Quiche ze szparagami, boczkiem i mieszanką leczo

Obraz

Składniki

  • Ciasto:
  • 200 g mąki białej (wykorzystana mąka orkiszowa biała)
  • 100 g miękkiego masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • Nadzienie:
  • 100 g boczku pokrojonego w kostkę
  • 150 g mieszanki leczo (papryka, pomidory z puszki, cukinia)
  • 1 mała, czerwona cebula
  • 1/2 pęczka zielonych szparagów
  • 300 ml śmietanki kremówki (może być kwaśna)
  • 3 jajka
  • 4 łyżki tartego parmezanu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz do smaku

Przepis

Do miski przesiewamy mąkę. Pośrodku robimy wgłębienie i wbijamy jajko. Dodajemy szczyptę soli, masło i zagniatamy ciasto, dodając 1 lub 2 łyżki zimnej wody (tyle, ile ciasto przyjmie). Z ciasta formujemy kulę, owijamy folią i wkładamy do lodówki na ok. 1 godz.

Przepis

Ciasto wyjmujemy z lodówki i wałkujemy do formatu krążka o grubości ok. 3 mm. Przekładamy do formy (tortownicy lub formy na tartę) o średnicy ok. 26 cm i dociskamy ciasto na brzegach tworząc rant. Nakłuwamy ciasto widelcem w kilku miejscach i podpiekamy przez 10 min. w temperaturze 220 stopni C.

Przepis

Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końcówki i kroimy tak, aby każdy miał ok. 4 cm długości.

Przepis

Na patelni podsmażamy boczek do chrupkości. Wyjmujemy go z patelni, zostawiając tłuszcz, na którym podsmażamy posiekaną cebulę i mieszankę leczo. Po ok. 5 minutach wkładamy szparagi, dodajemy podsmażony boczek i wlewamy 150 ml śmietany. Całość mieszamy, przykrywamy i dusimy ok. 3 minuty na średnim ogniu od czasu do czasu mieszając. Zdejmujemy z ognia i studzimy.

Przepis

Do miski wlewamy resztę śmietany, dodajemy jajka i całość miksujemy do całkowitego połączenia. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Przepis

Podpieczone ciasto posypujemy 1 łyżka parmezanu i pokrywamy masą z warzywami i boczkiem. Całość zalewamy masą jajeczno-śmietanową i posypujemy reszta parmezanu.

Przepis

Pieczemy w 190 stopniach C przez ok. 30-35 minut. Ciasto powinno mieć stałą konsystencję i jasno-brązowy wierzch.

Wybrane dla Ciebie
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę