyniki badań Norweskiej Rady ds. Ryb i Owoców Morza, która monitoruje nawyki żywieniowe konsumentów w 25 krajach potwierdzają te trendy. Konsumenci chcą zdrowo odżywiać się i coraz częściej sięgają po ryby i owoce morza. Są coraz bardziej świadomi i wybierają produkty ze zrównoważonych połów w trosce o równowagę ekosystemów.

Z raportu "The Seafood Consumer Index", wynika, że 64 proc. Polaków spożywa ryby i owoce morza raz w tygodniu lub więcej. Wyprzedzamy tym wynikiem Niemcy, ale jesteśmy za Wielką Brytanią, Francją czy Włochami. Mimo, że spożycie ryb w Polsce rośnie, to nadal jest o połowę niższe aniżeli w krajach UE.

Ryby w diecie Polaków

Statystyczny Polak zjada rocznie około 12 kilogramów ryb. Najwięcej ryb jedzą Hiszpanie (39 kg) i Portugalczycy (57kg), a najmniej Węgrzy, Rumuni i Bułgarzy. W strukturze spożycia ryb w krajach UE największe znaczenie mają tuńczyki, dorsze, łososie, mintaje oraz krewetki. W Polsce najchętniej konsumenci kupują mintaje, śledzie i makrele. Obserwujemy znaczący wzrost spożycia tuńczyka, makreli, śledzi, karpi oraz pstrągów. Z owoców morza najczęściej Polacy wybierają krewetki.

Jak pokazują wyniki raportu, Polacy deklarują, że chcą spożywać więcej ryb i owoców morza. To pokazuje, że zapotrzebowanie na tego typu produkty będzie rosło. Istnieje jednak wiele czynników, jak chociażby cena czy dostępność ryb i owoców morza, które ostatecznie zweryfikują czy deklaracje zostaną zamienione na czyny i pozwolą Polakom zmienić nawyki na zdrowe.

Ryby
© 123RF

Co ciekawe, wzrasta również spożycie ryb w puszkach i przetworów rybnych. Jest to spowodowane zwiększeniem zakupów produktów o długim okresie przydatności do spożycia w okresie pandemii Covid-19. Z badań przeprowadzonych na zlecenie firmy Graal w 2021 roku wynika, że 59 proc. konsumentów spożywa konserwy rybne przynajmniej raz w tygodniu, a 27 proc. konsumentów - 2 do 3 razy w miesiącu. - Myślę, że spożycie ryb w Polsce może wzrosnąć, ale potrzebne są działania edukacyjne, które uświadomią Polakom, dlaczego należy jeść ryby 3 razy w tygodniu i dlaczego ryby z puszki mogą być wygodną i zdrową alternatywą dla ryb świeżych - mówi Justyna Frankowska, członek Zarządu Grupy Kapitałowej Graal SA.

Dlaczego warto jeść ryby?

Dietetycy zachęcają do jedzenia ryb co najmniej 2 razy w tygodniu. Przede wszystkim dlatego, że ryby są źródłem cennych składników, między innymi pełnowartościowego i łatwo przyswajalnego białka. Mimo, że zawartość białek w mięsie ryb jest zbliżona do tych zawartych w mięsie, to białko ryb jest bardziej lekkostrawne i zawiera więcej ważnych dla zdrowia aminokwasów. Ryby są również skarbnicą nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega-3 i Omega-6, które korzystnie wpływają na układ krwionośny, chronią przed zawałem, obniżają ciśnienie krwi, zwiększają dobry cholesterol, wzmacniają odporność, a także działają antydepresyjnie.

Wybrane dla Ciebie

Jedli codziennie rodzynki. Oto co stało się z ich ciśnieniem po 3 miesiącach
Jedli codziennie rodzynki. Oto co stało się z ich ciśnieniem po 3 miesiącach
Ile masła można jeść dziennie? Wyniki najnowszych badań są ogromnym zaskoczeniem
Ile masła można jeść dziennie? Wyniki najnowszych badań są ogromnym zaskoczeniem
Dietetyk zachęca do jedzenia. Wymiatają złogi z tętnic jak miotełka i nie tylko
Dietetyk zachęca do jedzenia. Wymiatają złogi z tętnic jak miotełka i nie tylko
Jeśli masz te dolegliwości, nie jedz bobu. Może skończyć się szpitalem
Jeśli masz te dolegliwości, nie jedz bobu. Może skończyć się szpitalem
Dodaj pół łyżeczki do kawy. Wątroba wskoczy na wyższe obroty, a stawy przestaną boleć
Dodaj pół łyżeczki do kawy. Wątroba wskoczy na wyższe obroty, a stawy przestaną boleć
Wielu omija w sklepie, a szkoda. Przynosi ulgę wątrobie, reguluje cukier i poprawia wzrok
Wielu omija w sklepie, a szkoda. Przynosi ulgę wątrobie, reguluje cukier i poprawia wzrok
Wyjątkowa mieszanka przypraw. Działa jak niebieska tabletka na potencję i pomaga przy biegunce
Wyjątkowa mieszanka przypraw. Działa jak niebieska tabletka na potencję i pomaga przy biegunce
Czy można jeść pestki winogron? Odpowiedź nie jest taka prosta, jak się wydaje
Czy można jeść pestki winogron? Odpowiedź nie jest taka prosta, jak się wydaje
Grzyby należy wykręcać czy wycinać? Sanepid wyjaśnia, bo wiele osób wciąż robi to źle
Grzyby należy wykręcać czy wycinać? Sanepid wyjaśnia, bo wiele osób wciąż robi to źle
Wsyp do porannej kawy. Poprawi pracę jelit i szybciej schudniesz
Wsyp do porannej kawy. Poprawi pracę jelit i szybciej schudniesz
Smakuje jak banan z cytryną. Działa odmładzająco i przeciwnowotworowo
Smakuje jak banan z cytryną. Działa odmładzająco i przeciwnowotworowo
Kucharze pamiętają o tym kroku po ugotowaniu ziemniaków. Inaczej na talerzu zrobi się papka
Kucharze pamiętają o tym kroku po ugotowaniu ziemniaków. Inaczej na talerzu zrobi się papka