Pyszne ciasto marchewkowe bez cukru. Idealne do kawy
Ciasto marchewkowe to już klasyk wśród warzywnych wypieków. Jest przyjemnie słodkie, choć nie znajdziesz w nim grama cukru. Nie potrzebujesz też wielu składników, przygotujesz je błyskawicznie, a efekt będzie naprawdę pyszny. Przekonajcie się sami!
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-4 |
Okazja: |
- szklanka oleju,
- 4 jajka,
- 2 szklanki tartej marchewki,
- 2 szklanki mąki pszennej,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- łyżeczka sody,
- 2 łyżeczki cynamonu,
- 1/2 szklanki pokruszonych orzechów włoskich,
- 2 gorzkie czekolady,
- płatki migdałowe.
Do rozkłóconych jajek zacznij stopniowo dodawać olej i mąkę. Teraz wsyp proszek do pieczenia, sodę, cynamon, orzechy i startą marchew. Surowe ciasto przelej do wysmarowanej masłem tortownicy, wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz przez 45-50 minut. Kiedy ciasto ostygnie, polej je rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą i posyp płatkami migdałów. Możesz także posypać je wiórkami kokosowymi. Będzie równie smaczne.
Zobacz także wideo: Babeczki z owocami sezonowymi według przepisu z 1895 roku
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze