Rabarbarowa sałatka
- 4 porcje:
- 1 kg rabarbaru
- 4 łyżki cukru
- 1 sztuka cynamonu
- 200 ml wytrawnego białego wina
- 2 łyżki miodu wielokwiatowego
Na początku myjemy, suszymy i obieramy rabarbar, a następnie kroimy go na 5-centymetrowe kawałki. Karmelizujemy cukier na patelni, dodajemy rabarbar i cynamon. Wszystko podsmażamy przez chwilę, jednocześnie pamiętając o delikatnym mieszaniu składników. Po chwili dodajemy wino i całość dusimy na patelni przez kilka minut (około 5), tak aby rabarbar był dość miękki. Za pomocą durszlaka wyjmujemy kawałki rabarbaru z patelni, sos podsmażamy dalej, aby zgęstniał.
Kiedy nasz sos będzie dostatecznie zagęszczony, zdejmujemy go z ognia, dodajemy odrobinę miodu i mieszamy. Na końcu rabarbar polewamy ugotowanym sosem. Sałatkę serwować z daniami z drobiu.
Podziel się opinią
Komentarze