Różyczki z jabłek w cieście francuskim
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 4 średnie jabłka
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki roztopionego masła
- 1 łyżeczka kwasku cytrynowego
- 500 ml wody
- białko
Wodę zagotować w garnuszku, dodać kwasek cytrynowy. Jabłka umyć, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plasterki. Wrzucić je do wrzątku, tak aby delikatnie zmiękły. Po chwili należy je wyjąć i odcedzić.
Masło połączyć z cukrem i cynamonem, ucierając na gładką masę. Zwinięte ciasto francuskie pokroić na 2-centymetrowe kawałki. Następnie rozwinąć i nałożyć nadzienie, zawinąć końce, aby w trakcie pieczenia ciasteczko zachowało formę. Na pozostałą część ułożyć plasterki jabłka, tak aby lekko na siebie nachodziły. Ciasto z jabłkami zawinąć w ruloniki i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować białkiem. Można również umieścić je w papilotkach. Piec 15-20 minut w 180 stopniach C. Gotowe i lekko ostudzone można posypać cukrem pudrem.
Podziel się opinią
Komentarze