Trwa ładowanie...
d1bcpow
Przepis Ani Starmach: lasagne. Pyszna potrawa, która uda się każdemu
x-news/Dzień Dobry TVN
abc gotowania

Przepis Ani Starmach: lasagne. Pyszna potrawa, która uda się każdemu

Sycąca propozycja od Ani Starchmach. Świetny przepis na włoski obiad.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
d1bcpow

Lasagne to świetna propozycja na obiad, który zachwyci całą rodzinę. Włoska potrawa jest sycąca i na długo zaspokoi głód. Dzięki przepisowi jurorki w programie "MasterChef" - Ani Starmach jej przygotowanie będzie niezwykle proste.

Składniki:

d1bcpow

Sos mięsny:
400 g mielonej wołowiny
200 ml czerwonego wytrawnego wina
1 marchewka
2 kawałki selera naciowego
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 ząbek czosnku
1 cebula
łyżeczka suszonego tymianku
łyżeczka suszonego oregano
oliwa z oliwek
sól, pieprz
50 g tartego parmezanu
świeża bazylia
9 płatów makaronu

Sos pomidorowy:
1kg dojrzałych pomidorów bez skórki
sól, pieprz
oliwa z oliwek

Sos beszamelowy:
1 łyżka mąki
1 łyżka masła
250 ml mleka
szczypta gałki muszkatołowej

Przygotowanie:

d1bcpow

Aby przygotować sos pomidorowy: w garnku rozgrzej oliwę, dodaj pokrojone pomidory, duś na średnim ogniu przez 20 minut.
Aby przygotować sos mięsny: czosnek, cebule, marchew i selera pokrój drobno, przysmaż na oliwie, dodaj zioła a po kilku minutach mięso.
Smaż przez kilka minut, dodaj wino, poczekaj aż odparuje, dodaj koncentrat pomidorowy, wymieszaj, dodaj sos pomidorowy i duś na małym ogniu przez 40 minut.
Aby przygotować beszamel: w garnku rozpuść masło, dodaj mąkę, wąskim strumieniem wlewaj zimne mleko, mieszaj cały czas, zagotuj, dopraw do smaku. W naczyniu żaroodpornym układaj naprzemiennie: makaron, sos mięsny, beszamel, makaron. Na wierzchu powinien znajdować się sos beszamelowy i tarty parmezan. Piecz około godzinę w 180 stopniach.

POLECAMY:

Tagliatelle z szyjkami rakowymi w sosie z białego wina

Prosta pizza włoska

d1bcpow

Pesto z makaronem

d1bcpow

Podziel się opinią

Share
d1bcpow
d1bcpow
Więcej tematów