Przepis na zapiekany żurek

Żurek to jedno z dań, którego nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. To staropolskie danie jest jednym z ulubionych potraw Polaków. W wersji tradycyjnej zupa przyrządzona jest na zakwasie i podawana z jajkiem i białą kiełbasą. Zamiast klasycznej wersji warto przygotować. Jest nie tylko prosty w przygotowaniu, a smakuje wyśmienicie. Jego forma zaskoczy gości. Zobaczcie przepis

Żurek to jedno z dań, którego nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. Zgodnie z tradycją zupa przyrządzona jest na zakwasie. Najczęściej podawana z jajkiem i białą kiełbasą. Zamiast klasycznej wersji warto przygotować żurek zapiekany. Jest nie tylko prosty w przygotowaniu, a smakuje wyśmienicie. Jego forma zaskoczy gości. Zobaczcie przepis.

Składniki:
1 kg ziemniaków
300g pora
3 łodygi selera naciowego
3-4 marchewki
800g białej kiełbasy
1/2l słodkiej śmietanki 30 proc.
1/2l zakwasu na żurek
2-3 posiekane ząbki czosnku
majeranek
sól, pieprz
ugotowane jajka

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki, marchewkę, por i boczek kroimy w cienkie plasterki.
  2. Z kiełbasy zdejmujemy osłonki i rozdrabniamy mięso.
  3. Śmietankę łączymy z zakwasem i czosnkiem, a następnie doprawiamy solą oraz pieprzem.
  4. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami: połowę ziemniaków, por, marchew, seler, boczek, kiełbasę, ziemniaki. Całość wypełniamy zalewą i posypujemy ziołami.
  5. Przykrywamy folią aluminiową, pieczemy w piekarniku rozgrzanym na 180C dwie godziny. 20 minut przed końcem zdejmujemy folię. POLECAMY RÓWNIEŻ:

[

Obraz

Źródło artykułu: LifeTube/Jaja w kuchni
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości