Ryba na piątek: łosoś w tempurze

Ryba na piątek: łosoś w tempurzeRyba na piątek: łosoś w tempurze
Małgorzata Kijowska

Składniki na ciasto

  • 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki bardzo zimnej wody
  • 1/4 łyżeczki soli

Składniki

  • kawałek świeżego łososia

Dodatkowo:

  • olej do smażenia
  • mąka do oprószenia ryby
  • papierowy ręcznik

Przepis

Na początek trzeba przygotować łososia: opłukać i dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić w paseczki niewielkiej wielkości. Dodatkowo można każdy kawałek oprószyć mąką.
Kiedy łosoś jest już gotowy wlać olej na głęboką patelnię lub do woka. Oleju powinno być tyle, żeby swobodnie smażyć w głębokim tłuszczu. Postawić na ogniu i rozgrzać do wysokiej temperatury (około 180 stopni).

Przepis

Z podanych składników przygotować luźne ciasto. Nie mieszać go zbyt intensywnie, mogą (nawet powinny) pozostać grudki z mąki. Te grudki po usmażeniu są bardzo chrupiące. Najlepiej zamiast zwykłej wody użyć wody gazowanej. Woda powinna być jak najbardziej zimna. Można do ciasta dorzucić kilka kostek lodu, które będą zapobiegać jego ogrzaniu.
Każdy kawałek łososia oprószony mąką maczać w tempurze i od razu wkładać na patelnię. Powinno na niej smażyć się niewiele, aby temperatura tłuszczu nie spadała zbyt mocno. Kawałki nie powinny stykać się ze sobą. Po lekkim zazłoceniu się (będą wtedy chrupiące) wyjmować i osuszać z tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawać natychmiast po usmażeniu. Takie kąski łososia będą z wierzchu chrupiące,a w środku cudownie soczyste.

Wybrane dla Ciebie
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥