Trwa ładowanie...
d1ug5e9
11-05-2020 07:28

Ratatouille - tradycyjny specjał francuskiej kuchni

Przepis

Ratatouille to francuska zapiekanka warzywna. Świetnie smakuje z chrupiącą bagietką. Przepis z bloga "Gotuj ze mną".

d1ug5e9
4.2
(5 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

Rodzaj diety:
Gotuj ze mną
Źródło: Gotuj ze mną
Składniki
  • 1 cukinia
  • 4 pomidory
  • 1 bakłażan
  • 2 cebule
  • 2 czerwone papryki
  • 2-3 ząbki czosnku
  • tymianek, oregano, zioła prowansalskie
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek
  • łyżka tartego parmezanu
Przepis

Cukinię, bakłażana, jedną cebulę i dwa pomidory pokroić w plastry. Skropić oliwą, posypać solą, pieprzem i ziołami. Wymieszać, na chwilę odstawić.

Cebulę i czosnek drobno posiekać. Dwa pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i drobno pokroić. Paprykę oczyścić i pokroić w kostkę.

W rondelku rozgrzać olej, zeszklić cebulę i czosnek. Następnie wrzucić pomidory, paprykę, doprawić solą, pieprzem, ziołami i dusić, aż warzywa zaczną się rozpadać.

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Naczynie do zapiekania wysmarować oliwą, wylać sos, następnie układać dookoła, naprzemiennie, pokrojone w plastry warzywa. Przykryć papierem do pieczenia i zapiekać przez 1,5 godz. Podawać gorące, opcjonalnie posypane parmezanem.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Ratatouille - tradycyjny specjał francuskiej kuchni
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

9
4

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1ug5e9
d1ug5e9
d1ug5e9
d1ug5e9
Więcej tematów
d1ug5e9