Przepisy prosto z serialu, czyli co się jada na plebanii "Ojca Mateusza"

22 października, w przededniu Targów Książki w Krakowie ukazała się książka Przysmaki Ojca Mateusza. Domowa kuchnia Natalii. Natalia Borowik, grana przez Kingę Preis, to jedna z najbarwniejszych postaci popularnego serialu Ojciec Mateusz. W 12. sezonie serialu gospodyni filmowego księdza z Sandomierza wydaje książkę z przepisami. Wątek ten był sukcesywnie wprowadzany od początku bieżącego sezonu. W odcinku emitowanym tuż przed premierą Natalia po raz pierwszy trzymała w rękach swój kulinarny pamiętnik.

Obraz
Źródło zdjęć: © materiały prasowe

Natalia Borowik, grana przez Kingę Preis, to jedna z najbarwniejszych postaci popularnego serialu Ojciec Mateusz. W 12. sezonie serialu gospodyni filmowego księdza z Sandomierza wydaje książkę z przepisami. Wątek ten był sukcesywnie wprowadzany od początku bieżącego sezonu. W odcinku emitowanym tuż przed premierą Natalia po raz pierwszy trzymała w rękach swój kulinarny pamiętnik.
W książce "Przysmaki Ojca Mateusza" zawarto kilkadziesiąt starannie wybranych i sprawdzonych przepisów gospodyni sandomierskiego księdza. Większość z nich to smakowite potrawy kuchni regionalnej. Ponadto - niejako na deser - interesujące, zabawne opowieści, z których dowiemy się więcej o lubianych serialowych bohaterach - samej Natalii, księdzu Mateuszu, Pluskwie, aspirancie Noculu.

Filmowa gospodyni z właściwym sobie humorem, barwnym językiem opisuje życie plebanii, jej mieszkańców i gości. Przy okazji przywołuje przepisy na przygotowywane przez siebie potrawy, przygody związane z ich gotowaniem, opisy postaci, które przez serial przewinęły się, ale nie pozostały w nim dłużej. Jednym słowem - serial widziany od kuchni. Dosłownie!

Dla tych, który jesień odbiera apetyt - przepis na zupę poprawiającą nastrój podczas szarugi za oknem.

Zupa z ciecierzycy, porów i parmezanu

Natalia napisała o niej:
Wykombinowałam tę zupę i jestem z niej zadowolona, więc dzielę się z wami przepisem. W ogóle lubię bardzo zupy. Uważam, że zwłaszcza w ciemnej i zimnej porze roku zawsze musi być zupa - jeśli nie na obiad, to na kolację. Jakaś posilna i rozgrzewająca, po całym dniu, kiedy wszyscy są zmęczeni i trochę zmarznięci. Taka zupa nie tylko odżywia ciało, lecz także - moim zdaniem - poprawia nastrój!

Składniki: 20 dag ciecierzycy, 5 dużych porów, 150 ml oliwy, 30 g tartego parmezanu, szczypta suszonej bazylii, sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie: Jeżeli mamy suszoną ciecierzycę, namaczamy ją w wodzie przez noc. Ciecierzycy w puszce nie moczymy, tylko odcedzamy ją z zalewy i płuczemy w zimnej wodzie. Pory dokładnie myjemy i kroimy w półplastry. Do dużego rondla wlewamy oliwę i na niej podsmażamy pory, aż się skarmelizują (pory po mocnym podsmażeniu stają się słodkawe). Zalewamy je około 1,5 l wody i gotujemy 50 minut. Przygotowaną wcześniej ciecierzycę dodajemy do gotujących się porów i gotujemy około 20 minut. Na koniec dodajemy sól, pieprz oraz parmezan. Podając zupę, możemy posypać ją płatkami parmezanu. Smacznego!

Źródło artykułu: Informacja prasowa
Wybrane dla Ciebie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty