Trwa ładowanie...

Przepis Ani Starmach: lasagne. Pyszna potrawa, która uda się każdemu

Sycąca propozycja od Ani Starchmach. Świetny przepis na włoski obiad.

d289xmj
d289xmj

Lasagne to świetna propozycja na obiad, który zachwyci całą rodzinę. Włoska potrawa jest sycąca i na długo zaspokoi głód. Dzięki przepisowi jurorki w programie "MasterChef" - Ani Starmach jej przygotowanie będzie niezwykle proste.

Składniki:

Sos mięsny:
400 g mielonej wołowiny
200 ml czerwonego wytrawnego wina
1 marchewka
2 kawałki selera naciowego
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 ząbek czosnku
1 cebula
łyżeczka suszonego tymianku
łyżeczka suszonego oregano
oliwa z oliwek
sól, pieprz
50 g tartego parmezanu
świeża bazylia
9 płatów makaronu

Sos pomidorowy:
1kg dojrzałych pomidorów bez skórki
sól, pieprz
oliwa z oliwek

Sos beszamelowy:
1 łyżka mąki
1 łyżka masła
250 ml mleka
szczypta gałki muszkatołowej

d289xmj

Przygotowanie:

Aby przygotować sos pomidorowy: w garnku rozgrzej oliwę, dodaj pokrojone pomidory, duś na średnim ogniu przez 20 minut.
Aby przygotować sos mięsny: czosnek, cebule, marchew i selera pokrój drobno, przysmaż na oliwie, dodaj zioła a po kilku minutach mięso.
Smaż przez kilka minut, dodaj wino, poczekaj aż odparuje, dodaj koncentrat pomidorowy, wymieszaj, dodaj sos pomidorowy i duś na małym ogniu przez 40 minut.
Aby przygotować beszamel: w garnku rozpuść masło, dodaj mąkę, wąskim strumieniem wlewaj zimne mleko, mieszaj cały czas, zagotuj, dopraw do smaku. W naczyniu żaroodpornym układaj naprzemiennie: makaron, sos mięsny, beszamel, makaron. Na wierzchu powinien znajdować się sos beszamelowy i tarty parmezan. Piecz około godzinę w 180 stopniach.

d289xmj
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d289xmj
Więcej tematów