Trwa ładowanie...
d31ml8h
d31ml8h

Ryba na piątek: łosoś w tempurze

Przepis
5.0
(3 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

d31ml8h
Ryba na piątek: łosoś w tempurze
123RF PICSEL ADAM WIŚNIEWSKI
Ryba na piątek: łosoś w tempurze
Składniki

Składniki na ciasto

  • 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki bardzo zimnej wody
  • 1/4 łyżeczki soli
  • kawałek świeżego łososia

Dodatkowo:

  • olej do smażenia
  • mąka do oprószenia ryby
  • papierowy ręcznik
Przepis

Na początek trzeba przygotować łososia: opłukać i dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić w paseczki niewielkiej wielkości. Dodatkowo można każdy kawałek oprószyć mąką.
Kiedy łosoś jest już gotowy wlać olej na głęboką patelnię lub do woka. Oleju powinno być tyle, żeby swobodnie smażyć w głębokim tłuszczu. Postawić na ogniu i rozgrzać do wysokiej temperatury (około 180 stopni).

Z podanych składników przygotować luźne ciasto. Nie mieszać go zbyt intensywnie, mogą (nawet powinny) pozostać grudki z mąki. Te grudki po usmażeniu są bardzo chrupiące. Najlepiej zamiast zwykłej wody użyć wody gazowanej. Woda powinna być jak najbardziej zimna. Można do ciasta dorzucić kilka kostek lodu, które będą zapobiegać jego ogrzaniu.
Każdy kawałek łososia oprószony mąką maczać w tempurze i od razu wkładać na patelnię. Powinno na niej smażyć się niewiele, aby temperatura tłuszczu nie spadała zbyt mocno. Kawałki nie powinny stykać się ze sobą. Po lekkim zazłoceniu się (będą wtedy chrupiące) wyjmować i osuszać z tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawać natychmiast po usmażeniu. Takie kąski łososia będą z wierzchu chrupiące,a w środku cudownie soczyste.

d31ml8h
Ryba na piątek: łosoś w tempurze
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

4
Share
d31ml8h
d31ml8h

d31ml8h
d31ml8h
d31ml8h