WP

Róże karnawałowe. Konkurencja dla pączków i faworków - Przepis

Trwa ładowanie...
Zdjęcie www.malacukierenka.pl
Podziel się

Delikatne, kruche ciasto posypane cukrem z wanilią, a w środku soczysta wisienka z syropu. Karnawałowe róże to słodkie propozycje na powitanie Nowego Roku. W cyklu "Smaki Polski" sprawdzony przepis na ten smakołyk prosto z bloga "Mała Cukierenka".

Składniki
  • 250 g mąki pszennej (użyłam tortowej)
  • 2 żółtka
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 10 g cukru
  • 20 g masła
  • 1 łyżka rumu lub spirytusu (wódki)

Dodatkowo:

  • wiśnie w syropie lub wiśnie kandyzowane lub dżem
  • 1 białko
  • tłuszcz do smażenia: około 500-600 g (użyłam smalcu)
  • cukier puder do posypania wymieszany z odrobiną cukru wanilinowego
Przepis

Masło posiekać z przesianą mąką. Dodać cukier, jajka, żółtka, sól, alkohol i składniki zamieszać nożem. Następnie rękoma zagnieść jednolite ciasto. Gdyby ciasto było klejące, proszę dodać jeszcze trochę mąki. Ciasto partiami bardzo cienko rozwałkować, podsypując jak najmniej mąką. Z ciasta wycinać krążki o trzech rożnych wielkościach. Ja wycinałam największy o średnicy 8 cm, kolejny 6,5 cm i najmniejszy 5 cm. Różnica pomiędzy krążkami powinna wynosić około 1 cm. Każdy krążek naciąć równomiernie 5 razy na obwodzie.

WP

Środek największego krążka posmarować trochę białkiem i położyć na nim średni krążek, również posmarować go białkiem i położyć na nim najmniejszy krążek. Lekko docisnąć, żeby krążki się posklejały. Tłuszcz rozgrzać w rondelku; będzie dobrze nagrzany, jeśli kawałeczek włożonego ciasta szybko wypłynie i się zarumieni. Ciasto można jeszcze omieść pędzelkiem, aby usunąć nadmiar mąki i róże smażyć z obu stron na rumiany kolor. Ciastka układać na papierowych ręcznikach. Gotowe róże posypać cukrem pudrem i w środek każdej z nich włożyć po jednej wiśni z syropu lub nałożyć trochę dżemu.
Zobacz także: pączki z rożą i lukrem

Polecamy wideo "Małej Cukierenki": szarlotka tatrzańska

0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
WP
WP
WP