Pulchne i pyszne ciasto drożdżowe z cynamonem i kardamonem
Odrywane aromatyczne ciacho o delikatnym korzennym smaku. Jest cudownie maślane i puszyste, z pewnością pomoże nam przetrwać chłodnie wieczory, aż do wiosny. Wypróbujcie przepis. Więcej pyszności znajdziecie na blogu "Daylicooking".
Małgorzata Kijowska
- Czas przygotowania: 90-120 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Dla dzieci
- Kategoria przepisów: Ciasta
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
- 600 g mąki pszennej typ 450
- 50 g cukru
- 250 ml mleka
- 1 jajko
- 50 g świeżych drożdży
- 200 g masła
- 0,5 łyżeczki soli
Dodatkowo:
- 100 g masła
- 1,5 łyżeczki mielonego cynamonu
- 2 łyżeczki mielonego kardamonu
- 0,5 szklanki cukru
Przepis
- Zacznij od przesiania mąki do większej miski. Następnie podgrzej mleko (nie może być jednak zbyt gorące).
- Masło rozpuść w rondelku i odstaw do wystudzenia.
- Przygotuj zaczyn: w miseczce rozetrzyj drożdże z 1 łyżką cukru, a kiedy się rozpuszczą, wlej połowę mleka i dodaj 2-3 łyżki mąki. Wymieszaj i odstaw na ok. 15 minut, aby drożdże zaczęły pracować, a zaczyn zaczął rosnąć.
- Formę do pieczenia wyłóż papierem.
- Gotowy zaczyn przełóż do miski z przesianą mąką, wlej resztę ciepłego mleka, dodaj cukier, sól i roztrzepane jajko.
- Na koniec wlej masło i zagnieć elastyczne i gładkie ciasto – powinno przestać lepić się do rąk.
- Ciasto przykryj czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Wyrośnięte ciasto wyrabiaj przez około 3-4 minuty.
- Masło rozpuść i wystudź. Odkrawaj niewielkie kawałki ciasta (wielkości kurzego jajka). Każdy kawałek formuj na kształt kulki, a następnie spłaszczaj na placek do grubości około 1 cm.
- Posmaruj masłem, a następnie posyp cukrem z kardamonem i cynamonem. Składaj na cztery części (raz na pół, a potem znowu na pół). Tak przygotowane kawałki układaj w formie – jeden obok drugiego, składaniem do góry.
- Kiedy forma będzie już wypełniona, przykryj ją czystą ściereczką i odstaw do lekkiego podrośnięcia na około 20 minut.
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni. Przed pieczeniem na cieście rozsmaruj resztę masła i obsyp resztą cukru z cynamonem i kardamonem. Piecz przez około 45 minut.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl