Rosół wietnamski z wołowiną

Obraz

Składniki

  • 1 kg wołowych kości
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • Kawałek kory cynamonu
  • 3 cm korzenia świeżego imbiru
  • 2 gwiazdki anyżu
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 łyżki sosu rybnego
  • 1 opakowanie makaronu ryżowego
  • 1 stek wołowy
  • Natka kolendry
  • 3 dymki ze szczypiorkiem
  • 1 mała papryczka chili
  • Olej sezamowy
  • Kiełki fasoli mung
  • Sól, pieprz do smaku

Przepis

Kości myjemy w zimnej wodzie, nacieramy solą i wkładamy na godzinę do lodówki. Płuczemy, przekładamy do garnka. Zalewamy 3 litrami wody i bardzo długo gotujemy, aż powstanie pachnący wywar. Zbieramy szumowiny, dodajemy przypieczone cebule w łupinie, cynamon, imbir, anyż oraz obrany i rozgnieciony czosnek. Gotujemy dwie godziny. Doprawiamy solą, pieprzem, sosem rybnym i cukrem i jeszcze chwilę gotujemy. Wywar przecedzamy przez sitko do drugiego garnka. Dodajemy cienko pokrojoną dymkę, szczypior, oczyszczoną z pestek, posiekaną papryczkę chili. Makaron ryżowy gotujemy według przepisu na opakowaniu. Kolendrę drobno siekamy. Stek nacieramy olejem sezamowym i smażymy na mocno rozgrzanej patelni. Kroimy w paski. Do miseczek rozkładamy ugotowany makaron, zalewamy wywarem, dodajemy po kilka kawałków steku, kiełki fasoli. Posypujemy chili i kolendrą. Dekorujemy ćwiartką limonki.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości