Rokitnik ma wiele właściwości. Jak go pysznie przerobić?

Rosjanie nazywają go "syberyjskim ananasem" i od dawna chętnie spożywają na wiele sposobów. W Polsce rokitnik jest wciąż mało popularny, choć to owoc o potężnych właściwościach prozdrowotnych oraz znakomita baza pysznych soków, nalewek, dżemów czy galaretek.

Rokitnik - pomysły na wykorzystanie tego owocu.Rokitnik - pomysły na wykorzystanie tego owocu.
Źródło zdjęć: © Getty Images | HUIZENG HU

Rośnie jako krzew lub niskie drzewo, w stanie dzikim możemy go najczęściej spotkać nad Bałtykiem, w strefie wydm. Rokitnik łatwo zidentyfikować jesienią, gdy na jego gałęziach licznie pojawiają się charakterystyczne, pomarańczowo-żółte jagody o przyjemnym aromacie i słodko-gorzkawo-kwaśnym smaku, w którym można doszukać się egzotycznych nut. Nieprzypadkowo Rosjanie nazywają te owoce "syberyjskim ananasem".

To właśnie w Rosji rokitnik od dziesięcioleci cieszy się ogromną popularnością i jest uprawiany na skalę masową. Jada się go tam zarówno na surowo, z cukrem, jak i po przetworzeniu na sok czy dżem. Olej tłoczony z nasion i owoców tej rośliny serwowano radzieckim kosmonautom, by uchronić ich przed szkodliwym promieniowaniem.

Lecznicze właściwości rokitnika są znane od wieków. Prawdopodobnie już w 7. stuleciu przed naszą erą chińscy medycy zalecali go jako remedium na liczne dolegliwości: kaszel, astmę, choroby skóry czy wrzody żołądka. Soczyste owoce stosowano także w weterynarii, jako środek zwalczający robaczycę u koni i zapewniający im większą masę oraz piękną, lśniącą sierść.

Rokitnik – wartości odżywcze

Owoce rokitnika (zarówno w postaci surowej, jak i przetworzone na sok, dżem czy nalewkę) charakteryzują się imponującą zawartością cennych dla naszego zdrowia związków chemicznych, m.in. witaminy C, której są jednym z najbogatszych naturalnych źródeł. Nadbałtyckie odmiany tej rośliny kryją w 100 g nawet 1000 mg kwasu askorbinowego wzmacniającego odporność organizmu i chroniącego go przed szkodliwą aktywnością wolnych rodników przyspieszających procesy starzenia oraz rozwój nowotworów czy chorób układu krążenia. Co ciekawe wykazuje on niezwykłą trwałość w czasie obróbki termicznej, nie szkodzi mu gotowanie czy smażenie owoców.

Rokitnik jest też bogatym źródłem witaminy E oraz witamin z grupy B (dostarcza ich więcej niż truskawki czy porzeczki), zwłaszcza B1, B2, B6 oraz B9, czyli kwasu foliowego. Zawiera dużo potasu, magnezu, wapnia, żelaza i sodu.

Pomarańczowa barwa owoców to zasługa wysokiego stężenia karotenoidów – silnych przeciwutleniaczy, które nie tylko chronią przed nowotworami i schorzeniami układu krążenia, ale przeciwdziałają również problemom ze wzrokiem (zapobiegają kurzej ślepocie, zaćmie czy zwyrodnieniu plamki żółtej) i pomagają utrzymać zdrową skórę. Ich zawartość jest tym większa, im bardziej jagody są dojrzałe.

Antyoksydantami o dużej aktywności biologicznej są też zawarte w rokitniku związki fenolowe – przede wszystkim kwasy fenolowe i flawonoidy nadające owocom charakterystycznegocierpkiego smaku. Ich zawartości jest także zależna od stopnia dojrzałości owoców. W rokitniku nie brakuje równieżcennych kwasów nasyconych i nienasyconych (zwłaszcza kwasu palmitynowego i oleinowego) oraz aminokwasów.Niezwykle bogaty skład tych owców sprawia, że mogą być wykorzystywane jako naturalny środek poprawiający funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego. Badania naukowe wykazały, że

rokitnik skutecznie obniża ciśnienie krwi i poziom "złego" cholesterolu LDL, reguluje poziomu glukozy i triglicerydów we krwi (ważne dla osób z cukrzycą), wykazuje właściwości przeciwwirusowe, przeciwzapalne, antystresowe oraz hamuje rozwój bakterii.

Owoce rokitnika – co z nich zrobić

Rokitnik jest w Polsce objęty ochroną częściową, co oznacza, że prawo pozwala na zbiór owoców, jeśli nie odbywa się w obrębie siedlisk wydmowych i klifowych, a krzewy nie są wówczas niszczone. Ich zbieranie nie należy jednak do łatwych zadań – krzewy mają długie kolce, a jagody są dość miękkie. Najłatwiej pozyskiwać je po pierwszych przymrozkach, choć łatwiejszym rozwiązaniem jest kupno w sklepie lub na targowisku.

Owoce rokitnika można przerobić na sok, dżem, syrop, wino czy nalewkę. Przygotujemy z nich pyszny sos do mięs, a po ususzeniu będą smacznymdodatkiem do herbaty czy kompotu. Świetnie nadają się też do kandyzowania.

Klaudynka. Kultowa sałatka w prostym przepisie

Sok z rokitnika

Owoce (kilogram) myjemy, osuszamy, zasypujemy cukrem (kilogram) i odstawiamy na całą noc. Następnie przekładamy do garnka, zagotowujemy, po czym przez pół godziny dusimy na małym ogniu. Przecedzamy przez sitko, a uzyskany sok rozlewamy do słoików, pasteryzujemy i odstawiamy w ciemne miejsce. Możemy go używać jako dodatek do herbaty czy koktajlu.

Dżem z rokitnika

Owoce (kilogram) myjemy, osuszamy, lekko miksujemy, zalewamy wodą (litr), zasypujemy cukrem trzcinowym (pół kilograma) i dorzucamy 2-3 goździki. Taką mieszankę doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przed 20-30 minut na małym ogniu. W razie potrzeby jeszcze raz miksujemy, gorący dżem przekładamy do wyparzonych słoików, które pasteryzujemy przez 10-15 minut.

Nalewka z rokitnika

Umyte i osuszone owoce (kilogram) umieszczamy w dużym słoju, zasypujemy cukrem (500 g) i zalewamy spirytusem (700 ml). Zakręcamy i odstawiamy w ciemne, ciepłe miejsce na 3-4 miesiące. Po tym czasie przelewamy zawartość przez gazę lub bibułę filtracyjną. Owoce raz jeszcze zasypujemy cukrem (200 g) i odstawiamy w ciemne miejsce na 2-3 tygodnie. Powstały sok dodajemy do nalewki, przelewamy do butelek.

Sos z rokitnika

Pyszny dodatek do wędlin oraz pieczonych mięs, szczególnie drobiu (np. kaczki). W rondelki podgrzewamy przez 2-3 minuty syrop klonowy (50 ml), następnie dolewamy czerwony ocet winny (50 ml) i posiekaną szalotkę, gotujemy na małym ogniu przez kilka minut, po czym dodajemy bulion drobiowy (300 ml). Gotujemy, a gdy sos się zredukuje wsypujemy umyte owoce rokitnika (150 g). Dusimy przez 10 minut, przecieramy przez sitko, przyprawiamy solą i pieprzem. Sos gotowy.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Seniorzy powinni jeść jedną dziennie. Pomaga obniżyć cholesterol i opóźnić starzenie się
Seniorzy powinni jeść jedną dziennie. Pomaga obniżyć cholesterol i opóźnić starzenie się
Nie pij tej kawy od razu po posiłku. Możesz mieć spore problemy zdrowotne
Nie pij tej kawy od razu po posiłku. Możesz mieć spore problemy zdrowotne
Wcale nie kurczak, kaczka czy szponder. Ewa Wachowicz gotuje rosół na innym mięsie
Wcale nie kurczak, kaczka czy szponder. Ewa Wachowicz gotuje rosół na innym mięsie
Polskie mamy wciąż podają dzieciom, a w Danii już dawno zakazano. Rujnuje jelita
Polskie mamy wciąż podają dzieciom, a w Danii już dawno zakazano. Rujnuje jelita
Wyglądają jak buraki, a smakują jak zwykłe ziemniaki. Dziś jest dobry moment, by kupić je na zapas
Wyglądają jak buraki, a smakują jak zwykłe ziemniaki. Dziś jest dobry moment, by kupić je na zapas
Na Wszystkich Świętych piekę aromatyczną szynkę. Jest mięciutka, soczysta i rozpada się pod widelcem
Na Wszystkich Świętych piekę aromatyczną szynkę. Jest mięciutka, soczysta i rozpada się pod widelcem
Do bigosu na 1 listopada dodaję 2 łyżki. Cudownie podbijają smak i nadają mu głębi
Do bigosu na 1 listopada dodaję 2 łyżki. Cudownie podbijają smak i nadają mu głębi
U nas wciąż mało popularne. Wzmacniają kości, poprawiają koncentrację, a jelita działają jak należy
U nas wciąż mało popularne. Wzmacniają kości, poprawiają koncentrację, a jelita działają jak należy
Wiele osób pije do obfitego obiadu. Czy faktycznie pomaga na trawienie?
Wiele osób pije do obfitego obiadu. Czy faktycznie pomaga na trawienie?
Pierwszy raz spróbowałem we Włoszech. Polowanie na promocję na to ciasto to już moja tradycja
Pierwszy raz spróbowałem we Włoszech. Polowanie na promocję na to ciasto to już moja tradycja
Marchewka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien jej unikać
Marchewka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien jej unikać
To najgorsze mleko do kawy. Obciąża trzustkę, zwiększa ryzyko nadwagi i chorób serca
To najgorsze mleko do kawy. Obciąża trzustkę, zwiększa ryzyko nadwagi i chorób serca