Rolmopsy węgierskie. Zrób, jeśli planujesz zaprosić gości
Przed laty na każdej domowej imprezie gościły śledzie. Sałatki, koreczki, rolmopsy... Dziś po śledzie nie sięgamy aż tak często, a szkoda, bo to bardzo smaczne i wartościowe ryby.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Przekąski
- Sposób przygotowania: Na zimno
- Główne składniki :
Składniki
• 8-10 filetów (matiasy)
• 5-6 ogórków kiszonych
• 3 łyżki keczupu
• 2 cebule
• 3 marchewki
• 4 łyżki oleju
Składniki
Marynata:
• cebula
• liść laurowy
• 5 ziaren pieprzu
• 1 łyżeczka soli
• 1 łyżeczka cukru
• 150 ml wody
• 125 ml octu
Przepis
- Filety ze śledzi włożyć na 1-2 godziny do zimnej wody. Opłukać, starannie osączyć.
- Ocet zagotować z wodą i przyprawami. Zalać nim obraną, umytą i pokrojoną w cienkie krążki połowę cebuli. Ostudzić. Doprawić solą i cukrem. Marchew obrać, pokroić w słupki.
- Jeden ogórek pokroić w krążki, pozostałe na pół. Każdy filet osuszyć, posypać pieprzem, posmarować keczupem i położyć na nim połowę ogórka. Zwinąć i spiąć wykałaczką.
- Śledzie układać ciasno w naczyniu, posypać krążkami marchwi, ogórka i pozostałą cebulą. Zalać uprzednio przygotowaną marynatą, wierzch zalać olejem. Wstawić na 2-3 dni do lodówki. Najlepsze jako zakąska z kieliszeczkiem śliwowicy.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl