Trwa ładowanie...
d2isyz5
d2isyz5

Różyczki z jabłek w cieście francuskim

Przepis
3.9
(24 głosy)
Oceń:
Zdjęcie
Zdjęcie
Składniki
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 4 średnie jabłka
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 1 łyżeczka kwasku cytrynowego
  • 500 ml wody
  • białko
Przepis

Wodę zagotować w garnuszku, dodać kwasek cytrynowy. Jabłka umyć, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plasterki. Wrzucić je do wrzątku, tak aby delikatnie zmiękły. Po chwili należy je wyjąć i odcedzić.

Masło połączyć z cukrem i cynamonem, ucierając na gładką masę. Zwinięte ciasto francuskie pokroić na 2-centymetrowe kawałki. Następnie rozwinąć i nałożyć nadzienie, zawinąć końce, aby w trakcie pieczenia ciasteczko zachowało formę. Na pozostałą część ułożyć plasterki jabłka, tak aby lekko na siebie nachodziły. Ciasto z jabłkami zawinąć w ruloniki i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować białkiem. Można również umieścić je w papilotkach. Piec 15-20 minut w 180 stopniach C. Gotowe i lekko ostudzone można posypać cukrem pudrem.

d2isyz5

Podziel się opinią

1
Share
d2isyz5

d2isyz5
d2isyz5
d2isyz5