Trwa ładowanie...

Prosty przepis na chlebek bananowy. Doskonały na śniadanie i do pracy

Chlebek bananowy to świetna alternatywa dla ciasta, do której możesz wykorzystać nieco przejrzałe banany. Zamiast je wyrzucać przygotuj apetyczny, sycący i pyszny wypiek, na punkcie którego oszaleją domownicy. Z wielką przyjemnością zjesz go rano na śniadanie i zabierzesz do pracy. Wspaniale pasuje z filiżanką gorącej herbaty lub kawy.

W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.

Prosty przepis na chlebek bananowy. Doskonały na śniadanie i do pracyŹródło: 123RF.COM
d3jr7gn
d3jr7gn

Ten banalny w wykonaniu wypiek to wilgotne i aromatyczne ciasto o smaku bananowym. Świetnie smakuje o poranku i dobrze zaspokaja głód. Jeden kawałek wystarczy, byś czuła się najedzona i zadowolona. Zdecydowanie wywołuje dobry humor, z którym walczy panująca za oknem aura. To także smakowity sposób na pozbycie się z lodówki mocno przejrzałych, wręcz czarnych bananów. Nie ma sensu ich wyrzucać, skoro możemy z nich przygotować cudowny i pachnący bananowy chlebek. Jego przepis jest prosty, a kiedy wykorzystasz go kilka razy, szybko go zapamiętasz. Gwarantujemy, że efekt będzie ci smakował.

Składniki:

  • 130 gram masła
  • 120 gram cukru
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 5 dojrzałych bananów
  • 280 gram mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • szczypta soli

Masło w temperaturze pokojowej utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym za pomocą robota kuchennego. Następnie dodawaj po jednym jajku ciągle miksując. Mąkę przesiej i wymieszaj z sodą i przyprawami, a banany rozgnieć widelcem. Mąkę i banany dodaj do masy z masłem i jajkami, dobrze zmiksuj na wolnych obrotach, aż do połączenia masy. Całość przelej do keksówki wysmarowanej masłem i posypanej mąką.

Piecz w temperaturze 185 stopni przez 60 minut. Po tym czasie wbij w ciasto patyczek i sprawdź, czy jest suchy. Po wyjęciu chlebka z piekarnika pozostaw go w formie na 10 minut i dopiero wyjmij. Możesz przechowywać go przez około 3 dni w lodówce. Podawaj samodzielnie lub z wybranymi konfiturami.

Zobacz też: Chlebek meksykański. Smakuje na zimno i prosto z pieca

icon info

W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.

d3jr7gn
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3jr7gn
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj