Radomianka czy wuzetka? Historia słynnego ciastka

Warszawiacy nie mają wątpliwości, że recepturę ciemnego, biszkoptowego ciastka z bitą śmietaną i pokrytego chrupiącą polewą stworzyli stołeczni cukiernicy. Innego zdania się mieszkańcy Radomia. Jedno nie ulega wątpliwości – zarówno wuzetka, jak i radomianka smakują wspaniale. I można je bez większego trudu wykonać samodzielnie.

Wuzetka to klasyk wśród polskich słodyczy.
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

Radomianka czy wuzetka? Historia słynnego ciastka

Warszawiacy nie mają wątpliwości, że recepturę ciemnego, biszkoptowego ciastka z bitą śmietaną i pokrytego chrupiącą polewą stworzyli stołeczni cukiernicy. Innego zdania się mieszkańcy Radomia. Jedno nie ulega wątpliwości – zarówno wuzetka, jak i radomianka smakują wspaniale. I można je bez większego trudu wykonać samodzielnie.

Wuzetka na trwałe zapisała się w historii polskiego… filmu. Każdy fan kultowej komedii Stanisława Barei "Miś" pamięta scenę z kawiarni, gdy do siedzącego przy stoliku Ryszarda Ochódzkiego oraz jego partnerki, Aleksandry Kozeł podchodzi kelnerka i oznajmia: "Dwie kawy i dwie wuzetki… I co jeszcze?!", a po chwili wyjaśnia zdziwionym gościom, że kawa i wuzetka są obowiązkowe dla każdego, gdyż lokal "bije się o Złotą Patelnię".

Ten epizod do dziś wywołuje śmiech, choć jednocześnie znakomicie oddaje realia PRL-owskiej gastronomii. Nieprzypadkowo pojawia się w nim także wuzetka, gdyż było to bez wątpienia najpopularniejsze wówczas warszawskie ciastko, serwowane zarówno w nielicznych ekskluzywnych restauracjach, jak i zwykłych cukierniach czy kawiarniach.

Jego sława nie przeminęła wraz z PRL-em, choć obecnie jakość tego przysmaku bywa różna. "Powojenne Warszawa zapisała się w kulinarnej historii słynną wuzetką, czyli ciemnym biszkoptem z chrupiącą polewą, przełożonym teoretycznie bitą śmietaną. Teoretycznie, bo nader często krem, którym przekładane są wuzetki, napawa mnie obrzydzeniem, choć nie ma w tym winy tradycji kulinarnej" – pisze Magda Gessler w książce "Smaczna Polska. Kulinarny przewodnik regionalny".

Do dziś także nie udało się rozstrzygnąć sporu Warszawy i Radomia dotyczącego miejsca, z którego miała pochodzić receptura ciastka.

Na cześć trasy?

Warszawiacy nie mają wątpliwości, że słodki przysmak narodził się w stolicy, prawdopodobnie na przełomie lat 40. i 50. To czas dynamicznej odbudowy i rozbudowy zniszczonego w czasie II wojny światowej miasta, a jedną ze sztandarowych ówczesnych inwestycji komunikacyjnych była budowa szlaku łączącego wschodnie i zachodnie dzielnice Warszawy, czyli trasy W-Z. To właśnie od jej nazwy miało pochodzić określenie "wuzetka", gdyż jako pierwsza zaczęła serwować ciastko cukiernia położona w sąsiedztwie słynnej drogi.

Jednak nie brakuje też teorii, według których źródło nazwy deseru leży zupełnie gdzie indziej, a dokładnie w skrócie WZC, oznaczającym Warszawskie Zakłady Cukiernicze, gdzie po raz pierwszy zaczęto wytwarzać ciastko na skalę przemysłową i rozprowadzać po sklepach firmowych i kawiarniach, początkowo jako camargo, którego określenia warszawiacy jednak nie zaakceptowali. Niektórzy badacze historii gastronomii utrzymują, że wuzetka pochodzi po prostu od skrótu WZC, czyli "wypiek z czekoladą" lub WZK – "wypiek z kremem".

Istnieje jednak teoria, która głosi, że przepis na słynne ciastko wcale nie narodził się w Warszawie, lecz w Radomiu i stamtąd przybył do stolicy, która go bezczelnie zawłaszczyła. Nazwa radomianka jest zresztą wciąż rozpowszechniona, nie tylko w południowej części województwa mazowieckiego, ale również w innych regionach Polski. Symbol ciastka zdobi nawet ubrania oferowane przez cieszącą się coraz większą popularnością lokalną markę odzieżową – Radomianka. "Ciacho kojarzy się jak najbardziej pozytywnie, i ze słodkością, i z fajną dziewczyną" – tłumaczy Ewelina Szymańska, właścicielka firmy.

Jak to zrobić

W radomskich cukierniach poszukiwania wuzetki zakończą się porażką. Tutaj można kupić tylko radomiankę. Jednak w istocie oba ciastka są do siebie bardzo podobne. Przed laty różnicę można było wyczuć w smaku kremu, gdyż radomiankę często nadziewano masą przygotowywaną na bazie zsiadłego mleka, dzięki czemu zyskiwała delikatną kwaskowatość, świetnie przełamującą słodycz czekolady czy biszkoptu. Dziś jednak zwykle stosuje się 36-procentową śmietanę, albo – co gorsza – bitą śmietanę z proszku.

Wuzetkę (lub radomiankę) możemy bez problemu przygotować w domu. Wystarczy upiec biszkopt (obowiązkowo z dodatkiem kakao)
, nasączyć go ponczem, a następnie przekroić na pół. Dolny blat smarujemy marmoladą lub powidłami śliwkowymi, nakładamy na niego warstwę bitej śmietany i nakrywamy drugim blatem, który pokrywamy lukrową czekoladą. Na koniec dekorujemy kleksem wyciśniętej ze szprycy bitej śmietany.

Polecamy wideo: wczasy w PRL-u

Wybrane dla Ciebie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny