Robert Makłowicz – pasjonat kuchni i podróżowania, którego kochają miliony

Dziennikarz, krytyk kulinarny i podróżnik. Robert Makłowicz przez lata zapraszał do poznawania potraw z różnych zakątków świata. Przez 10 lat był gospodarzem niedzielnego cyklu reportaży „Podróże kulinarne Roberta Makłowicza”, a następnie przez 9 lat prowadził program „Makłowicz w podróży”. Kilka dni temu, ze skandalem w tle, Telewizja Polska zerwała współpracę z kulinarnym ekspertem. Warto podsumować, jak jego dotychczasowe zaangażowanie w propagowanie pysznego gotowania zapisało się w świadomości widzów - miłośników jedzenia oraz podróżowania. Za co kochamy Roberta Makłowicz w kuchni?

Obraz
Źródło zdjęć: © ONS.pl
Magdalena Pomorska

Kwiecisty język

Roberta Makłowicza łatwo rozpoznać nie tylko po tembrze głosu, ale przede wszystkim po sposobie wypowiadania się. Jak nikt potrafi przedstawić historię miejsca, które odwiedza i którego kuchnię chce zaprezentować. Na wzór jego swego rodzaju maniery powstało mnóstwo żartów i skeczy kabaretowych, ale to właśnie za ten znak szczególny jego fani kochają go najbardziej.

Historia dań i produktów

Co ważne, Makłowicz mówi nie tylko o jedzeniu w takiej najprostszej postaci, jak konkretne kroki wykonania, ale opowiada ich historię. Zanim przystąpi do gotowania, szczegółowo wyjaśnia pochodzenie składników, ich właściwości, a także specyfikę obróbki. Pokazuje, jak najłatwiej się z nimi obchodzić, aby czas w kuchni był czystą przyjemnością. To takie makłowiczowskie ABC Gotowania, które można z egzotycznych miejsc przełożyć do własnej kuchni.

Podróżowanie po jedzenie

Piękne widoki tuż za plecami kucharza nierzadko wygrywały z tym, co w danym momencie działo się w garnku. Z jednej strony szczerze zazdrościmy mu tych wojaży po całym świecie, ale to właśnie cała esencja jego kulinarnego przekazu. Wchodzi w dany region, gotuje z lokalnych produktów i z szacunkiem podchodzi do tamtejszych tradycji kulinarnych. A jednocześnie zachęca nas do odwiedzania nawet najodleglejszych zakątków świata, aby samodzielnie wypróbować konkretnych specjałów.

Bez niepotrzebnych aferek

Fani Makłowicza zgodnie przyznają, że to co wyróżnia jego podejście do prowadzenia programu kulinarnego. Nie rzuca talerzami, nie wywołuje u ludzi płaczu i nie szuka taniej sensacji. To merytoryczna wiedza wypełniona sympatią, ciekawostkami i prawdziwą, życiową mądrością.

Co jeszcze dodalibyście do tej listy?

Wybrane dla Ciebie
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki