Rewolucja w grillowaniu – poznaj GBS

Jakieś 30-40 lat temu grillowanie wyglądało zupełnie inaczej. Na ruszcie zwykle grillowano kiełbasę, a tylko wyjątkowo pojawiała się na nim karkówka. Zapach grilla kusił głównie podczas festynów czy jarmarków i rzeczywiście był nie lada atrakcją.

Rewolucja w grillowaniu – poznaj GBSRewolucja w grillowaniu – poznaj GBS
Źródło zdjęć: © materiały partnera

Dziś grillowanie jest powszechne. W domowych ogrodach, na działkach, a nawet na tarasach rezydują grille, na których przyrządza się mnóstwo przeróżnych potraw, głównie za sprawą GBS – Gourmet Barbecue System – który jest odpowiedzialny za prawdziwą rewolucję w grillowaniu.

Grillowanie często nazywane jest też naszym narodowym sportem, i choć oczywiście nie ma ono nic wspólnego ze sportem, to wielu i tak dopatrzyło się jednej podstawowej cechy wspólnej. Otóż gdy za oknem pojawiają się pierwsze wiosenne promienie słońca, lekarze zalecają przebywanie na świeżym powietrzu i uprawianie niezbyt intensywnej aktywności fizycznej. Nic więc dziwnego, że podchodząc nieco żartobliwie do tematu, wielu uznało nie tylko bieganie i jazdę na rowerze za sport.

W końcu grillujemy na powietrzu, a sama czynność przygotowywania potraw także może być uznana za umiarkowaną aktywność fizyczną. Trzeba też przyznać, że grillowanie jest znacznie przyjemniejsze niż kiedyś, bo bogactwo potraw, które można przygotować, nikogo nie pozostawia bez kulinarnego spełnienia. Wszystko to jest jeszcze łatwiejsze i przyjemniejsze dzięki akcesoriom należącym do systemu GBS marki Weber.

Grill i system GBS – co to jest?

Weber Gourmet Barbecue System zapewnia możliwość przygotowywania na grillu przeróżnych potraw. Podstawą systemu GBS jest dwuczęściowy ruszt do pieczenia Weber z wymiennym środkiem, który można wykorzystać na milion sposobów. I tak jak kiedyś, gdy do dyspozycji były tylko najzwyklejsze ruszty umożliwiające przygotowywanie kiełbasek lub tradycyjnej karkówki, to dziś, dzięki systemowi GBS, można ułożyć takie grillowe menu, które zadowoli każdego biesiadnika.

Na grillu, oprócz oczywiście tradycyjnych mięs czy steków, można bowiem przygotować dania zwykle przyrządzanie w woku, można zaserwować gościom chrupiącą pizzę albo wyśmienite krewetki. Usatysfakcjonowani będą także miłośnicy ryb wszelkich i wegetarianie, których z pewnością oczarują warzywa przyrządzone na ruszcie.

System GBS – akcesoria do grillowania

Wśród wielu akcesoriów należących do systemu Gourmet Barbecue z pewnością należy wyróżnić kociołek holenderski typu Duo, który przeznaczony jest do użytku z rusztami tego systemu. Dzięki niemu na grillu można przyrządzić fantastyczną pieczeń, aromatyczny gulasz, a nawet pyszną zupę. Pokrywę kociołka można wykorzystać także inaczej – jako blachę do przyrządzenia piersi z kurczaka czy do opiekania warzyw.

System GBS pozwala na grillowanie różnych potraw w danym czasie. W tym celu z pewnością przyda się specjalne stanowisko z rusztem i blachą. Posiadając takie grillowe akcesorium, można jednocześnie grillować i opiekać dwie różne potrawy. W tym samym czasie można więc grillować mięso i… smażyć naleśniki albo przyrządzać steki i… opiekać warzywa.

Jeśli w czasie biesiady grillowej i tak marzy się o pizzy, to warto sięgnąć po kamień do pizzy, należący także do systemu GBS. Dzięki niemu można upiec fantastyczną włoską pizzę na grillu pod gołym niebem. Z kolei za pomocą specjalnych stojaków do opiekania drobiu, które przystosowane są do rusztów GBS, można przygotować jednocześnie chrupiącego, soczystego kurczaka, a także doskonałe warzywa.

Pyszności przyrządzone na grillu przed podaniem warto odstawić do ostygnięcia na żeliwną podstawkę, która wytrzymuje temperaturę gorących akcesoriów do grillowania należących do systemu GBS.

Artykuł sponsorowany

Wybrane dla Ciebie

Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany