Proste, szybkie i zaskakujące przekąski na Andrzejki

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 6Smakowite inspiracje

Obraz
© 123RF

Przyjęcia andrzejkowe nie muszą być wielkim wysiłkiem dla tych, którzy je organizują. Istnieje mnóstwo pomysłów na przekąski, które możemy przygotować wcześniej i które nie wymagają ogromu poświęconego na nie czasu. Dzięki temu nawet gospodarze będą mogli dobrze się bawić z gośćmi, zamiast godzinami tkwić w kuchni. Oto pięć naszych propozycji na szybkie andrzejkowe przekąski.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 6Faszerowane pieczarki

Obraz
© 123RF

Faszerowane kapelusze pieczarek możemy przygotować wcześniej, a przed podaniem jedynie wstawić na chwilę do piekarnika i podać gorące. Potrzebujemy kilka dużych kapeluszy pieczarek, cebulę, ząbek czosnku, masło, szklankę startego, ostrego sera, świeży tymianek, szczypiorek, sól, pieprz, oliwę z oliwek. Usuwamy nóżki. Kapelusze smarujemy masłem, posypujemy solą i pieprzem. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i pieczemy 10 minut. Wyjmujemy i studzimy. Cebulę i czosnek drobno siekamy i podsmażamy na oliwie. Studzimy i mieszamy z serem oraz tymiankiem i pieprzem. Masę układamy na kapeluszach, a przed podaniem zapiekamy 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.

/ 6Naleśniki z łososiem

Obraz
© 123RF

Ta fantastyczna przekąska jest nie tylko bardzo łatwa do przygotowania, ale też świetnie nadaje się na imprezy "na stojąco".

Składniki: kilka plastrów wędzonego łososia, opakowanie serka ricotta, sok z cytryny, szklanka liści szpinaku, pieprz i sól. Najpierw jednak robimy naleśniki: do miski przesiewamy mąkę, dodajemy jajko, trochę soli i mieszamy. Powoli dolewamy wody gazowanej, aż utworzy się ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Odstawiamy na pół godziny i smażymy naleśniki. Każdy z nich smarujemy serkiem, układamy liście szpinaku, łososia, posypujemy pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny i zawijamy w rulon. Wstawiamy do lodówki. Przed podaniem kroimy na małe kawałki.

/ 6Sałatka makaronowa z makrelą

Obraz
© iStock.com

Sałatki z makaronem królują na polskich przyjęciach, bo są smaczne, sycące i można je przygotować wcześniej. Oto nasza propozycja. Składniki: dwie szklanki drobnego makaronu, śmietana 30 procent, cebula, oczyszczona z ości i pozbawiona skóry wędzona makrela, garść rukoli, sól i pieprz. Makaron gotujemy aż będzie al dente. Cebulę siekamy bardzo drobno. Makrelę dzielimy na małe kawałki. Makaron odcedzamy, dodajemy śmietanę, cebulę i rybę, mieszamy. Posypujemy rukolą i świeżo zmielonym pieprzem.

/ 6Paszteciki z serem

Obraz
© Fotolia

Samodzielne przygotowanie ciasta francuskiego jest bardzo trudne i czasochłonne, ale na szczęście w sklepach kupimy już gotowe płaty. Na nasze paszteciki potrzebne będą: płat ciasta francuskiego, opakowanie sera feta, pęczek natki pietruszki, pieprz, suszone oregano, kilka suszonych pomidorów, jajko, pieprz. Fetę rozgniatamy widelcem, dodajemy posiekaną natkę, posiekane drobno pomidory, oregano i pieprz. Ciasto rozwijamy, lekko rozwałkowujemy, kroimy na szerokie paski. Układamy co kilka centymetrów łyżkę masy serowej i zawijamy w małe ruloniki. Każdy z nich smarujemy jajkiem i pieczemy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C.

/ 6Sałatka z bryndzą i pomidorkami koktajlowymi

Obraz
© 123RF

Polska bryndza jest serem owczym, ale w wielu przepisach z powodzeniem zastępuje nawet grecką fetę, dodając potrawom dodatkowy, ciekawy smak. Aby zrobić sałatkę na andrzejki potrzebujemy: kostkę bryndzy, sałatę rzymską, kilka oliwek, szklankę pomidorów koktajlowych, majonez, jogurt naturalny, sok z cytryny, i pieprz. Sałatę kroimy w szerokie paski, pomidory i oliwki na pół, bryndzę rozkruszamy, ale niezbyt drobno. Wszystkie składniki wkładamy do miski. Jogurt mieszamy z majonezem, łyżką soku z cytryny i pieprzem. Sos dodajemy do sałatki tuż przed podaniem, dokładnie mieszając.

Wybrane dla Ciebie
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej