Ryby na polskich stołach. Jak pandemia zmieniła nasze nawyki żywieniowe?

Jak pandemia wpłynęła na nasze nawyki żywieniowe i zakupowe? Czy ryby na dobre zagościły na polskich stołach? Dlaczego warto jeść ryby 3 razy w tygodniu?

Ryby64 proc. Polaków spożywa ryby i owoce morza raz w tygodniu lub więcej
Źródło zdjęć: © 123RF
oprac.  KGD

Ostatni rok zmienił nawyki zakupowe i żywieniowe konsumentów. Coraz częściej robimy zakupy online i przygotowujemy posiłki w domu. Z raportu GFK Polonia "TrendKey w Koronie" wynika, że silne trendy rządzą zakupami Polaków. Najbardziej dominujący jest trend wymagającej konsumpcji (ang. discerning consuption). Dotyczy on konsumentów, którzy oczekują, aby produkt spełniał ich potrzeby i wysokie standardy względem jakości.

Drugi bardzo ważny trend to wygoda, przejawia się on tym, że konsumenci preferują szybkie posiłki. Z gotowych dań korzysta obecnie 70 proc. gospodarstw domowych. Jednocześnie chcemy, żeby te posiłki były zdrowe, bezpieczne i poprawiały naszą odporność.

Kolejny gorący trend to ekoświadomość (eco-conscience). Jako społeczeństwo czujemy coraz większe poczucie wpływu na przyszłość własną, lokalnej społeczności i planety. Przy czym, tej odpowiedzialności konsumenci oczekują nie tylko od siebie samych, ale również od producentów żywności.

Ryby wędzone. Czy są zdrowe?

Jak zmieniło się nasze odżywianie w czasie pandemii?

Najnowsze wyniki badań Norweskiej Rady ds. Ryb i Owoców Morza, która monitoruje nawyki żywieniowe konsumentów w 25 krajach potwierdzają te trendy. Konsumenci chcą zdrowo odżywiać się i coraz częściej sięgają po ryby i owoce morza. Są coraz bardziej świadomi i wybierają produkty ze zrównoważonych połów w trosce o równowagę ekosystemów.

Z raportu "The Seafood Consumer Index", wynika, że 64 proc. Polaków spożywa ryby i owoce morza raz w tygodniu lub więcej. Wyprzedzamy tym wynikiem Niemcy, ale jesteśmy za Wielką Brytanią, Francją czy Włochami. Mimo, że spożycie ryb w Polsce rośnie, to nadal jest o połowę niższe aniżeli w krajach UE.

Ryby w diecie Polaków

Statystyczny Polak zjada rocznie około 12 kilogramów ryb. Najwięcej ryb jedzą Hiszpanie (39 kg) i Portugalczycy (57kg), a najmniej Węgrzy, Rumuni i Bułgarzy. W strukturze spożycia ryb w krajach UE największe znaczenie mają tuńczyki, dorsze, łososie, mintaje oraz krewetki. W Polsce najchętniej konsumenci kupują mintaje, śledzie i makrele. Obserwujemy znaczący wzrost spożycia tuńczyka, makreli, śledzi, karpi oraz pstrągów. Z owoców morza najczęściej Polacy wybierają krewetki.

Jak pokazują wyniki raportu, Polacy deklarują, że chcą spożywać więcej ryb i owoców morza. To pokazuje, że zapotrzebowanie na tego typu produkty będzie rosło. Istnieje jednak wiele czynników, jak chociażby cena czy dostępność ryb i owoców morza, które ostatecznie zweryfikują czy deklaracje zostaną zamienione na czyny i pozwolą Polakom zmienić nawyki na zdrowe.

Ryby
© 123RF

Co ciekawe, wzrasta również spożycie ryb w puszkach i przetworów rybnych. Jest to spowodowane zwiększeniem zakupów produktów o długim okresie przydatności do spożycia w okresie pandemii Covid-19. Z badań przeprowadzonych na zlecenie firmy Graal w 2021 roku wynika, że 59 proc. konsumentów spożywa konserwy rybne przynajmniej raz w tygodniu, a 27 proc. konsumentów - 2 do 3 razy w miesiącu. - Myślę, że spożycie ryb w Polsce może wzrosnąć, ale potrzebne są działania edukacyjne, które uświadomią Polakom, dlaczego należy jeść ryby 3 razy w tygodniu i dlaczego ryby z puszki mogą być wygodną i zdrową alternatywą dla ryb świeżych - mówi Justyna Frankowska, członek Zarządu Grupy Kapitałowej Graal SA.

Dlaczego warto jeść ryby?

Dietetycy zachęcają do jedzenia ryb co najmniej 2 razy w tygodniu. Przede wszystkim dlatego, że ryby są źródłem cennych składników, między innymi pełnowartościowego i łatwo przyswajalnego białka. Mimo, że zawartość białek w mięsie ryb jest zbliżona do tych zawartych w mięsie, to białko ryb jest bardziej lekkostrawne i zawiera więcej ważnych dla zdrowia aminokwasów. Ryby są również skarbnicą nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega-3 i Omega-6, które korzystnie wpływają na układ krwionośny, chronią przed zawałem, obniżają ciśnienie krwi, zwiększają dobry cholesterol, wzmacniają odporność, a także działają antydepresyjnie.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru