Puszyste pączki z ricottą
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
- 300 g sera ricotta osączonego
- 1/4 szklanki cukru pudru
- 1/2 łyżki startej skórki z cytryny
- 1 łyżka startej skórki z pomarańczy
- 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 1/2 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka spirytusu lub wódki
Dodatkowo:
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania, wymieszany z odrobiną cukru wanilinowego
Jajko z żółtkiem rozbełtać widelcem. Dodać ser, cukier puder, skórkę z cytryny oraz pomarańczy, sok i dokładnie wymieszać. Dodać przesiane obie mąki, proszek do pieczenia, alkohol, krótko wymieszać do połączenia składników. Ciasto przykryć, np. folią spożywczą, i włożyć na 60 minut do lodówki.
Olej rozgrzać w rondelku, będzie gotowy, jeśli po posypaniu go odrobiną mąki, zacznie skwierczeć. Ciasto nabierać łyżką i wkładać do nagrzanego tłuszczu. Porcję ciasta smażyć z dwóch stron (po około 2 minuty z każdej). Usmażone pączki układać na papierowych ręcznikach. Przed podaniem pączki posypać cukrem pudrem z wanilią.
Zobacz także: prosty przepis na kruche kokosowe ciasteczka z dżemem
Przepis poleca Natalia Kudela, autorka bloga "Mała Cukierenka".
Słodki, kolorowy świat deserów i wypieków to jej pasja. A ten, który sama tworzy pozytywnie nastraja do życia ją i jej gości - gości Małej Cukierenki.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze