Rolmopsy węgierskie. Zrób, jeśli planujesz zaprosić gości
Przed laty na każdej domowej imprezie gościły śledzie. Sałatki, koreczki, rolmopsy... Dziś po śledzie nie sięgamy aż tak często, a szkoda, bo to bardzo smaczne i wartościowe ryby.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
• 8-10 filetów (matiasy)
• 5-6 ogórków kiszonych
• 3 łyżki keczupu
• 2 cebule
• 3 marchewki
• 4 łyżki oleju
Marynata:
• cebula
• liść laurowy
• 5 ziaren pieprzu
• 1 łyżeczka soli
• 1 łyżeczka cukru
• 150 ml wody
• 125 ml octu
- Filety ze śledzi włożyć na 1-2 godziny do zimnej wody. Opłukać, starannie osączyć.
- Ocet zagotować z wodą i przyprawami. Zalać nim obraną, umytą i pokrojoną w cienkie krążki połowę cebuli. Ostudzić. Doprawić solą i cukrem. Marchew obrać, pokroić w słupki.
- Jeden ogórek pokroić w krążki, pozostałe na pół. Każdy filet osuszyć, posypać pieprzem, posmarować keczupem i położyć na nim połowę ogórka. Zwinąć i spiąć wykałaczką.
- Śledzie układać ciasno w naczyniu, posypać krążkami marchwi, ogórka i pozostałą cebulą. Zalać uprzednio przygotowaną marynatą, wierzch zalać olejem. Wstawić na 2-3 dni do lodówki. Najlepsze jako zakąska z kieliszeczkiem śliwowicy.
Przepis pochodzi z książki Bogumiła Kota i Grażyny Uścińskiej "Śledzik lubi pływać. Książka z przepisami na śledzia i na wódki domowej roboty"
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze