Przepis na zapiekany żurek

Żurek to jedno z dań, którego nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. To staropolskie danie jest jednym z ulubionych potraw Polaków. W wersji tradycyjnej zupa przyrządzona jest na zakwasie i podawana z jajkiem i białą kiełbasą. Zamiast klasycznej wersji warto przygotować. Jest nie tylko prosty w przygotowaniu, a smakuje wyśmienicie. Jego forma zaskoczy gości. Zobaczcie przepis

Żurek to jedno z dań, którego nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. Zgodnie z tradycją zupa przyrządzona jest na zakwasie. Najczęściej podawana z jajkiem i białą kiełbasą. Zamiast klasycznej wersji warto przygotować żurek zapiekany. Jest nie tylko prosty w przygotowaniu, a smakuje wyśmienicie. Jego forma zaskoczy gości. Zobaczcie przepis.

Składniki:
1 kg ziemniaków
300g pora
3 łodygi selera naciowego
3-4 marchewki
800g białej kiełbasy
1/2l słodkiej śmietanki 30 proc.
1/2l zakwasu na żurek
2-3 posiekane ząbki czosnku
majeranek
sól, pieprz
ugotowane jajka

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki, marchewkę, por i boczek kroimy w cienkie plasterki.
  2. Z kiełbasy zdejmujemy osłonki i rozdrabniamy mięso.
  3. Śmietankę łączymy z zakwasem i czosnkiem, a następnie doprawiamy solą oraz pieprzem.
  4. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami: połowę ziemniaków, por, marchew, seler, boczek, kiełbasę, ziemniaki. Całość wypełniamy zalewą i posypujemy ziołami.
  5. Przykrywamy folią aluminiową, pieczemy w piekarniku rozgrzanym na 180C dwie godziny. 20 minut przed końcem zdejmujemy folię. POLECAMY RÓWNIEŻ:

[

Obraz

Źródło artykułu: LifeTube/Jaja w kuchni
Wybrane dla Ciebie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu