Proste, szybkie i zaskakujące przekąski na Andrzejki

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 6Smakowite inspiracje

Obraz
© 123RF

Przyjęcia andrzejkowe nie muszą być wielkim wysiłkiem dla tych, którzy je organizują. Istnieje mnóstwo pomysłów na przekąski, które możemy przygotować wcześniej i które nie wymagają ogromu poświęconego na nie czasu. Dzięki temu nawet gospodarze będą mogli dobrze się bawić z gośćmi, zamiast godzinami tkwić w kuchni. Oto pięć naszych propozycji na szybkie andrzejkowe przekąski.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 6Faszerowane pieczarki

Obraz
© 123RF

Faszerowane kapelusze pieczarek możemy przygotować wcześniej, a przed podaniem jedynie wstawić na chwilę do piekarnika i podać gorące. Potrzebujemy kilka dużych kapeluszy pieczarek, cebulę, ząbek czosnku, masło, szklankę startego, ostrego sera, świeży tymianek, szczypiorek, sól, pieprz, oliwę z oliwek. Usuwamy nóżki. Kapelusze smarujemy masłem, posypujemy solą i pieprzem. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i pieczemy 10 minut. Wyjmujemy i studzimy. Cebulę i czosnek drobno siekamy i podsmażamy na oliwie. Studzimy i mieszamy z serem oraz tymiankiem i pieprzem. Masę układamy na kapeluszach, a przed podaniem zapiekamy 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.

/ 6Naleśniki z łososiem

Obraz
© 123RF

Ta fantastyczna przekąska jest nie tylko bardzo łatwa do przygotowania, ale też świetnie nadaje się na imprezy "na stojąco".

Składniki: kilka plastrów wędzonego łososia, opakowanie serka ricotta, sok z cytryny, szklanka liści szpinaku, pieprz i sól. Najpierw jednak robimy naleśniki: do miski przesiewamy mąkę, dodajemy jajko, trochę soli i mieszamy. Powoli dolewamy wody gazowanej, aż utworzy się ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Odstawiamy na pół godziny i smażymy naleśniki. Każdy z nich smarujemy serkiem, układamy liście szpinaku, łososia, posypujemy pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny i zawijamy w rulon. Wstawiamy do lodówki. Przed podaniem kroimy na małe kawałki.

/ 6Sałatka makaronowa z makrelą

Obraz
© iStock.com

Sałatki z makaronem królują na polskich przyjęciach, bo są smaczne, sycące i można je przygotować wcześniej. Oto nasza propozycja. Składniki: dwie szklanki drobnego makaronu, śmietana 30 procent, cebula, oczyszczona z ości i pozbawiona skóry wędzona makrela, garść rukoli, sól i pieprz. Makaron gotujemy aż będzie al dente. Cebulę siekamy bardzo drobno. Makrelę dzielimy na małe kawałki. Makaron odcedzamy, dodajemy śmietanę, cebulę i rybę, mieszamy. Posypujemy rukolą i świeżo zmielonym pieprzem.

/ 6Paszteciki z serem

Obraz
© Fotolia

Samodzielne przygotowanie ciasta francuskiego jest bardzo trudne i czasochłonne, ale na szczęście w sklepach kupimy już gotowe płaty. Na nasze paszteciki potrzebne będą: płat ciasta francuskiego, opakowanie sera feta, pęczek natki pietruszki, pieprz, suszone oregano, kilka suszonych pomidorów, jajko, pieprz. Fetę rozgniatamy widelcem, dodajemy posiekaną natkę, posiekane drobno pomidory, oregano i pieprz. Ciasto rozwijamy, lekko rozwałkowujemy, kroimy na szerokie paski. Układamy co kilka centymetrów łyżkę masy serowej i zawijamy w małe ruloniki. Każdy z nich smarujemy jajkiem i pieczemy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C.

/ 6Sałatka z bryndzą i pomidorkami koktajlowymi

Obraz
© 123RF

Polska bryndza jest serem owczym, ale w wielu przepisach z powodzeniem zastępuje nawet grecką fetę, dodając potrawom dodatkowy, ciekawy smak. Aby zrobić sałatkę na andrzejki potrzebujemy: kostkę bryndzy, sałatę rzymską, kilka oliwek, szklankę pomidorów koktajlowych, majonez, jogurt naturalny, sok z cytryny, i pieprz. Sałatę kroimy w szerokie paski, pomidory i oliwki na pół, bryndzę rozkruszamy, ale niezbyt drobno. Wszystkie składniki wkładamy do miski. Jogurt mieszamy z majonezem, łyżką soku z cytryny i pieprzem. Sos dodajemy do sałatki tuż przed podaniem, dokładnie mieszając.

Wybrane dla Ciebie

Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska