Robert Makłowicz – pasjonat kuchni i podróżowania, którego kochają miliony

Dziennikarz, krytyk kulinarny i podróżnik. Robert Makłowicz przez lata zapraszał do poznawania potraw z różnych zakątków świata. Przez 10 lat był gospodarzem niedzielnego cyklu reportaży „Podróże kulinarne Roberta Makłowicza”, a następnie przez 9 lat prowadził program „Makłowicz w podróży”. Kilka dni temu, ze skandalem w tle, Telewizja Polska zerwała współpracę z kulinarnym ekspertem. Warto podsumować, jak jego dotychczasowe zaangażowanie w propagowanie pysznego gotowania zapisało się w świadomości widzów - miłośników jedzenia oraz podróżowania. Za co kochamy Roberta Makłowicz w kuchni?

Obraz
Źródło zdjęć: © ONS.pl
Magdalena Pomorska

Kwiecisty język

Roberta Makłowicza łatwo rozpoznać nie tylko po tembrze głosu, ale przede wszystkim po sposobie wypowiadania się. Jak nikt potrafi przedstawić historię miejsca, które odwiedza i którego kuchnię chce zaprezentować. Na wzór jego swego rodzaju maniery powstało mnóstwo żartów i skeczy kabaretowych, ale to właśnie za ten znak szczególny jego fani kochają go najbardziej.

Historia dań i produktów

Co ważne, Makłowicz mówi nie tylko o jedzeniu w takiej najprostszej postaci, jak konkretne kroki wykonania, ale opowiada ich historię. Zanim przystąpi do gotowania, szczegółowo wyjaśnia pochodzenie składników, ich właściwości, a także specyfikę obróbki. Pokazuje, jak najłatwiej się z nimi obchodzić, aby czas w kuchni był czystą przyjemnością. To takie makłowiczowskie ABC Gotowania, które można z egzotycznych miejsc przełożyć do własnej kuchni.

Podróżowanie po jedzenie

Piękne widoki tuż za plecami kucharza nierzadko wygrywały z tym, co w danym momencie działo się w garnku. Z jednej strony szczerze zazdrościmy mu tych wojaży po całym świecie, ale to właśnie cała esencja jego kulinarnego przekazu. Wchodzi w dany region, gotuje z lokalnych produktów i z szacunkiem podchodzi do tamtejszych tradycji kulinarnych. A jednocześnie zachęca nas do odwiedzania nawet najodleglejszych zakątków świata, aby samodzielnie wypróbować konkretnych specjałów.

Bez niepotrzebnych aferek

Fani Makłowicza zgodnie przyznają, że to co wyróżnia jego podejście do prowadzenia programu kulinarnego. Nie rzuca talerzami, nie wywołuje u ludzi płaczu i nie szuka taniej sensacji. To merytoryczna wiedza wypełniona sympatią, ciekawostkami i prawdziwą, życiową mądrością.

Co jeszcze dodalibyście do tej listy?

Wybrane dla Ciebie

Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji