Roladki schabowe z pieczarkami i mozzarellą

Schabowe roladki to smaczna propozycja na rodzinny obiad. Z powodzeniem mogą konkurować z klasycznymi kotletami w panierce. Są chrupiące z zewnątrz, a miękkie i soczyste w środku. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.

Roladki z pieczarkami i mozzarelląRoladki z pieczarkami i mozzarellą
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 1 kg schabu
  • ½ kg pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 125 g mozzarelli (kulka)
  • bułka tarta do panierki
  • 2 jajka
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz

Przepis

  • Mięso kroję w plastry, rozbijam, doprawiam solą oraz pieprzem.
  • Cebulę, czosnek obieram, drobno kroję i smażę na rozgrzanym oleju.
  • Do cebuli dodaję umyte, pokrojone w plasterki pieczarki. Smażę około 10 minut, następnie doprawiam pieprzem oraz solą.
  • Na każdym kawałku mięsa na środku układam plasterek mozzarelli oraz łyżkę grzybów.
  • Mięso zwijam w roladki, obtaczam w bułce tartej, w roztrzepanym widelcem jajku i ponownie w bułce tartej.
  • Roladki smażę z każdej strony na rozgrzanym oleju.
  • Gotowe, podaję z ulubioną surówką i ziemniakami.
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja