Smakowite inspiracje
Przyjęcia andrzejkowe nie muszą być wielkim wysiłkiem dla tych, którzy je organizują. Istnieje mnóstwo pomysłów na przekąski, które możemy przygotować wcześniej i które nie wymagają ogromu poświęconego na nie czasu. Dzięki temu nawet gospodarze będą mogli dobrze się bawić z gośćmi, zamiast godzinami tkwić w kuchni. Oto pięć naszych propozycji na szybkie andrzejkowe przekąski.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Faszerowane pieczarki
Faszerowane kapelusze pieczarek możemy przygotować wcześniej, a przed podaniem jedynie wstawić na chwilę do piekarnika i podać gorące. Potrzebujemy kilka dużych kapeluszy pieczarek, cebulę, ząbek czosnku, masło, szklankę startego, ostrego sera, świeży tymianek, szczypiorek, sól, pieprz, oliwę z oliwek. Usuwamy nóżki. Kapelusze smarujemy masłem, posypujemy solą i pieprzem. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i pieczemy 10 minut. Wyjmujemy i studzimy. Cebulę i czosnek drobno siekamy i podsmażamy na oliwie. Studzimy i mieszamy z serem oraz tymiankiem i pieprzem. Masę układamy na kapeluszach, a przed podaniem zapiekamy 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
Naleśniki z łososiem
Ta fantastyczna przekąska jest nie tylko bardzo łatwa do przygotowania, ale też świetnie nadaje się na imprezy "na stojąco".
Składniki: kilka plastrów wędzonego łososia, opakowanie serka ricotta, sok z cytryny, szklanka liści szpinaku, pieprz i sól. Najpierw jednak robimy naleśniki: do miski przesiewamy mąkę, dodajemy jajko, trochę soli i mieszamy. Powoli dolewamy wody gazowanej, aż utworzy się ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Odstawiamy na pół godziny i smażymy naleśniki. Każdy z nich smarujemy serkiem, układamy liście szpinaku, łososia, posypujemy pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny i zawijamy w rulon. Wstawiamy do lodówki. Przed podaniem kroimy na małe kawałki.
Sałatka makaronowa z makrelą
Sałatki z makaronem królują na polskich przyjęciach, bo są smaczne, sycące i można je przygotować wcześniej. Oto nasza propozycja. Składniki: dwie szklanki drobnego makaronu, śmietana 30 procent, cebula, oczyszczona z ości i pozbawiona skóry wędzona makrela, garść rukoli, sól i pieprz. Makaron gotujemy aż będzie al dente. Cebulę siekamy bardzo drobno. Makrelę dzielimy na małe kawałki. Makaron odcedzamy, dodajemy śmietanę, cebulę i rybę, mieszamy. Posypujemy rukolą i świeżo zmielonym pieprzem.
Paszteciki z serem
Samodzielne przygotowanie ciasta francuskiego jest bardzo trudne i czasochłonne, ale na szczęście w sklepach kupimy już gotowe płaty. Na nasze paszteciki potrzebne będą: płat ciasta francuskiego, opakowanie sera feta, pęczek natki pietruszki, pieprz, suszone oregano, kilka suszonych pomidorów, jajko, pieprz. Fetę rozgniatamy widelcem, dodajemy posiekaną natkę, posiekane drobno pomidory, oregano i pieprz. Ciasto rozwijamy, lekko rozwałkowujemy, kroimy na szerokie paski. Układamy co kilka centymetrów łyżkę masy serowej i zawijamy w małe ruloniki. Każdy z nich smarujemy jajkiem i pieczemy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C.
Sałatka z bryndzą i pomidorkami koktajlowymi
Polska bryndza jest serem owczym, ale w wielu przepisach z powodzeniem zastępuje nawet grecką fetę, dodając potrawom dodatkowy, ciekawy smak. Aby zrobić sałatkę na andrzejki potrzebujemy: kostkę bryndzy, sałatę rzymską, kilka oliwek, szklankę pomidorów koktajlowych, majonez, jogurt naturalny, sok z cytryny, i pieprz. Sałatę kroimy w szerokie paski, pomidory i oliwki na pół, bryndzę rozkruszamy, ale niezbyt drobno. Wszystkie składniki wkładamy do miski. Jogurt mieszamy z majonezem, łyżką soku z cytryny i pieprzem. Sos dodajemy do sałatki tuż przed podaniem, dokładnie mieszając.