Prosty przepis na chlebek bananowy. Doskonały na śniadanie i do pracy

Chlebek bananowy to świetna alternatywa dla ciasta, do której możesz wykorzystać nieco przejrzałe banany. Zamiast je wyrzucać przygotuj apetyczny, sycący i pyszny wypiek, na punkcie którego oszaleją domownicy. Z wielką przyjemnością zjesz go rano na śniadanie i zabierzesz do pracy. Wspaniale pasuje z filiżanką gorącej herbaty lub kawy.

Bananowy chlebek prezentuje się wyjątkowo apetycznie
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Monika Zonenberg

Ten banalny w wykonaniu wypiek to wilgotne i aromatyczne ciasto o smaku bananowym. Świetnie smakuje o poranku i dobrze zaspokaja głód. Jeden kawałek wystarczy, byś czuła się najedzona i zadowolona. Zdecydowanie wywołuje dobry humor, z którym walczy panująca za oknem aura. To także smakowity sposób na pozbycie się z lodówki mocno przejrzałych, wręcz czarnych bananów. Nie ma sensu ich wyrzucać, skoro możemy z nich przygotować cudowny i pachnący bananowy chlebek. Jego przepis jest prosty, a kiedy wykorzystasz go kilka razy, szybko go zapamiętasz. Gwarantujemy, że efekt będzie ci smakował.

Składniki:

  • 130 gram masła
  • 120 gram cukru
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 5 dojrzałych bananów
  • 280 gram mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • szczypta soli

Masło w temperaturze pokojowej utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym za pomocą robota kuchennego. Następnie dodawaj po jednym jajku ciągle miksując. Mąkę przesiej i wymieszaj z sodą i przyprawami, a banany rozgnieć widelcem. Mąkę i banany dodaj do masy z masłem i jajkami, dobrze zmiksuj na wolnych obrotach, aż do połączenia masy. Całość przelej do keksówki wysmarowanej masłem i posypanej mąką.

Piecz w temperaturze 185 stopni przez 60 minut. Po tym czasie wbij w ciasto patyczek i sprawdź, czy jest suchy. Po wyjęciu chlebka z piekarnika pozostaw go w formie na 10 minut i dopiero wyjmij. Możesz przechowywać go przez około 3 dni w lodówce. Podawaj samodzielnie lub z wybranymi konfiturami.

Zobacz też: Chlebek meksykański. Smakuje na zimno i prosto z pieca

Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę