Ryba po grecku w wersji fit. Przepis na proste i dietetyczne wigilijne danie

Ryba po grecku jest bez wątpienia jedną z najlżejszych wigilijnych potraw. Podpowiadamy, jak przyrządzić to danie w wersji fit, aby w święta Bożego Narodzenia nie martwić się o dodatkowe kilogramy.

Dietetyczna ryba po grecku
Źródło zdjęć: © 123RF

Ryba po grecku w porównaniu do kalorycznych pierogów i słodkich klusek z makiem ma niewiele kalorii. Jest zdrowa, lekka, a przy tym bogata w białko. Podpowiadamy, jak przyrządzić to wigilijne danie w jeszcze bardziej odchudzonej wersji tak, aby móc cieszyć się ulubionym smakiem, a przy tym nie niepokoić o dodatkowe kilogramy przed sylwestrową zabawą. Poniżej opublikowaliśmy dokładny przepis na sześć porcji.

Ryba po grecku w wersji fit – przepis

Składniki

  • 6 polędwiczek z dorsza
  • 750 mrożonej włoszczyzny
  • Cebula
  • Pieprz, sól, suszony tymianek
  • Łyżka oliwy
  • 2 łyżki oleju
  • 300 ml przecieru pomidorowego
  • Liść laurowy
  • 2 szt. ziela angielskiego
  • Natka pietruszki
  • Sok z połowy cytryny
  • Pół łyżeczki ksylitolu

Sposób przygotowania

  • Ułożyć polędwiczki z dorsza na pergaminie (dwie sztuki na jednym papierze), doprawić solą, pieprzem, tymiankiem, skropić cytryną i oliwą
  • Zwinąć papier i ułożyć rybę na blasze. Następnie piec przez około 15 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni
  • Posiekać i zeszklić cebulę na patelni, dodać zamrożoną włoszczyznę
  • Wyjąć rybę z piekarnika i wystudzić
  • Dodać do włoszczyzny przecier pomidorowy, ksylitol, sok z cytryny, sól, ziele angielskie i liść laurowy
  • Dusić warzywa przez 10 min, a następnie wystudzić
  • Na półmisek wyłożyć część warzyw, następnie położyć na nich kawałki dorsza i przykryć resztą włoszczyzny

Smacznego!

Zobacz także: Hanna i przyjaciele. W kuchni Lis Grażyna Wolszczak

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść