Rolmopsy węgierskie. Zrób, jeśli planujesz zaprosić gości

Przed laty na każdej domowej imprezie gościły śledzie. Sałatki, koreczki, rolmopsy... Dziś po śledzie nie sięgamy aż tak często, a szkoda, bo to bardzo smaczne i wartościowe ryby.

Rolmopsy węgierskie. Zrób, jeśli planujesz zaprosić gościRolmopsy węgierskie. Zrób, jeśli planujesz zaprosić gości
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

• 8-10 filetów (matiasy)
• 5-6 ogórków kiszonych
• 3 łyżki keczupu
• 2 cebule
• 3 marchewki
• 4 łyżki oleju

Składniki

Marynata:
• cebula
• liść laurowy
• 5 ziaren pieprzu
• 1 łyżeczka soli
• 1 łyżeczka cukru
• 150 ml wody
• 125 ml octu

Przepis

  • Filety ze śledzi włożyć na 1-2 godziny do zimnej wody. Opłukać, starannie osączyć.
  • Ocet zagotować z wodą i przyprawami. Zalać nim obraną, umytą i pokrojoną w cienkie krążki połowę cebuli. Ostudzić. Doprawić solą i cukrem. Marchew obrać, pokroić w słupki.
  • Jeden ogórek pokroić w krążki, pozostałe na pół. Każdy filet osuszyć, posypać pieprzem, posmarować keczupem i położyć na nim połowę ogórka. Zwinąć i spiąć wykałaczką.
  • Śledzie układać ciasno w naczyniu, posypać krążkami marchwi, ogórka i pozostałą cebulą. Zalać uprzednio przygotowaną marynatą, wierzch zalać olejem. Wstawić na 2-3 dni do lodówki. Najlepsze jako zakąska z kieliszeczkiem śliwowicy.
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja