Ryba po grecku w wersji fit. Przepis na proste i dietetyczne wigilijne danie
Ryba po grecku jest bez wątpienia jedną z najlżejszych wigilijnych potraw. Podpowiadamy, jak przyrządzić to danie w wersji fit, aby w święta Bożego Narodzenia nie martwić się o dodatkowe kilogramy.
Ryba po grecku w porównaniu do kalorycznych pierogów i słodkich klusek z makiem ma niewiele kalorii. Jest zdrowa, lekka, a przy tym bogata w białko. Podpowiadamy, jak przyrządzić to wigilijne danie w jeszcze bardziej odchudzonej wersji tak, aby móc cieszyć się ulubionym smakiem, a przy tym nie niepokoić o dodatkowe kilogramy przed sylwestrową zabawą. Poniżej opublikowaliśmy dokładny przepis na sześć porcji.
Ryba po grecku w wersji fit – przepis
Składniki
- 6 polędwiczek z dorsza
- 750 mrożonej włoszczyzny
- Cebula
- Pieprz, sól, suszony tymianek
- Łyżka oliwy
- 2 łyżki oleju
- 300 ml przecieru pomidorowego
- Liść laurowy
- 2 szt. ziela angielskiego
- Natka pietruszki
- Sok z połowy cytryny
- Pół łyżeczki ksylitolu
Sposób przygotowania
- Ułożyć polędwiczki z dorsza na pergaminie (dwie sztuki na jednym papierze), doprawić solą, pieprzem, tymiankiem, skropić cytryną i oliwą
- Zwinąć papier i ułożyć rybę na blasze. Następnie piec przez około 15 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni
- Posiekać i zeszklić cebulę na patelni, dodać zamrożoną włoszczyznę
- Wyjąć rybę z piekarnika i wystudzić
- Dodać do włoszczyzny przecier pomidorowy, ksylitol, sok z cytryny, sól, ziele angielskie i liść laurowy
- Dusić warzywa przez 10 min, a następnie wystudzić
- Na półmisek wyłożyć część warzyw, następnie położyć na nich kawałki dorsza i przykryć resztą włoszczyzny
Smacznego!
Zobacz także: Hanna i przyjaciele. W kuchni Lis Grażyna Wolszczak
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl