Przepisy prosto z serialu, czyli co się jada na plebanii "Ojca Mateusza"

22 października, w przededniu Targów Książki w Krakowie ukazała się książka Przysmaki Ojca Mateusza. Domowa kuchnia Natalii. Natalia Borowik, grana przez Kingę Preis, to jedna z najbarwniejszych postaci popularnego serialu Ojciec Mateusz. W 12. sezonie serialu gospodyni filmowego księdza z Sandomierza wydaje książkę z przepisami. Wątek ten był sukcesywnie wprowadzany od początku bieżącego sezonu. W odcinku emitowanym tuż przed premierą Natalia po raz pierwszy trzymała w rękach swój kulinarny pamiętnik.

Obraz
Źródło zdjęć: © materiały prasowe

Natalia Borowik, grana przez Kingę Preis, to jedna z najbarwniejszych postaci popularnego serialu Ojciec Mateusz. W 12. sezonie serialu gospodyni filmowego księdza z Sandomierza wydaje książkę z przepisami. Wątek ten był sukcesywnie wprowadzany od początku bieżącego sezonu. W odcinku emitowanym tuż przed premierą Natalia po raz pierwszy trzymała w rękach swój kulinarny pamiętnik.
W książce "Przysmaki Ojca Mateusza" zawarto kilkadziesiąt starannie wybranych i sprawdzonych przepisów gospodyni sandomierskiego księdza. Większość z nich to smakowite potrawy kuchni regionalnej. Ponadto - niejako na deser - interesujące, zabawne opowieści, z których dowiemy się więcej o lubianych serialowych bohaterach - samej Natalii, księdzu Mateuszu, Pluskwie, aspirancie Noculu.

Filmowa gospodyni z właściwym sobie humorem, barwnym językiem opisuje życie plebanii, jej mieszkańców i gości. Przy okazji przywołuje przepisy na przygotowywane przez siebie potrawy, przygody związane z ich gotowaniem, opisy postaci, które przez serial przewinęły się, ale nie pozostały w nim dłużej. Jednym słowem - serial widziany od kuchni. Dosłownie!

Dla tych, który jesień odbiera apetyt - przepis na zupę poprawiającą nastrój podczas szarugi za oknem.

Zupa z ciecierzycy, porów i parmezanu

Natalia napisała o niej:
Wykombinowałam tę zupę i jestem z niej zadowolona, więc dzielę się z wami przepisem. W ogóle lubię bardzo zupy. Uważam, że zwłaszcza w ciemnej i zimnej porze roku zawsze musi być zupa - jeśli nie na obiad, to na kolację. Jakaś posilna i rozgrzewająca, po całym dniu, kiedy wszyscy są zmęczeni i trochę zmarznięci. Taka zupa nie tylko odżywia ciało, lecz także - moim zdaniem - poprawia nastrój!

Składniki: 20 dag ciecierzycy, 5 dużych porów, 150 ml oliwy, 30 g tartego parmezanu, szczypta suszonej bazylii, sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie: Jeżeli mamy suszoną ciecierzycę, namaczamy ją w wodzie przez noc. Ciecierzycy w puszce nie moczymy, tylko odcedzamy ją z zalewy i płuczemy w zimnej wodzie. Pory dokładnie myjemy i kroimy w półplastry. Do dużego rondla wlewamy oliwę i na niej podsmażamy pory, aż się skarmelizują (pory po mocnym podsmażeniu stają się słodkawe). Zalewamy je około 1,5 l wody i gotujemy 50 minut. Przygotowaną wcześniej ciecierzycę dodajemy do gotujących się porów i gotujemy około 20 minut. Na koniec dodajemy sól, pieprz oraz parmezan. Podając zupę, możemy posypać ją płatkami parmezanu. Smacznego!

Źródło artykułu: Informacja prasowa
Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę