Trwa ładowanie...
Informacja prasowa
17-11-2014 10:18

Przepisy prosto z serialu, czyli co się jada na plebanii "Ojca Mateusza"

22 października, w przededniu Targów Książki w Krakowie ukazała się książka Przysmaki Ojca Mateusza. Domowa kuchnia Natalii. Natalia Borowik, grana przez Kingę Preis, to jedna z najbarwniejszych postaci popularnego serialu Ojciec Mateusz. W 12. sezonie serialu gospodyni filmowego księdza z Sandomierza wydaje książkę z przepisami. Wątek ten był sukcesywnie wprowadzany od początku bieżącego sezonu. W odcinku emitowanym tuż przed premierą Natalia po raz pierwszy trzymała w rękach swój kulinarny pamiętnik.

Przepisy prosto z serialu, czyli co się jada na plebanii "Ojca Mateusza"Źródło: materiały prasowe
dbvticw
dbvticw

Natalia Borowik, grana przez Kingę Preis, to jedna z najbarwniejszych postaci popularnego serialu Ojciec Mateusz. W 12. sezonie serialu gospodyni filmowego księdza z Sandomierza wydaje książkę z przepisami. Wątek ten był sukcesywnie wprowadzany od początku bieżącego sezonu. W odcinku emitowanym tuż przed premierą Natalia po raz pierwszy trzymała w rękach swój kulinarny pamiętnik.
W książce "Przysmaki Ojca Mateusza" zawarto kilkadziesiąt starannie wybranych i sprawdzonych przepisów gospodyni sandomierskiego księdza. Większość z nich to smakowite potrawy kuchni regionalnej. Ponadto - niejako na deser - interesujące, zabawne opowieści, z których dowiemy się więcej o lubianych serialowych bohaterach - samej Natalii, księdzu Mateuszu, Pluskwie, aspirancie Noculu.

Filmowa gospodyni z właściwym sobie humorem, barwnym językiem opisuje życie plebanii, jej mieszkańców i gości. Przy okazji przywołuje przepisy na przygotowywane przez siebie potrawy, przygody związane z ich gotowaniem, opisy postaci, które przez serial przewinęły się, ale nie pozostały w nim dłużej. Jednym słowem - serial widziany od kuchni. Dosłownie!

Dla tych, który jesień odbiera apetyt - przepis na zupę poprawiającą nastrój podczas szarugi za oknem.

Zupa z ciecierzycy, porów i parmezanu

Natalia napisała o niej:
Wykombinowałam tę zupę i jestem z niej zadowolona, więc dzielę się z wami przepisem. W ogóle lubię bardzo zupy. Uważam, że zwłaszcza w ciemnej i zimnej porze roku zawsze musi być zupa - jeśli nie na obiad, to na kolację. Jakaś posilna i rozgrzewająca, po całym dniu, kiedy wszyscy są zmęczeni i trochę zmarznięci. Taka zupa nie tylko odżywia ciało, lecz także - moim zdaniem - poprawia nastrój!

dbvticw

Składniki: 20 dag ciecierzycy, 5 dużych porów, 150 ml oliwy, 30 g tartego parmezanu, szczypta suszonej bazylii, sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie: Jeżeli mamy suszoną ciecierzycę, namaczamy ją w wodzie przez noc. Ciecierzycy w puszce nie moczymy, tylko odcedzamy ją z zalewy i płuczemy w zimnej wodzie. Pory dokładnie myjemy i kroimy w półplastry. Do dużego rondla wlewamy oliwę i na niej podsmażamy pory, aż się skarmelizują (pory po mocnym podsmażeniu stają się słodkawe). Zalewamy je około 1,5 l wody i gotujemy 50 minut. Przygotowaną wcześniej ciecierzycę dodajemy do gotujących się porów i gotujemy około 20 minut. Na koniec dodajemy sól, pieprz oraz parmezan. Podając zupę, możemy posypać ją płatkami parmezanu. Smacznego!

dbvticw
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dbvticw
Więcej tematów