Rolmopsy węgierskie. Zrób, jeśli planujesz zaprosić gości

Przed laty na każdej domowej imprezie gościły śledzie. Sałatki, koreczki, rolmopsy... Dziś po śledzie nie sięgamy aż tak często, a szkoda, bo to bardzo smaczne i wartościowe ryby.

Rolmopsy węgierskie. Zrób, jeśli planujesz zaprosić gościRolmopsy węgierskie. Zrób, jeśli planujesz zaprosić gości
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

• 8-10 filetów (matiasy)
• 5-6 ogórków kiszonych
• 3 łyżki keczupu
• 2 cebule
• 3 marchewki
• 4 łyżki oleju

Składniki

Marynata:
• cebula
• liść laurowy
• 5 ziaren pieprzu
• 1 łyżeczka soli
• 1 łyżeczka cukru
• 150 ml wody
• 125 ml octu

Przepis

  • Filety ze śledzi włożyć na 1-2 godziny do zimnej wody. Opłukać, starannie osączyć.
  • Ocet zagotować z wodą i przyprawami. Zalać nim obraną, umytą i pokrojoną w cienkie krążki połowę cebuli. Ostudzić. Doprawić solą i cukrem. Marchew obrać, pokroić w słupki.
  • Jeden ogórek pokroić w krążki, pozostałe na pół. Każdy filet osuszyć, posypać pieprzem, posmarować keczupem i położyć na nim połowę ogórka. Zwinąć i spiąć wykałaczką.
  • Śledzie układać ciasno w naczyniu, posypać krążkami marchwi, ogórka i pozostałą cebulą. Zalać uprzednio przygotowaną marynatą, wierzch zalać olejem. Wstawić na 2-3 dni do lodówki. Najlepsze jako zakąska z kieliszeczkiem śliwowicy.

Wybrane dla Ciebie

Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Bułgarzy sypią do gulaszu i fasolki. Tak poprawiają trawienie oraz działanie wątroby
Bułgarzy sypią do gulaszu i fasolki. Tak poprawiają trawienie oraz działanie wątroby
Używaj do pieczywa zamiast masła. Są pyszne, ale mają znacznie mniej kalorii
Używaj do pieczywa zamiast masła. Są pyszne, ale mają znacznie mniej kalorii