Trwa ładowanie...
d2hy51f
d2hy51f

Puszyste pączki z ricottą

Przepis
2.8
(9 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Okazja:
d2hy51f
Puszyste pączki z ricottą
www.malacukierenka.pl
Puszyste pączki z ricottą
Składniki
  • 300 g sera ricotta osączonego
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 1/2 łyżki startej skórki z cytryny
  • 1 łyżka startej skórki z pomarańczy
  • 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1/2 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka spirytusu lub wódki

Dodatkowo:

  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania, wymieszany z odrobiną cukru wanilinowego
Przepis

Jajko z żółtkiem rozbełtać widelcem. Dodać ser, cukier puder, skórkę z cytryny oraz pomarańczy, sok i dokładnie wymieszać. Dodać przesiane obie mąki, proszek do pieczenia, alkohol, krótko wymieszać do połączenia składników. Ciasto przykryć, np. folią spożywczą, i włożyć na 60 minut do lodówki.

Olej rozgrzać w rondelku, będzie gotowy, jeśli po posypaniu go odrobiną mąki, zacznie skwierczeć. Ciasto nabierać łyżką i wkładać do nagrzanego tłuszczu. Porcję ciasta smażyć z dwóch stron (po około 2 minuty z każdej). Usmażone pączki układać na papierowych ręcznikach. Przed podaniem pączki posypać cukrem pudrem z wanilią.
Zobacz także: prosty przepis na kruche kokosowe ciasteczka z dżemem

Przepis poleca Natalia Kudela, autorka bloga "Mała Cukierenka".
Słodki, kolorowy świat deserów i wypieków to jej pasja. A ten, który sama tworzy pozytywnie nastraja do życia ją i jej gości - gości Małej Cukierenki.

www.malacukierenka.pl
Puszyste pączki z ricottą
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki
d2hy51f

Podziel się opinią

22
4
Share
d2hy51f
d2hy51f

d2hy51f
d2hy51f
d2hy51f