Trwa ładowanie...
d2tx5a7
27-05-2014 23:53

Rabarbarowa sałatka

Przepis
5.0
(4 głosy)
Oceń:
d2tx5a7
Składniki
  • 4 porcje:
    • 1 kg rabarbaru
  • 4 łyżki cukru
  • 1 sztuka cynamonu
  • 200 ml wytrawnego białego wina
  • 2 łyżki miodu wielokwiatowego
Przepis

Na początku myjemy, suszymy i obieramy rabarbar, a następnie kroimy go na 5-centymetrowe kawałki. Karmelizujemy cukier na patelni, dodajemy rabarbar i cynamon. Wszystko podsmażamy przez chwilę, jednocześnie pamiętając o delikatnym mieszaniu składników. Po chwili dodajemy wino i całość dusimy na patelni przez kilka minut (około 5), tak aby rabarbar był dość miękki. Za pomocą durszlaka wyjmujemy kawałki rabarbaru z patelni, sos podsmażamy dalej, aby zgęstniał.

Kiedy nasz sos będzie dostatecznie zagęszczony, zdejmujemy go z ognia, dodajemy odrobinę miodu i mieszamy. Na końcu rabarbar polewamy ugotowanym sosem. Sałatkę serwować z daniami z drobiu.

d2tx5a7

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2tx5a7
d2tx5a7
d2tx5a7
Więcej tematów
d2tx5a7