Trwa ładowanie...
d4ifso4
03-09-2021 14:00

Rolmopsy węgierskie. Zrób, jeśli planujesz zaprosić gości

Przepis

Przed laty na każdej domowej imprezie gościły śledzie. Sałatki, koreczki, rolmopsy... Dziś po śledzie nie sięgamy aż tak często, a szkoda, bo to bardzo smaczne i wartościowe ryby.

d4ifso4
2.6
(5 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock, fot: David Pimborough
Składniki

• 8-10 filetów (matiasy)
• 5-6 ogórków kiszonych
• 3 łyżki keczupu
• 2 cebule
• 3 marchewki
• 4 łyżki oleju

Marynata:
• cebula
• liść laurowy
• 5 ziaren pieprzu
• 1 łyżeczka soli
• 1 łyżeczka cukru
• 150 ml wody
• 125 ml octu

Przepis
  • Filety ze śledzi włożyć na 1-2 godziny do zimnej wody. Opłukać, starannie osączyć.
  • Ocet zagotować z wodą i przyprawami. Zalać nim obraną, umytą i pokrojoną w cienkie krążki połowę cebuli. Ostudzić. Doprawić solą i cukrem. Marchew obrać, pokroić w słupki.
  • Jeden ogórek pokroić w krążki, pozostałe na pół. Każdy filet osuszyć, posypać pieprzem, posmarować keczupem i położyć na nim połowę ogórka. Zwinąć i spiąć wykałaczką.
  • Śledzie układać ciasno w naczyniu, posypać krążkami marchwi, ogórka i pozostałą cebulą. Zalać uprzednio przygotowaną marynatą, wierzch zalać olejem. Wstawić na 2-3 dni do lodówki. Najlepsze jako zakąska z kieliszeczkiem śliwowicy.

Przepis pochodzi z książki Bogumiła Kota i Grażyny Uścińskiej "Śledzik lubi pływać. Książka z przepisami na śledzia i na wódki domowej roboty"

  Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe
Rolmopsy węgierskie. Zrób, jeśli planujesz zaprosić gości
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

3
6

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4ifso4
d4ifso4
d4ifso4
d4ifso4
Więcej tematów
d4ifso4