Trwa ładowanie...
d21x3o7
08-12-2015 08:58

Rosół wietnamski z wołowiną

Przepis
4.2
(5 głosów)
Oceń:
d21x3o7
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-4

Składniki
  • 1 kg wołowych kości
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • Kawałek kory cynamonu
  • 3 cm korzenia świeżego imbiru
  • 2 gwiazdki anyżu
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 łyżki sosu rybnego
  • 1 opakowanie makaronu ryżowego
  • 1 stek wołowy
  • Natka kolendry
  • 3 dymki ze szczypiorkiem
  • 1 mała papryczka chili
  • Olej sezamowy
  • Kiełki fasoli mung
  • Sól, pieprz do smaku
Przepis

Kości myjemy w zimnej wodzie, nacieramy solą i wkładamy na godzinę do lodówki. Płuczemy, przekładamy do garnka. Zalewamy 3 litrami wody i bardzo długo gotujemy, aż powstanie pachnący wywar. Zbieramy szumowiny, dodajemy przypieczone cebule w łupinie, cynamon, imbir, anyż oraz obrany i rozgnieciony czosnek. Gotujemy dwie godziny. Doprawiamy solą, pieprzem, sosem rybnym i cukrem i jeszcze chwilę gotujemy. Wywar przecedzamy przez sitko do drugiego garnka. Dodajemy cienko pokrojoną dymkę, szczypior, oczyszczoną z pestek, posiekaną papryczkę chili. Makaron ryżowy gotujemy według przepisu na opakowaniu. Kolendrę drobno siekamy. Stek nacieramy olejem sezamowym i smażymy na mocno rozgrzanej patelni. Kroimy w paski. Do miseczek rozkładamy ugotowany makaron, zalewamy wywarem, dodajemy po kilka kawałków steku, kiełki fasoli. Posypujemy chili i kolendrą. Dekorujemy ćwiartką limonki.

Rosół wietnamski z wołowiną
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

2
1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d21x3o7
d21x3o7
d21x3o7
d21x3o7
Więcej tematów
d21x3o7

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj