Robert Makłowicz – pasjonat kuchni i podróżowania, którego kochają miliony
Dziennikarz, krytyk kulinarny i podróżnik. Robert Makłowicz przez lata zapraszał do poznawania potraw z różnych zakątków świata. Przez 10 lat był gospodarzem niedzielnego cyklu reportaży „Podróże kulinarne Roberta Makłowicza”, a następnie przez 9 lat prowadził program „Makłowicz w podróży”. Kilka dni temu, ze skandalem w tle, Telewizja Polska zerwała współpracę z kulinarnym ekspertem. Warto podsumować, jak jego dotychczasowe zaangażowanie w propagowanie pysznego gotowania zapisało się w świadomości widzów - miłośników jedzenia oraz podróżowania. Za co kochamy Roberta Makłowicz w kuchni?
Kwiecisty język
Roberta Makłowicza łatwo rozpoznać nie tylko po tembrze głosu, ale przede wszystkim po sposobie wypowiadania się. Jak nikt potrafi przedstawić historię miejsca, które odwiedza i którego kuchnię chce zaprezentować. Na wzór jego swego rodzaju maniery powstało mnóstwo żartów i skeczy kabaretowych, ale to właśnie za ten znak szczególny jego fani kochają go najbardziej.
Historia dań i produktów
Co ważne, Makłowicz mówi nie tylko o jedzeniu w takiej najprostszej postaci, jak konkretne kroki wykonania, ale opowiada ich historię. Zanim przystąpi do gotowania, szczegółowo wyjaśnia pochodzenie składników, ich właściwości, a także specyfikę obróbki. Pokazuje, jak najłatwiej się z nimi obchodzić, aby czas w kuchni był czystą przyjemnością. To takie makłowiczowskie ABC Gotowania, które można z egzotycznych miejsc przełożyć do własnej kuchni.
Podróżowanie po jedzenie
Piękne widoki tuż za plecami kucharza nierzadko wygrywały z tym, co w danym momencie działo się w garnku. Z jednej strony szczerze zazdrościmy mu tych wojaży po całym świecie, ale to właśnie cała esencja jego kulinarnego przekazu. Wchodzi w dany region, gotuje z lokalnych produktów i z szacunkiem podchodzi do tamtejszych tradycji kulinarnych. A jednocześnie zachęca nas do odwiedzania nawet najodleglejszych zakątków świata, aby samodzielnie wypróbować konkretnych specjałów.
Bez niepotrzebnych aferek
Fani Makłowicza zgodnie przyznają, że to co wyróżnia jego podejście do prowadzenia programu kulinarnego. Nie rzuca talerzami, nie wywołuje u ludzi płaczu i nie szuka taniej sensacji. To merytoryczna wiedza wypełniona sympatią, ciekawostkami i prawdziwą, życiową mądrością.
Co jeszcze dodalibyście do tej listy?