Ryba na piątek: łosoś w tempurze

Ryba na piątek: łosoś w tempurzeRyba na piątek: łosoś w tempurze
Małgorzata Kijowska

Składniki na ciasto

  • 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki bardzo zimnej wody
  • 1/4 łyżeczki soli

Składniki

  • kawałek świeżego łososia

Dodatkowo:

  • olej do smażenia
  • mąka do oprószenia ryby
  • papierowy ręcznik

Przepis

Na początek trzeba przygotować łososia: opłukać i dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić w paseczki niewielkiej wielkości. Dodatkowo można każdy kawałek oprószyć mąką.
Kiedy łosoś jest już gotowy wlać olej na głęboką patelnię lub do woka. Oleju powinno być tyle, żeby swobodnie smażyć w głębokim tłuszczu. Postawić na ogniu i rozgrzać do wysokiej temperatury (około 180 stopni).

Przepis

Z podanych składników przygotować luźne ciasto. Nie mieszać go zbyt intensywnie, mogą (nawet powinny) pozostać grudki z mąki. Te grudki po usmażeniu są bardzo chrupiące. Najlepiej zamiast zwykłej wody użyć wody gazowanej. Woda powinna być jak najbardziej zimna. Można do ciasta dorzucić kilka kostek lodu, które będą zapobiegać jego ogrzaniu.
Każdy kawałek łososia oprószony mąką maczać w tempurze i od razu wkładać na patelnię. Powinno na niej smażyć się niewiele, aby temperatura tłuszczu nie spadała zbyt mocno. Kawałki nie powinny stykać się ze sobą. Po lekkim zazłoceniu się (będą wtedy chrupiące) wyjmować i osuszać z tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawać natychmiast po usmażeniu. Takie kąski łososia będą z wierzchu chrupiące,a w środku cudownie soczyste.

Wybrane dla Ciebie

Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia