Przyprawy ułatwiające trawienie

Obraz
Źródło zdjęć: © iStock.com | DragonImages

/ 6Pomogą na przejedzenie

Obraz
© iStock.com | DragonImages

Świąteczne potrawy często nie pozostają bez wpływu na nasze samopoczucie. A to wszystko przez problemy z trawieniem. Ciężkie jedzenie zalega w układzie pokarmowym, a my czujemy się ociężali, zmęczeni, często też zmagamy się z dolegliwościami gastrycznymi.

Aby uniknąć tych nieprzyjemnych konsekwencji, sięgnijmy po przyprawy, które nie tylko dodadzą naszym daniom wspaniałego aromatu, ale przede wszystkim wspomogą trawienie. Dodatek przypraw to także świetna broń w walce z dodatkowymi kilogramami, których zimą - na skutek kalorycznej diety i braku ruchu - zwykle nam przybywa.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 6Imbir

Obraz
© 123RF

Związki fenolowe, które znajdują się zarówno w świeżym, jak i suszonym imbirze, łagodzą podrażnienia jelit i błony żołądka. Imbir stymuluje również wydzielanie śliny i kwasów żołądkowych, co powoduje, że trawienie jest bardziej efektywne. Pomaga również redukować gazy. Najważniejszą zaletą imbiru jest jednak to, że pomaga spalać tłuszcz. Możemy go używać zarówno w potrawach mięsnych, jak i warzywnych, ciastach czy napojach. Herbata z plasterkiem świeżego imbiru pomoże w każdej dolegliwości żołądkowej.

/ 6Mięta

Obraz
© 123RF

Kiedy boli nas brzuch pijemy herbatę miętową. Nie bez powodu. Mięta działa rozkurczowo, wzmaga wydzielanie soku żołądkowego, pobudza wydzielanie żółci i reguluje pracę żołądka. W polskiej kuchni używa się zazwyczaj świeżej mięty, ale suszona jest równie skuteczna. Znajdziemy ją choćby w wielu mieszankach przypraw pochodzących z Bliskiego Wschodu czy północnej Afryki. Mięta nadaje się do wszystkich dań. Wspomoże trawienie, doda potrawom nieco egzotyki, a jednocześnie hamuje apatyt. Dzięki niej łatwiej nam będzie ograniczyć wielkość zjadanych porcji.

/ 6Koper włoski

Obraz
© 123RF

Nasiona fenkułu, czyli kopru włoskiego to podstawowy składniki wielu herbatek dla dzieci cierpiących na kłopoty z trawieniem. Łagodzą one skurcze mięśni, pomagają w produkcji soków żołądkowych. W dodatku są fantastycznym źródłem błonnika pokarmowego, pomagającego w walce z zaparciami, co często nam się przydarza przy zbyt ciężkostrawnej diecie. Fenkuł ma delikatnie słodkawy smak co sprawia, że możemy używać go nie tylko do przyprawiania potraw mięsnych czy warzywnych, ale możemy go również używać w deserach. Nie przesadzajmy jednak z ilością, bo potrafi zdominować smak potrawy.

/ 6Kozieradka

Obraz
© 123RF

Kozieradka to mało znana przyprawa, kojarząca nam się głównie z kuchnią indyjską, bo tam wchodzi w skład wszystkich mieszanek curry. Kiedyś jednak nasiona kozieradki używane były w kuchni polskiej bardzo często, a to dlatego, że bardzo poprawiają trawienie. Nasiona są dość duże, zawierają sporo błonnika pokarmowego, który ułatwia pracę jelit. Kozieradka chroni również wątrobę, co nie jest bez znaczenia, jeśli jemy dużo tłuszczów, wspomaga leczenie chorób układu pokarmowego i sprzyja redukcji nadmiaru tkanki tłuszczowej.

/ 6Rozmaryn

Obraz
© Fotolia

Jednym z najbardziej popularnych ziół w polskiej kuchni jest rozmaryn. To świetny dodatek do wszystkich tłustych potraw, ułatwia bowiem ich trawienie. Rozmaryn działa także odkażająco. Najczęściej stosuje się go do potraw mięsnych, ale może być też fantastycznym składnikiem sosów. Świetnie się sprawdza jako nieoczywisty dodatek do deserów.

Wybrane dla Ciebie

Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany