Ratatouille - tradycyjny specjał francuskiej kuchni

Ratatouille to francuska zapiekanka warzywna. Świetnie smakuje z chrupiącą bagietką. Przepis z bloga "Gotuj ze mną".

Ratatouille - tradycyjny specjał francuskiej kuchniRatatouille - tradycyjny specjał francuskiej kuchni
Alina Jasińska

Składniki

  • 1 cukinia
  • 4 pomidory
  • 1 bakłażan
  • 2 cebule
  • 2 czerwone papryki
  • 2-3 ząbki czosnku
  • tymianek, oregano, zioła prowansalskie
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek
  • łyżka tartego parmezanu

Przepis

Cukinię, bakłażana, jedną cebulę i dwa pomidory pokroić w plastry. Skropić oliwą, posypać solą, pieprzem i ziołami. Wymieszać, na chwilę odstawić.

Przepis

Cebulę i czosnek drobno posiekać. Dwa pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i drobno pokroić. Paprykę oczyścić i pokroić w kostkę.

Przepis

W rondelku rozgrzać olej, zeszklić cebulę i czosnek. Następnie wrzucić pomidory, paprykę, doprawić solą, pieprzem, ziołami i dusić, aż warzywa zaczną się rozpadać.

Przepis

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Naczynie do zapiekania wysmarować oliwą, wylać sos, następnie układać dookoła, naprzemiennie, pokrojone w plastry warzywa. Przykryć papierem do pieczenia i zapiekać przez 1,5 godz. Podawać gorące, opcjonalnie posypane parmezanem.

Wybrane dla Ciebie

Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje