Quiche ze szparagami, boczkiem i mieszanką leczo

Obraz

Składniki

  • Ciasto:
  • 200 g mąki białej (wykorzystana mąka orkiszowa biała)
  • 100 g miękkiego masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • Nadzienie:
  • 100 g boczku pokrojonego w kostkę
  • 150 g mieszanki leczo (papryka, pomidory z puszki, cukinia)
  • 1 mała, czerwona cebula
  • 1/2 pęczka zielonych szparagów
  • 300 ml śmietanki kremówki (może być kwaśna)
  • 3 jajka
  • 4 łyżki tartego parmezanu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz do smaku

Przepis

Do miski przesiewamy mąkę. Pośrodku robimy wgłębienie i wbijamy jajko. Dodajemy szczyptę soli, masło i zagniatamy ciasto, dodając 1 lub 2 łyżki zimnej wody (tyle, ile ciasto przyjmie). Z ciasta formujemy kulę, owijamy folią i wkładamy do lodówki na ok. 1 godz.

Przepis

Ciasto wyjmujemy z lodówki i wałkujemy do formatu krążka o grubości ok. 3 mm. Przekładamy do formy (tortownicy lub formy na tartę) o średnicy ok. 26 cm i dociskamy ciasto na brzegach tworząc rant. Nakłuwamy ciasto widelcem w kilku miejscach i podpiekamy przez 10 min. w temperaturze 220 stopni C.

Przepis

Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końcówki i kroimy tak, aby każdy miał ok. 4 cm długości.

Przepis

Na patelni podsmażamy boczek do chrupkości. Wyjmujemy go z patelni, zostawiając tłuszcz, na którym podsmażamy posiekaną cebulę i mieszankę leczo. Po ok. 5 minutach wkładamy szparagi, dodajemy podsmażony boczek i wlewamy 150 ml śmietany. Całość mieszamy, przykrywamy i dusimy ok. 3 minuty na średnim ogniu od czasu do czasu mieszając. Zdejmujemy z ognia i studzimy.

Przepis

Do miski wlewamy resztę śmietany, dodajemy jajka i całość miksujemy do całkowitego połączenia. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Przepis

Podpieczone ciasto posypujemy 1 łyżka parmezanu i pokrywamy masą z warzywami i boczkiem. Całość zalewamy masą jajeczno-śmietanową i posypujemy reszta parmezanu.

Przepis

Pieczemy w 190 stopniach C przez ok. 30-35 minut. Ciasto powinno mieć stałą konsystencję i jasno-brązowy wierzch.

Wybrane dla Ciebie
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀