Prosty przepis na chlebek bananowy. Doskonały na śniadanie i do pracy

Chlebek bananowy to świetna alternatywa dla ciasta, do której możesz wykorzystać nieco przejrzałe banany. Zamiast je wyrzucać przygotuj apetyczny, sycący i pyszny wypiek, na punkcie którego oszaleją domownicy. Z wielką przyjemnością zjesz go rano na śniadanie i zabierzesz do pracy. Wspaniale pasuje z filiżanką gorącej herbaty lub kawy.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Bananowy chlebek prezentuje się wyjątkowo apetycznie
Bananowy chlebek prezentuje się wyjątkowo apetycznie (123RF.COM)
WP

Ten banalny w wykonaniu wypiek to wilgotne i aromatyczne ciasto o smaku bananowym. Świetnie smakuje o poranku i dobrze zaspokaja głód. Jeden kawałek wystarczy, byś czuła się najedzona i zadowolona. Zdecydowanie wywołuje dobry humor, z którym walczy panująca za oknem aura. To także smakowity sposób na pozbycie się z lodówki mocno przejrzałych, wręcz czarnych bananów. Nie ma sensu ich wyrzucać, skoro możemy z nich przygotować cudowny i pachnący bananowy chlebek. Jego przepis jest prosty, a kiedy wykorzystasz go kilka razy, szybko go zapamiętasz. Gwarantujemy, że efekt będzie ci smakował.

Składniki:

  • 130 gram masła
  • 120 gram cukru
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 5 dojrzałych bananów
  • 280 gram mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • szczypta soli
WP

Masło w temperaturze pokojowej utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym za pomocą robota kuchennego. Następnie dodawaj po jednym jajku ciągle miksując. Mąkę przesiej i wymieszaj z sodą i przyprawami, a banany rozgnieć widelcem. Mąkę i banany dodaj do masy z masłem i jajkami, dobrze zmiksuj na wolnych obrotach, aż do połączenia masy. Całość przelej do keksówki wysmarowanej masłem i posypanej mąką.

Piecz w temperaturze 185 stopni przez 60 minut. Po tym czasie wbij w ciasto patyczek i sprawdź, czy jest suchy. Po wyjęciu chlebka z piekarnika pozostaw go w formie na 10 minut i dopiero wyjmij. Możesz przechowywać go przez około 3 dni w lodówce. Podawaj samodzielnie lub z wybranymi konfiturami.

WP

Zobacz też: Chlebek meksykański. Smakuje na zimno i prosto z pieca

WP
WP
WP
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
Trwa ładowanie
.
.
.
WP