Trwa ładowanie...
d1uvddf
d1uvddf

Rosół wietnamski z wołowiną

Przepis
4.0
(5 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-4

Zdjęcie
Składniki
  • 1 kg wołowych kości
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • Kawałek kory cynamonu
  • 3 cm korzenia świeżego imbiru
  • 2 gwiazdki anyżu
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 łyżki sosu rybnego
  • 1 opakowanie makaronu ryżowego
  • 1 stek wołowy
  • Natka kolendry
  • 3 dymki ze szczypiorkiem
  • 1 mała papryczka chili
  • Olej sezamowy
  • Kiełki fasoli mung
  • Sól, pieprz do smaku
Przepis

Kości myjemy w zimnej wodzie, nacieramy solą i wkładamy na godzinę do lodówki. Płuczemy, przekładamy do garnka. Zalewamy 3 litrami wody i bardzo długo gotujemy, aż powstanie pachnący wywar. Zbieramy szumowiny, dodajemy przypieczone cebule w łupinie, cynamon, imbir, anyż oraz obrany i rozgnieciony czosnek. Gotujemy dwie godziny. Doprawiamy solą, pieprzem, sosem rybnym i cukrem i jeszcze chwilę gotujemy. Wywar przecedzamy przez sitko do drugiego garnka. Dodajemy cienko pokrojoną dymkę, szczypior, oczyszczoną z pestek, posiekaną papryczkę chili. Makaron ryżowy gotujemy według przepisu na opakowaniu. Kolendrę drobno siekamy. Stek nacieramy olejem sezamowym i smażymy na mocno rozgrzanej patelni. Kroimy w paski. Do miseczek rozkładamy ugotowany makaron, zalewamy wywarem, dodajemy po kilka kawałków steku, kiełki fasoli. Posypujemy chili i kolendrą. Dekorujemy ćwiartką limonki.

Rosół wietnamski z wołowiną
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

2
1
Share
d1uvddf
d1uvddf
d1uvddf
d1uvddf
d1uvddf