Rumiane i chrupiące placuszki z cukinią i kurczakiem

Placki z cukinii już na dobre zadomowiły się w polskiej kuchni i z powodzeniem konkurują z tradycyjnymi plackami ziemniaczanymi. Placuszki z cukinii są delikatne i pyszne. Doskonale smakują zarówno solo jak i z dipem czosnkowym lub surówką. Aby nieco pokręcić przepis, możecie dodać do warzywnej masy pierś z kurczaka. Jaki będzie efekt? Przekonajcie się sami!

Rumiane i chrupiące placuszki z cukinią i kurczakiemRumiane i chrupiące placuszki z cukinią i kurczakiem
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 20 dag mąki
  • 20 dag piersi z kurczaka (jedna pojedyncza)
  • 30 dag cukinii
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka masła - do usmażenia cebuli
  • 1 szklanka maślanki, kwaśnego mleka lub kefiru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka przypraw kebab-gyros
  • 1 duże jajko lub 2 małe
  • sól - do smaku
  • olej - do smażenia

Przepis

  • Dzień lub przynajmniej 2 godziny wcześniej zmielić pierś kurczaka lub drobno posiekać.
  • Wymieszać z przyprawą, dodać drobniutko pokrojoną i leciutko przyrumienioną na maśle cebulkę, wymieszać, szczelnie przykryć i schować do lodówki.
  • Cukinię obrać, zetrzeć na średnich oczkach, odstawić. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia do miski, wbić jajo, wlać maślankę i miksować do uzyskania gęstej masy.
  • Ciasto musi być gęściejsze niż kwaśna śmietana. Raczej jak na kluski kładzione. Jeśli za rzadkie, wymiksować jeszcze troszkę mąki.
  • Dodać odciśniętą z soku cukinię i mięso z kurczaka. Wymieszać na jednolitą masę. Jeśli trzeba, to trochę dosolić. Odstawić na chwilę.
  • Rozgrzać olej, kłaść łyżką placki (mniej więcej takie jak ziemniaczane lub wg uznania), smażyć na rumiano z jednej strony, obrócić i przykręcając trochę dopływ ciepła smażyć po drugiej stronie. Razem ok. 7-8 minut (sprawdzić jeden, czy w środku nie surowy).
  • Usmażoną porcję przechowywać w nagrzanym piekarniku. Podawać z surówkami (np. 3 marchewki i 2 jabłka utrzeć na średnich oczkach, skroić drobno kawałek pora, dodać sok z 1/2 cytryny, szczyptę soli i łyżkę oleju, wymieszać) lub sosami, np. śmietanowo - czosnkowym lub wg uznania. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Jesz suszone jabłka? Oto jak wpływają na twój organizm
Jesz suszone jabłka? Oto jak wpływają na twój organizm
Kawałek ciasta śliwkowego w pociągu za 2 zł? Sprawdziłem, czy smakuje jak u babci
Kawałek ciasta śliwkowego w pociągu za 2 zł? Sprawdziłem, czy smakuje jak u babci
Nie tylko do rosołu. Oto jak możesz ją wykorzystać, aby poprawić krążenie
Nie tylko do rosołu. Oto jak możesz ją wykorzystać, aby poprawić krążenie
Zastanów się dwa razy, zanim sięgniesz po tę paprykę. Dietetyk ostrzega
Zastanów się dwa razy, zanim sięgniesz po tę paprykę. Dietetyk ostrzega
To najsmaczniejsze jabłko na świecie. Pochodzi z Francji, a szarlotka z nim to poezja smaku
To najsmaczniejsze jabłko na świecie. Pochodzi z Francji, a szarlotka z nim to poezja smaku
Większość Polaków popełnia błąd przy gotowaniu jajek. Tracą wszystkie wartości
Większość Polaków popełnia błąd przy gotowaniu jajek. Tracą wszystkie wartości
Tropikalny owoc z nutką melona, agrestu, poziomki i kiwi. Biegnij do marketu i kup o połowę taniej
Tropikalny owoc z nutką melona, agrestu, poziomki i kiwi. Biegnij do marketu i kup o połowę taniej
"Zły cholesterol" nie ma przy nim szans. Wystarczy łyżeczka dziennie
"Zły cholesterol" nie ma przy nim szans. Wystarczy łyżeczka dziennie
Nie odrzucaj w sklepie takich bananów. Większość Polaków unika, a dla jelit to prawdziwy skarb
Nie odrzucaj w sklepie takich bananów. Większość Polaków unika, a dla jelit to prawdziwy skarb
Kiedyś w kuchni ubogich. Dziś wiemy, że pomaga na ciśnienie i problemy z jelitami
Kiedyś w kuchni ubogich. Dziś wiemy, że pomaga na ciśnienie i problemy z jelitami
Co ile powinno się myć lodówkę? Większość robi to za rzadko i w nieodpowiedni sposób
Co ile powinno się myć lodówkę? Większość robi to za rzadko i w nieodpowiedni sposób
To najzdrowsze grzyby rosnące w Polsce. Wielu nawet nie wie, że mają tyle wartości
To najzdrowsze grzyby rosnące w Polsce. Wielu nawet nie wie, że mają tyle wartości