Trwa ładowanie...
d3fiove
08-01-2018 15:32

Róże karnawałowe. Konkurencja dla pączków i faworków

Przepis

Delikatne, kruche ciasto posypane cukrem z wanilią, a w środku soczysta wisienka z syropu. Karnawałowe róże to słodkie propozycje na powitanie Nowego Roku. W cyklu "Smaki Polski" sprawdzony przepis na ten smakołyk prosto z bloga "Mała Cukierenka".

d3fiove
3.5
(4 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

Okazja:
www.malacukierenka.pl
Źródło: www.malacukierenka.pl
Składniki
  • 250 g mąki pszennej (użyłam tortowej)
  • 2 żółtka
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 10 g cukru
  • 20 g masła
  • 1 łyżka rumu lub spirytusu (wódki)

Dodatkowo:

  • wiśnie w syropie lub wiśnie kandyzowane lub dżem
  • 1 białko
  • tłuszcz do smażenia: około 500-600 g (użyłam smalcu)
  • cukier puder do posypania wymieszany z odrobiną cukru wanilinowego
Przepis

Masło posiekać z przesianą mąką. Dodać cukier, jajka, żółtka, sól, alkohol i składniki zamieszać nożem. Następnie rękoma zagnieść jednolite ciasto. Gdyby ciasto było klejące, proszę dodać jeszcze trochę mąki. Ciasto partiami bardzo cienko rozwałkować, podsypując jak najmniej mąką. Z ciasta wycinać krążki o trzech rożnych wielkościach. Ja wycinałam największy o średnicy 8 cm, kolejny 6,5 cm i najmniejszy 5 cm. Różnica pomiędzy krążkami powinna wynosić około 1 cm. Każdy krążek naciąć równomiernie 5 razy na obwodzie.

Środek największego krążka posmarować trochę białkiem i położyć na nim średni krążek, również posmarować go białkiem i położyć na nim najmniejszy krążek. Lekko docisnąć, żeby krążki się posklejały. Tłuszcz rozgrzać w rondelku; będzie dobrze nagrzany, jeśli kawałeczek włożonego ciasta szybko wypłynie i się zarumieni. Ciasto można jeszcze omieść pędzelkiem, aby usunąć nadmiar mąki i róże smażyć z obu stron na rumiany kolor. Ciastka układać na papierowych ręcznikach. Gotowe róże posypać cukrem pudrem i w środek każdej z nich włożyć po jednej wiśni z syropu lub nałożyć trochę dżemu.
Zobacz także: pączki z rożą i lukrem
src="https://d.wpimg.pl/332474936-2081748235/paczki.jpg"/>

Polecamy wideo "Małej Cukierenki": szarlotka tatrzańska

Róże karnawałowe. Konkurencja dla pączków i faworków
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

7

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3fiove
d3fiove
d3fiove
d3fiove
Więcej tematów
d3fiove

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj