Robert Makłowicz – pasjonat kuchni i podróżowania, którego kochają miliony

Dziennikarz, krytyk kulinarny i podróżnik. Robert Makłowicz przez lata zapraszał do poznawania potraw z różnych zakątków świata. Przez 10 lat był gospodarzem niedzielnego cyklu reportaży „Podróże kulinarne Roberta Makłowicza”, a następnie przez 9 lat prowadził program „Makłowicz w podróży”. Kilka dni temu, ze skandalem w tle, Telewizja Polska zerwała współpracę z kulinarnym ekspertem. Warto podsumować, jak jego dotychczasowe zaangażowanie w propagowanie pysznego gotowania zapisało się w świadomości widzów - miłośników jedzenia oraz podróżowania. Za co kochamy Roberta Makłowicz w kuchni?

Obraz
Źródło zdjęć: © ONS.pl
Magdalena Pomorska

Kwiecisty język

Roberta Makłowicza łatwo rozpoznać nie tylko po tembrze głosu, ale przede wszystkim po sposobie wypowiadania się. Jak nikt potrafi przedstawić historię miejsca, które odwiedza i którego kuchnię chce zaprezentować. Na wzór jego swego rodzaju maniery powstało mnóstwo żartów i skeczy kabaretowych, ale to właśnie za ten znak szczególny jego fani kochają go najbardziej.

Historia dań i produktów

Co ważne, Makłowicz mówi nie tylko o jedzeniu w takiej najprostszej postaci, jak konkretne kroki wykonania, ale opowiada ich historię. Zanim przystąpi do gotowania, szczegółowo wyjaśnia pochodzenie składników, ich właściwości, a także specyfikę obróbki. Pokazuje, jak najłatwiej się z nimi obchodzić, aby czas w kuchni był czystą przyjemnością. To takie makłowiczowskie ABC Gotowania, które można z egzotycznych miejsc przełożyć do własnej kuchni.

Podróżowanie po jedzenie

Piękne widoki tuż za plecami kucharza nierzadko wygrywały z tym, co w danym momencie działo się w garnku. Z jednej strony szczerze zazdrościmy mu tych wojaży po całym świecie, ale to właśnie cała esencja jego kulinarnego przekazu. Wchodzi w dany region, gotuje z lokalnych produktów i z szacunkiem podchodzi do tamtejszych tradycji kulinarnych. A jednocześnie zachęca nas do odwiedzania nawet najodleglejszych zakątków świata, aby samodzielnie wypróbować konkretnych specjałów.

Bez niepotrzebnych aferek

Fani Makłowicza zgodnie przyznają, że to co wyróżnia jego podejście do prowadzenia programu kulinarnego. Nie rzuca talerzami, nie wywołuje u ludzi płaczu i nie szuka taniej sensacji. To merytoryczna wiedza wypełniona sympatią, ciekawostkami i prawdziwą, życiową mądrością.

Co jeszcze dodalibyście do tej listy?

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce