Rodzaje makaronu i do czego można ich używać?

Makaron jest produktem spożywczym, który nierozerwalnie kojarzy się z kuchnią włoską. W Polsce również uwielbiamy makarony, jednak dla nas zazwyczaj stanowią one dodatek do sosów czy zup. Włosi traktują je jako danie główne, w którym sos ma jedynie podkreślić smak makaronu, a nie go zdominować. W sklepach możemy spotkać najróżniejsze kształty pasty, które warto prawidłowo dobierać do konkretnych posiłków. Jakie mamy rodzaje makaronów i do jakich dań najlepiej ich używać?

MakaronWłosi rozróżniają ponad 70 rodzajów makaronów
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | rigaccidenio

Spaghetti

Makaron spaghetti charakteryzuje się tym, że jest długi, cienki i okrągły. Od jego nazwy pochodzi również nazwa potrawy, której jest głównym składnikiem. Tym sposobem mamy spaghetti bolognese, carbonara, napoli czy też aglio e olio – w zależności od sosu lub dodatków.

Tego rodzaju makaron doskonale pasuje do gęstych sosów na bazie pomidorów czy śmietany, ale też świetnie smakuje z oliwą z oliwek albo z pesto. Można go jeść zarówno na pikantnie, jak i łagodnie.

Fusilli, czyli świderki

Fusilli to jeden z najbardziej popularnych makaronów w Polsce. Najczęściej znajdziemy go w zupie pomidorowej, zapiekankach, sałatkach czy też w połączeniu z różnego rodzaju sosami. Można stwierdzić, że to najbardziej uniwersalny rodzaj makaronu, bo pasuje do ogromnej ilości różnorodnych potraw.

Przepis na smaczny makaron z sosem serowym. Przyrządzisz go bez trudu

Spiralny kształt fusilli sprawia, że zarówno lekkie, jak i ciężkie sosy doskonale z nim smakują, dokładnie wnikając z jego strukturę.

Podobny do fusilli jest makaron gemelli, który ma kształt splecionych ze sobą dwóch grubych wstążek.

Penne – rurki ścięte pod skosem

Penna po włosku oznacza pióro do pisania. A makaron penne to puste cienkie rurki ścinane pod ukosem, przez co przypominają nieco stalówkę. To również jeden z najpopularniejszych rodzajów makaronu w naszym kraju.

Penne pasuje przede wszystkim do gęstych sosów na bazie śmietany lub pomidorów. Napływają one do wnętrza rurek i wypełniają wrąbki obecne po zewnętrznej stronie makaronu. Penne doskonale sprawdza się w zapiekankach, sałatkach i gulaszach. Dogaduje się również z pesto i owocami morza.

Tagliatelle, czyli wstążki

Tagliatelle to makaron jajeczny przypominający kształtem długie, cienkie i płaskie wstążki o grubości ok. 2 mm. Najczęściej występuje w formie zwiniętych gniazd, które po ugotowaniu rozprostowują się. W potrawach może stanowić zastępnik dla spaghetti. Makaron tego rodzaju pasuje przede wszystkim do gęstych mięsnych sosów, sosów serowych i śmietanowych. Pasuje również do owoców morza.

Pappardelle – szerokie wstążki

Pappardelle to makaron przybierający kształt wstążek. Jest szerszy od tagliatelle, ale węższy niż lasagne. Podobnie jak tagliatelle świetnie dogaduje się z ciężkimi sosami i gulaszami.

Fettuccine – wąskie wstążki

Fettuccine to kolejny rodzaj makaronu z rodziny tagliatelle. Przybiera on postać wąskich, ale grubszych wstążek. Makaron ten można kroić ręcznie i do jego wyrobu nie potrzebne są specjalne maszynki. Fettuccine lepiej smakuje z lżejszymi sosami pomidorowymi czy też szpinakowymi lub średniociężkimi śmietanowymi albo serowymi. Pasuje do kurczaka, ryb i owoców morza.

Makaron
© Adobe Stock

Capellini, czyli włosy anioła

Capellini to cienki i długi makaron – najczęściej dostępny w formie gniazdek. Nie sprawdzi się z ciężkimi sosami, ale w połączeniu z lekkimi zachwyci każdego smakosza. Pasuje do zup i potraw przygotowywanych dla dzieci. Bliskie pokrewieństwo z capellini wykazuje makaron flini, czyli nitki, które w Polsce najczęściej spotykamy w rosole.

Farfalle – motylki albo kokardki

Farfalle swoim kształtem przypominają skrzydła motyla lub kokardę. Okazuje się, że jest to jeden z najstarszych włoskich makaronów. Farfalle doskonale prezentuje się w sałatkach i zapiekankach. Pasuje do różnego rodzaju mięs i warzyw. Szczególnie dobrze komponuje się z sosem śmietanowym i pomidorami.

Conchiglie i conchiglioni, czyli muszle i muszelki

Makaron w kształcie muszli wygląda bardzo apetycznie i pasuje do różnego rodzaju potraw. Mniejsze muszelki najlepiej sprawdzą się w zupach i sałatkach. Większe można faszerować i zapiekać w piekarniku, posypując serem i zalewając dowolnym gęstym sosem.

Lasagne – makaronowe płaty

Tak jak w przypadku spaghetti, makaron lasagne dał początek potrawie o tej samej nazwie. Makaron ten to cienkie prostokątne płaty, których praktycznie nie trzeba obgotowywać przed przygotowaniem dania w piekarniku.

Najczęściej ten rodzaj makaronu podaje się właśnie w formie zapiekanki przekładanej sosami. Wcale nie jest wymagany typowy sos pomidorowy i beszamelowy. Równie dobrze sprawdzi się szpinakowy i serowy.

Płaty lasagne można też obgotować i nadziewać mięsnym lub warzywnym farszem, zwijając je w rurki i układając w naczyniu żaroodpornym. Następnie wystarczy polać je sosem, posypać serem i zapiec.

Włosi rozróżniają ponad 70 rodzajów makaronów. Nic więc dziwnego, że cieszą się sławą makaroniarzy. W Polsce również makarony mają swoje grono fanów. My wymieniliśmy tylko kilka najpopularniejszych, bo mamy przecież jeszcze m.in. ravioli, canneloni, rigatoni, linguine czy też orzo.

Różne kształty makaronów niosą ze sobą nie tylko wrażenia estetyczne. Okazuje się, że są one również inaczej produkowane. Podstawą ciasta na makaron jest przede wszystkim mąka i woda, ale do niektórych rodzajów dodaje się również jajka, przyprawy czy też naturalne barwniki, takie jak sok z buraka, pomidory albo szpinak. Wtedy powstają makarony kolorowe, które pięknie prezentują się w daniach, a także wyróżniają się wyjątkowym smakiem.

Wybrane dla Ciebie
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟