Quiche ze szparagami, boczkiem i mieszanką leczo

Obraz

Składniki

  • Ciasto:
  • 200 g mąki białej (wykorzystana mąka orkiszowa biała)
  • 100 g miękkiego masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • Nadzienie:
  • 100 g boczku pokrojonego w kostkę
  • 150 g mieszanki leczo (papryka, pomidory z puszki, cukinia)
  • 1 mała, czerwona cebula
  • 1/2 pęczka zielonych szparagów
  • 300 ml śmietanki kremówki (może być kwaśna)
  • 3 jajka
  • 4 łyżki tartego parmezanu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz do smaku

Przepis

Do miski przesiewamy mąkę. Pośrodku robimy wgłębienie i wbijamy jajko. Dodajemy szczyptę soli, masło i zagniatamy ciasto, dodając 1 lub 2 łyżki zimnej wody (tyle, ile ciasto przyjmie). Z ciasta formujemy kulę, owijamy folią i wkładamy do lodówki na ok. 1 godz.

Przepis

Ciasto wyjmujemy z lodówki i wałkujemy do formatu krążka o grubości ok. 3 mm. Przekładamy do formy (tortownicy lub formy na tartę) o średnicy ok. 26 cm i dociskamy ciasto na brzegach tworząc rant. Nakłuwamy ciasto widelcem w kilku miejscach i podpiekamy przez 10 min. w temperaturze 220 stopni C.

Przepis

Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końcówki i kroimy tak, aby każdy miał ok. 4 cm długości.

Przepis

Na patelni podsmażamy boczek do chrupkości. Wyjmujemy go z patelni, zostawiając tłuszcz, na którym podsmażamy posiekaną cebulę i mieszankę leczo. Po ok. 5 minutach wkładamy szparagi, dodajemy podsmażony boczek i wlewamy 150 ml śmietany. Całość mieszamy, przykrywamy i dusimy ok. 3 minuty na średnim ogniu od czasu do czasu mieszając. Zdejmujemy z ognia i studzimy.

Przepis

Do miski wlewamy resztę śmietany, dodajemy jajka i całość miksujemy do całkowitego połączenia. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Przepis

Podpieczone ciasto posypujemy 1 łyżka parmezanu i pokrywamy masą z warzywami i boczkiem. Całość zalewamy masą jajeczno-śmietanową i posypujemy reszta parmezanu.

Przepis

Pieczemy w 190 stopniach C przez ok. 30-35 minut. Ciasto powinno mieć stałą konsystencję i jasno-brązowy wierzch.

Wybrane dla Ciebie
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥