Resztki po świętach? Kreatywne sposoby na ich wykorzystanie

Koniec świątecznego ucztowania często oznacza, że lodówka wypełniona jest resztkami jedzenia. Zamiast marnować żywność, warto dać tym produktom nowe życie, tworzyć smaczne i kreatywne dania oraz praktykować filozofię zero waste. Oto kilka inspiracji na to, co zrobić z resztkami po świętach, by każdy kawałek został w pełni wykorzystany.

Po świętach zostaje dużo jedzenia, nie warto go marnowaćPo świętach zostaje dużo jedzenia, nie warto go marnować
Źródło zdjęć: © materiały partnera

Sposób na czerstwy chleb

Chleb jest jednym z tych produktów, które szybko tracą świeżość, zwłaszcza w świątecznym nadmiarze. Zamiast go wyrzucać, możesz przywrócić mu drugie życie. Z czerstwego pieczywa zrobisz domową bułkę tartą. Wystarczy zetrzeć suchy chleb na tarce lub zmielić w blenderze, a następnie przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Innym pomysłem na wykorzystanie resztek po świętach są klasyczne grzanki – pokrój chleb w kostkę, podsmaż na odrobinie oliwy z czosnkiem i ziołami, a następnie dodaj do zup czy sałatek.

Z czerstwego chleba przygotujesz też pyszny pudding chlebowy. Wystarczy pokroić pieczywo w kostkę, namoczyć w mleku z dodatkiem jajek i przypraw, a następnie zapiec. Do środka można dodać także inne ulubione dodatki — po świętach świetnie sprawdzą się bakalie, jabłka lub inne ulubione owoce.

Co zrobić z resztek mięsa?

Pozostałości po pieczonym mięsie to doskonała baza do wielu dań. Z resztek mięsa można przygotować farsz do pierogów, krokietów czy pasztecików. Wystarczy rozdrobnić mięso, dodać posiekaną cebulę, przyprawy i wymieszać na jednolitą masę.

Pieczone mięso to także świetny składnik do gulaszu – podsmaż je z warzywami, dodaj ulubione przyprawy i sos pomidorowy lub śmietanowy. Innym pomysłem są kotlety mielone. Rozdrobnij mięso, dodaj surowe jajko, bułkę tartą, posiekaną cebulę. Możesz dodać również świeże zioła — świetnie sprawdzi się natka pietruszki lub koperek. Po wymieszaniu na gładką masę formuj kotlety i smaż na złoty kolor.

Resztki wędlin świetnie sprawdzają się do jajecznicy, omletu, pizzy lub zapiekanek. Inną propozycją są jajka faszerowane — wystarczy wymieszać pokrojone kawałki resztek wędlin z ugotowanym na twardo żółtkiem, odrobiną majonezu i ulubionymi przyprawami, a następnie napełnić połówki białek.

Bajaderki z ciast

Resztki świątecznych ciast, które zaczynają tracić świeżość, można zamienić w smakowite bajaderki. To doskonały sposób, aby nie marnować jedzenia i ponownie wykorzystać wypieki, które zostały na świątecznych stołach. Do ich przygotowania możesz wykorzystać ciasto drożdżowe, babkę, biszkopty lub suche pierniki.

Wystarczy pokruszyć ciasto, dodać roztopione masło, kakao, bakalie i odrobinę alkoholu, a następnie formować kulki. Bajaderki możesz obtoczyć w wiórkach kokosowych, orzechach lub czekoladzie dla dodatkowego smaku i wyglądu.

Co zrobić z warzywami z zupy?

Warzywa z wywaru często lądują w koszu, a je również można łatwo wykorzystać do przygotowania różnorodnych dań. Możesz zblendować je na gładki krem, dodając trochę śmietany, przypraw i bulionu, tworząc pyszną zupę. Jeśli wolisz coś konkretniejszego, spróbuj zrobić z nich placki — zetrzyj warzywa, dodaj jajko, mąkę i przyprawy, a potem usmaż na patelni.

Innym pomysłem jest przygotowanie pasty warzywnej do kanapek – ugotowane warzywa zmiksuj z czosnkiem, oliwą i ulubionymi przyprawami. To zdrowa i smaczna alternatywa dla sklepowych smarowideł.

Pozostałe warzywa z zupy możesz wykorzystać również do przygotowania bazy do farszów. Jeśli pozostały ci kawałki marchewki, pietruszki czy ziemniaków, możesz je drobno posiekać lub zetrzeć, a następnie połączyć z mięsem, kaszą czy ryżem, tworząc pyszny farsz do pierogów, naleśników, krokietów lub pasztecików.

Jak nie marnować żywności? Podsumowanie

Świąteczne resztki jedzenia to doskonała okazja, by wykazać się kulinarną kreatywnością. Pamiętaj, że marnowanie żywności to nie tylko strata pieniędzy, ale też obciążenie dla środowiska. Planowanie zakupów i odpowiednie przechowywanie produktów pozwolą uniknąć nadmiaru jedzenia po świętach. Warto pamiętać, że niemal każdy składnik może stać się podstawą nowego dania. W ten sposób nie tylko przyczyniasz się do minimalizowania marnowania żywności, ale też wprowadzisz do swojej kuchni nowe smaki i pomysły.

Sprawdź więcej kulinarnych inspiracji na stronie Uwielbiam.pl!

Artykuł sponsorowany przez Uwielbiam.pl
Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru