Przy ścianie i na wyspie. Kuchenny okap na miarę potrzeb

Trudno wyobrazić sobie kuchnię bez okapu. Intensywne gotowanie nie tylko sprawia, że przyjemne zapachy rozchodzą się po całym domu. To również furtka, którą zapraszamy wilgoć do kuchni. Dlatego dobry okap nie tylko wyrówna temperaturę w kuchni i usunie zapachy, ale również pomoże pozbyć się wilgoci.

okapJeden element ułatwi codzienne gotowanie
Źródło zdjęć: © Shutterstock

Zimą otwieranie okna za każdym razem gdy przystępujesz do gotowania nie wchodzi w grę, dlatego warto pomyśleć o okapie. Jeżeli stary model nie daje rady, pomyśl o wymianie. Teraz znajdziesz w sieci wszystko to, co cię interesuje. Wybierz urządzenie, które będzie nie tylko praktyczne, ale również doskonale dopasuje się do stylu kuchni.

Jaki okap pasuje do twojej kuchni

Na rynku królują dwa rodzaje okapów – modele działające w obiegu zamkniętym i otwartym. Okapy otwarte są połączone z przewodem wentylacyjnym, przez który wszystkie zapachy są wysysane i wyrzucane na zewnątrz domu. Okapy zamknięte działają na zasadzie systemu filtrów, które zatrzymują wszystkie tłuszcze, a także oczyszczają powietrze z zapachów, wilgoci i dymu. Różnica cenowa między tymi dwoma modelami jest naprawdę niewielka, dlatego przy zakupie kieruj się przede wszystkim względami praktycznymi.

Największą zaletą okapów zamkniętych jest wygoda i dowolność w montażu, urządzenie nie wymaga podłączenia do otworu wentylacyjnego. Z drugiej strony co jakiś czas warto rozważyć wymianę filtrów, dlatego okap otwarty jest zdecydowanie tańszy w eksploatacji.

Do klasycznej kuchni i wyspy

Okap wybieramy również ze względu na umiejscowienie kuchenki. W klasycznie urządzonych kuchniach, w których przestrzeń do gotowania znajduje się przy ścianie sprawdzą się przede wszystkim model przyścienny. Cechuje go wysoka wydajność, niski koszt i łatwość w montażu. Okapy wyspowe sprawdzą się w nowocześnie urządzonych kuchniach, gdzie blat roboczy i kuchenka znajdują się na środku pomieszczenia. Modele utrzymane w nowoczesnym designie podkreślą styl twojej kuchni i są wyjątkowo wydajne.

Okap do małej kuchni

Zamontowanie pełnowymiarowego okapu wiąże się z zajęciem sporej przestrzeni nad kuchenką. W dużej kuchni nie stanowi to problemu, gdyż pozostaje jeszcze sporo miejsca na montaż szafek wiszących. Komplikacje rodzą się wtedy, gdy mamy do czynienia z małym mieszkaniem bądź kawalerką z ograniczoną ilością miejsca.

Mała przestrzeń nie oznacza konieczności rezygnacji z okapu. Warto postawić na okap podszafkowy lub szufladowy. Niewielki rozmiar jest rekompensowany przez możliwość wysunięcia dodatkowego panelu, który powiększa powierzchnię zbierającą wilgoć.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany