Trwa ładowanie...
dtjboc0
24-01-2021 09:03

Pulchne i pyszne ciasto drożdżowe z cynamonem i kardamonem

Przepis

Odrywane aromatyczne ciacho o delikatnym korzennym smaku. Jest cudownie maślane i puszyste, z pewnością pomoże nam przetrwać chłodnie wieczory, aż do wiosny. Wypróbujcie przepis. Więcej pyszności znajdziecie na blogu "Daylicooking".

dtjboc0
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4-6

Okazja:
Składniki
  • 600 g mąki pszennej typ 450
  • 50 g cukru
  • 250 ml mleka
  • 1 jajko
  • 50 g świeżych drożdży
  • 200 g masła
  • 0,5 łyżeczki soli

Dodatkowo:

  • 100 g masła
  • 1,5 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 2 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 0,5 szklanki cukru
Przepis
  • Zacznij od przesiania mąki do większej miski. Następnie podgrzej mleko (nie może być jednak zbyt gorące).
  • Masło rozpuść w rondelku i odstaw do wystudzenia.
  • Przygotuj zaczyn: w miseczce rozetrzyj drożdże z 1 łyżką cukru, a kiedy się rozpuszczą, wlej połowę mleka i dodaj 2-3 łyżki mąki. Wymieszaj i odstaw na ok. 15 minut, aby drożdże zaczęły pracować, a zaczyn zaczął rosnąć.
  • Formę do pieczenia wyłóż papierem.
  • Gotowy zaczyn przełóż do miski z przesianą mąką, wlej resztę ciepłego mleka, dodaj cukier, sól i roztrzepane jajko.
  • Na koniec wlej masło i zagnieć elastyczne i gładkie ciasto – powinno przestać lepić się do rąk.
  • Ciasto przykryj czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • Wyrośnięte ciasto wyrabiaj przez około 3-4 minuty.
  • Masło rozpuść i wystudź. Odkrawaj niewielkie kawałki ciasta (wielkości kurzego jajka). Każdy kawałek formuj na kształt kulki, a następnie spłaszczaj na placek do grubości około 1 cm.
  • Posmaruj masłem, a następnie posyp cukrem z kardamonem i cynamonem. Składaj na cztery części (raz na pół, a potem znowu na pół). Tak przygotowane kawałki układaj w formie – jeden obok drugiego, składaniem do góry.
  • Kiedy forma będzie już wypełniona, przykryj ją czystą ściereczką i odstaw do lekkiego podrośnięcia na około 20 minut.
  • Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni. Przed pieczeniem na cieście rozsmaruj resztę masła i obsyp resztą cukru z cynamonem i kardamonem. Piecz przez około 45 minut.
Pulchne i pyszne ciasto drożdżowe z cynamonem i kardamonem
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dtjboc0
dtjboc0
dtjboc0
dtjboc0
Więcej tematów
dtjboc0

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj