Quiche ze szparagami, boczkiem i mieszanką leczo
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- Ciasto:
- 200 g mąki białej (wykorzystana mąka orkiszowa biała)
- 100 g miękkiego masła
- 1 jajko
- szczypta soli
- Nadzienie:
- 100 g boczku pokrojonego w kostkę
- 150 g mieszanki leczo (papryka, pomidory z puszki, cukinia)
- 1 mała, czerwona cebula
- 1/2 pęczka zielonych szparagów
- 300 ml śmietanki kremówki (może być kwaśna)
- 3 jajka
- 4 łyżki tartego parmezanu
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól, pieprz do smaku
Do miski przesiewamy mąkę. Pośrodku robimy wgłębienie i wbijamy jajko. Dodajemy szczyptę soli, masło i zagniatamy ciasto, dodając 1 lub 2 łyżki zimnej wody (tyle, ile ciasto przyjmie). Z ciasta formujemy kulę, owijamy folią i wkładamy do lodówki na ok. 1 godz.
Ciasto wyjmujemy z lodówki i wałkujemy do formatu krążka o grubości ok. 3 mm. Przekładamy do formy (tortownicy lub formy na tartę) o średnicy ok. 26 cm i dociskamy ciasto na brzegach tworząc rant. Nakłuwamy ciasto widelcem w kilku miejscach i podpiekamy przez 10 min. w temperaturze 220 stopni C.
Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końcówki i kroimy tak, aby każdy miał ok. 4 cm długości.
Na patelni podsmażamy boczek do chrupkości. Wyjmujemy go z patelni, zostawiając tłuszcz, na którym podsmażamy posiekaną cebulę i mieszankę leczo. Po ok. 5 minutach wkładamy szparagi, dodajemy podsmażony boczek i wlewamy 150 ml śmietany. Całość mieszamy, przykrywamy i dusimy ok. 3 minuty na średnim ogniu od czasu do czasu mieszając. Zdejmujemy z ognia i studzimy.
Do miski wlewamy resztę śmietany, dodajemy jajka i całość miksujemy do całkowitego połączenia. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Podpieczone ciasto posypujemy 1 łyżka parmezanu i pokrywamy masą z warzywami i boczkiem. Całość zalewamy masą jajeczno-śmietanową i posypujemy reszta parmezanu.
Pieczemy w 190 stopniach C przez ok. 30-35 minut. Ciasto powinno mieć stałą konsystencję i jasno-brązowy wierzch.
Polecamy w wydaniu internetowym www.tanio-szybko-smacznie.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze