Przepis Ani Starmach: lasagne. Pyszna potrawa, która uda się każdemu

Sycąca propozycja od Ani Starchmach. Świetny przepis na włoski obiad.

Lasagne to świetna propozycja na obiad, który zachwyci całą rodzinę. Włoska potrawa jest sycąca i na długo zaspokoi głód. Dzięki przepisowi jurorki w programie "MasterChef" - Ani Starmach jej przygotowanie będzie niezwykle proste.

Składniki:

Sos mięsny:
400 g mielonej wołowiny
200 ml czerwonego wytrawnego wina
1 marchewka
2 kawałki selera naciowego
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 ząbek czosnku
1 cebula
łyżeczka suszonego tymianku
łyżeczka suszonego oregano
oliwa z oliwek
sól, pieprz
50 g tartego parmezanu
świeża bazylia
9 płatów makaronu

Sos pomidorowy:
1kg dojrzałych pomidorów bez skórki
sól, pieprz
oliwa z oliwek

Sos beszamelowy:
1 łyżka mąki
1 łyżka masła
250 ml mleka
szczypta gałki muszkatołowej

Przygotowanie:

Aby przygotować sos pomidorowy: w garnku rozgrzej oliwę, dodaj pokrojone pomidory, duś na średnim ogniu przez 20 minut.
Aby przygotować sos mięsny: czosnek, cebule, marchew i selera pokrój drobno, przysmaż na oliwie, dodaj zioła a po kilku minutach mięso.
Smaż przez kilka minut, dodaj wino, poczekaj aż odparuje, dodaj koncentrat pomidorowy, wymieszaj, dodaj sos pomidorowy i duś na małym ogniu przez 40 minut.
Aby przygotować beszamel: w garnku rozpuść masło, dodaj mąkę, wąskim strumieniem wlewaj zimne mleko, mieszaj cały czas, zagotuj, dopraw do smaku. W naczyniu żaroodpornym układaj naprzemiennie: makaron, sos mięsny, beszamel, makaron. Na wierzchu powinien znajdować się sos beszamelowy i tarty parmezan. Piecz około godzinę w 180 stopniach.

POLECAMY:

Wybrane dla Ciebie

Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia