Róże karnawałowe. Konkurencja dla pączków i faworków
Delikatne, kruche ciasto posypane cukrem z wanilią, a w środku soczysta wisienka z syropu. Karnawałowe róże to słodkie propozycje na powitanie Nowego Roku. W cyklu "Smaki Polski" sprawdzony przepis na ten smakołyk prosto z bloga "Mała Cukierenka".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
Okazja: |
- 250 g mąki pszennej (użyłam tortowej)
- 2 żółtka
- 2 jajka
- szczypta soli
- 10 g cukru
- 20 g masła
- 1 łyżka rumu lub spirytusu (wódki)
Dodatkowo:
- wiśnie w syropie lub wiśnie kandyzowane lub dżem
- 1 białko
- tłuszcz do smażenia: około 500-600 g (użyłam smalcu)
- cukier puder do posypania wymieszany z odrobiną cukru wanilinowego
Masło posiekać z przesianą mąką. Dodać cukier, jajka, żółtka, sól, alkohol i składniki zamieszać nożem. Następnie rękoma zagnieść jednolite ciasto. Gdyby ciasto było klejące, proszę dodać jeszcze trochę mąki. Ciasto partiami bardzo cienko rozwałkować, podsypując jak najmniej mąką. Z ciasta wycinać krążki o trzech rożnych wielkościach. Ja wycinałam największy o średnicy 8 cm, kolejny 6,5 cm i najmniejszy 5 cm. Różnica pomiędzy krążkami powinna wynosić około 1 cm. Każdy krążek naciąć równomiernie 5 razy na obwodzie.
Środek największego krążka posmarować trochę białkiem i położyć na nim średni krążek, również posmarować go białkiem i położyć na nim najmniejszy krążek. Lekko docisnąć, żeby krążki się posklejały. Tłuszcz rozgrzać w rondelku; będzie dobrze nagrzany, jeśli kawałeczek włożonego ciasta szybko wypłynie i się zarumieni. Ciasto można jeszcze omieść pędzelkiem, aby usunąć nadmiar mąki i róże smażyć z obu stron na rumiany kolor. Ciastka układać na papierowych ręcznikach. Gotowe róże posypać cukrem pudrem i w środek każdej z nich włożyć po jednej wiśni z syropu lub nałożyć trochę dżemu.
Zobacz także: pączki z rożą i lukrem
src="https://d.wpimg.pl/332474936-2081748235/paczki.jpg"/>
Polecamy wideo "Małej Cukierenki": szarlotka tatrzańska
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze