Rodzaje makaronu i do czego można ich używać?
Makaron jest produktem spożywczym, który nierozerwalnie kojarzy się z kuchnią włoską. W Polsce również uwielbiamy makarony, jednak dla nas zazwyczaj stanowią one dodatek do sosów czy zup. Włosi traktują je jako danie główne, w którym sos ma jedynie podkreślić smak makaronu, a nie go zdominować. W sklepach możemy spotkać najróżniejsze kształty pasty, które warto prawidłowo dobierać do konkretnych posiłków. Jakie mamy rodzaje makaronów i do jakich dań najlepiej ich używać?
Spaghetti
Makaron spaghetti charakteryzuje się tym, że jest długi, cienki i okrągły. Od jego nazwy pochodzi również nazwa potrawy, której jest głównym składnikiem. Tym sposobem mamy spaghetti bolognese, carbonara, napoli czy też aglio e olio – w zależności od sosu lub dodatków.
Tego rodzaju makaron doskonale pasuje do gęstych sosów na bazie pomidorów czy śmietany, ale też świetnie smakuje z oliwą z oliwek albo z pesto. Można go jeść zarówno na pikantnie, jak i łagodnie.
Fusilli, czyli świderki
Fusilli to jeden z najbardziej popularnych makaronów w Polsce. Najczęściej znajdziemy go w zupie pomidorowej, zapiekankach, sałatkach czy też w połączeniu z różnego rodzaju sosami. Można stwierdzić, że to najbardziej uniwersalny rodzaj makaronu, bo pasuje do ogromnej ilości różnorodnych potraw.
Przepis na smaczny makaron z sosem serowym. Przyrządzisz go bez trudu
Spiralny kształt fusilli sprawia, że zarówno lekkie, jak i ciężkie sosy doskonale z nim smakują, dokładnie wnikając z jego strukturę.
Podobny do fusilli jest makaron gemelli, który ma kształt splecionych ze sobą dwóch grubych wstążek.
Penne – rurki ścięte pod skosem
Penna po włosku oznacza pióro do pisania. A makaron penne to puste cienkie rurki ścinane pod ukosem, przez co przypominają nieco stalówkę. To również jeden z najpopularniejszych rodzajów makaronu w naszym kraju.
Penne pasuje przede wszystkim do gęstych sosów na bazie śmietany lub pomidorów. Napływają one do wnętrza rurek i wypełniają wrąbki obecne po zewnętrznej stronie makaronu. Penne doskonale sprawdza się w zapiekankach, sałatkach i gulaszach. Dogaduje się również z pesto i owocami morza.
Tagliatelle, czyli wstążki
Tagliatelle to makaron jajeczny przypominający kształtem długie, cienkie i płaskie wstążki o grubości ok. 2 mm. Najczęściej występuje w formie zwiniętych gniazd, które po ugotowaniu rozprostowują się. W potrawach może stanowić zastępnik dla spaghetti. Makaron tego rodzaju pasuje przede wszystkim do gęstych mięsnych sosów, sosów serowych i śmietanowych. Pasuje również do owoców morza.
Pappardelle – szerokie wstążki
Pappardelle to makaron przybierający kształt wstążek. Jest szerszy od tagliatelle, ale węższy niż lasagne. Podobnie jak tagliatelle świetnie dogaduje się z ciężkimi sosami i gulaszami.
Fettuccine – wąskie wstążki
Fettuccine to kolejny rodzaj makaronu z rodziny tagliatelle. Przybiera on postać wąskich, ale grubszych wstążek. Makaron ten można kroić ręcznie i do jego wyrobu nie potrzebne są specjalne maszynki. Fettuccine lepiej smakuje z lżejszymi sosami pomidorowymi czy też szpinakowymi lub średniociężkimi śmietanowymi albo serowymi. Pasuje do kurczaka, ryb i owoców morza.
Capellini, czyli włosy anioła
Capellini to cienki i długi makaron – najczęściej dostępny w formie gniazdek. Nie sprawdzi się z ciężkimi sosami, ale w połączeniu z lekkimi zachwyci każdego smakosza. Pasuje do zup i potraw przygotowywanych dla dzieci. Bliskie pokrewieństwo z capellini wykazuje makaron flini, czyli nitki, które w Polsce najczęściej spotykamy w rosole.
Farfalle – motylki albo kokardki
Farfalle swoim kształtem przypominają skrzydła motyla lub kokardę. Okazuje się, że jest to jeden z najstarszych włoskich makaronów. Farfalle doskonale prezentuje się w sałatkach i zapiekankach. Pasuje do różnego rodzaju mięs i warzyw. Szczególnie dobrze komponuje się z sosem śmietanowym i pomidorami.
Conchiglie i conchiglioni, czyli muszle i muszelki
Makaron w kształcie muszli wygląda bardzo apetycznie i pasuje do różnego rodzaju potraw. Mniejsze muszelki najlepiej sprawdzą się w zupach i sałatkach. Większe można faszerować i zapiekać w piekarniku, posypując serem i zalewając dowolnym gęstym sosem.
Lasagne – makaronowe płaty
Tak jak w przypadku spaghetti, makaron lasagne dał początek potrawie o tej samej nazwie. Makaron ten to cienkie prostokątne płaty, których praktycznie nie trzeba obgotowywać przed przygotowaniem dania w piekarniku.
Najczęściej ten rodzaj makaronu podaje się właśnie w formie zapiekanki przekładanej sosami. Wcale nie jest wymagany typowy sos pomidorowy i beszamelowy. Równie dobrze sprawdzi się szpinakowy i serowy.
Płaty lasagne można też obgotować i nadziewać mięsnym lub warzywnym farszem, zwijając je w rurki i układając w naczyniu żaroodpornym. Następnie wystarczy polać je sosem, posypać serem i zapiec.
Włosi rozróżniają ponad 70 rodzajów makaronów. Nic więc dziwnego, że cieszą się sławą makaroniarzy. W Polsce również makarony mają swoje grono fanów. My wymieniliśmy tylko kilka najpopularniejszych, bo mamy przecież jeszcze m.in. ravioli, canneloni, rigatoni, linguine czy też orzo.
Różne kształty makaronów niosą ze sobą nie tylko wrażenia estetyczne. Okazuje się, że są one również inaczej produkowane. Podstawą ciasta na makaron jest przede wszystkim mąka i woda, ale do niektórych rodzajów dodaje się również jajka, przyprawy czy też naturalne barwniki, takie jak sok z buraka, pomidory albo szpinak. Wtedy powstają makarony kolorowe, które pięknie prezentują się w daniach, a także wyróżniają się wyjątkowym smakiem.