Prosty przepis na chlebek bananowy. Doskonały na śniadanie i do pracy

Chlebek bananowy to świetna alternatywa dla ciasta, do której możesz wykorzystać nieco przejrzałe banany. Zamiast je wyrzucać przygotuj apetyczny, sycący i pyszny wypiek, na punkcie którego oszaleją domownicy. Z wielką przyjemnością zjesz go rano na śniadanie i zabierzesz do pracy. Wspaniale pasuje z filiżanką gorącej herbaty lub kawy.

Bananowy chlebek prezentuje się wyjątkowo apetycznie
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Monika Zonenberg

Ten banalny w wykonaniu wypiek to wilgotne i aromatyczne ciasto o smaku bananowym. Świetnie smakuje o poranku i dobrze zaspokaja głód. Jeden kawałek wystarczy, byś czuła się najedzona i zadowolona. Zdecydowanie wywołuje dobry humor, z którym walczy panująca za oknem aura. To także smakowity sposób na pozbycie się z lodówki mocno przejrzałych, wręcz czarnych bananów. Nie ma sensu ich wyrzucać, skoro możemy z nich przygotować cudowny i pachnący bananowy chlebek. Jego przepis jest prosty, a kiedy wykorzystasz go kilka razy, szybko go zapamiętasz. Gwarantujemy, że efekt będzie ci smakował.

Składniki:

  • 130 gram masła
  • 120 gram cukru
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 5 dojrzałych bananów
  • 280 gram mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • szczypta soli

Masło w temperaturze pokojowej utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym za pomocą robota kuchennego. Następnie dodawaj po jednym jajku ciągle miksując. Mąkę przesiej i wymieszaj z sodą i przyprawami, a banany rozgnieć widelcem. Mąkę i banany dodaj do masy z masłem i jajkami, dobrze zmiksuj na wolnych obrotach, aż do połączenia masy. Całość przelej do keksówki wysmarowanej masłem i posypanej mąką.

Piecz w temperaturze 185 stopni przez 60 minut. Po tym czasie wbij w ciasto patyczek i sprawdź, czy jest suchy. Po wyjęciu chlebka z piekarnika pozostaw go w formie na 10 minut i dopiero wyjmij. Możesz przechowywać go przez około 3 dni w lodówce. Podawaj samodzielnie lub z wybranymi konfiturami.

Zobacz też: Chlebek meksykański. Smakuje na zimno i prosto z pieca

Wybrane dla Ciebie

Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia