Proste marynaty do drobiu, mięsa, warzyw i ryb

Marynaty to istotny element gotowania. Podkreślają to zarówno szefowie kuchni, jak i gospodynie domowe. Odpowiednio dobrane składniki świetnie podkreślają smak potraw z mięs, ryb i warzyw. W polskiej kuchni stosowanie kwaśnej zalewy stosowane jest na dwa sposoby. Na kilkadziesiąt minut do kilkunastu godzin w marynacie umieszczamy składniki, które chcemy wykorzystać do przygotowania posiłku. Na znacznie dłużej i do zupełnie innej zalewy pod względem składu, trafiają do marynaty np. grzybki czy ogórki, które w słoikach mają spędzić cale miesiące. Marynata sprawi, że nasza kuchnia będzie zdrowsza, mniej kaloryczna i przede wszystkim smaczniejsza i bardziej aromatyczna! Oto kilka podpowiedzi, jak marynować konkretne produkty.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 7Sekret udanego dania

Obraz
© 123RF.COM

Marynaty to istotny element gotowania. Zapewniają o tym zarówno szefowie kuchni, jak i gospodynie domowe. Odpowiednio dobrane składniki świetnie podkreślają smak potraw z mięs, ryb i warzyw. W polskiej kuchni używanie kwaśnej zalewy stosowane jest na dwa sposoby. Na kilkadziesiąt minut do kilkunastu godzin w marynacie umieszczamy składniki, które chcemy wykorzystać do przygotowania posiłku. Na znacznie dłużej i do zupełnie innej zalewy pod względem składu, trafiają do marynaty np. grzybki czy ogórki, które w słoikach mają spędzić cale miesiące. Marynata sprawi, że nasza kuchnia będzie zdrowsza, mniej kaloryczna i przede wszystkim smaczniejsza i bardziej aromatyczna! Oto kilka podpowiedzi, jak marynować konkretne produkty.

/ 7Drób

Obraz
© 123RF.COM

Do drobiu sprawdzi się idealnie mieszanka kolendry, papryczek chili, oleju, pieprzu i słodkiej papryki. Do marynowania najlepiej wykorzystać świeże zioła i rozgniatać przyprawy tuż przed dodaniem do żywności. Do podwójnej piersi kurczaka należy posiekać 4-5 gałązek kolendry i pokroić 2 papryczki chili bez pestek. W moździerzu rozetrzeć 1 łyżeczkę czarnego pieprzu. Tak przygotowane przyprawy połączyć z 5 łyżkami oleju i 1 łyżką mielonej słodkiej papryki.

/ 7Ryby

Obraz
© 123RF.COM

Smak łososia doskonale podkreśli prosta marynata z ostrzejszą nutą. Na 300 g ryby należy połączyć 6 łyżek oliwy z oliwek z 1 łyżką posiekanej kolendry, 1 łyżeczką posiekanej dymki, rozgniecionym ząbkiem czosnku, 1 papryczką chili, 1 łyżką octu winnego, 1 łyżką wytrawnego wina i startą skórką z połowy pomarańczy. Marynować minimum pół godziny. Całość doprawić jeszcze świeżo mielonym pieprzem i smażyć lub grillować.

/ 7Wieprzowina

Obraz
© 123RF.COM

Do tego rodzaju mięsa sprawdzi się kompozycja z pokrojonej w kostkę małej czerwonej papryki, posiekanej natki pietruszki, 2 łyżek słodkiej papryki w proszku i 100 ml oliwy z oliwek. Najlepiej zostawić mięso w takiej marynacie na kilka godzin, a później smażyć je lub piec.

/ 7Owoce morza

Obraz
© 123RF.COM

Smak krewetek i innych owoców morza doskonale podkreśli orzeźwiająca trawa cytrynowa. Wystarczy posiekać ok. 3 cm produktu, połączyć z posiekaną małą papryczką chili, zmiażdżonym ząbkiem czosnku, 1 łyżką posiekanej kolendry. Całość zalać octem winnym (2 łyżki) i 5 łyżkami oleju arachidowego. Oczyszczone owoce morza powinny marynować się w takiej miksturze całą noc.

/ 7Wołowina

Obraz
© 123RF.COM

Smak tego mięsa wzbogaci połączenie świeżo mielonego kolorowego pieprzu i drobno pokruszonych liści laurowych, zalanych płynnym miodem, sosem sojowym, oliwą z oliwek (każdego płynu po 2 łyżki) i łyżką oleju sezamowego.

/ 7Warzywa

Obraz
© 123RF.COM

Naturalny aromat jarzyn warto urozmaicić mieszanką podprażonego sezamu, soku z cytryny, melisy cytrynowej i odrobiną kminku, świeżo rozdrobnionego kminku. Składniki te należy wymieszać z oliwą i miodem (w proporcji 4:2 łyżek), a następnie zalać warzywa i odłożyć na kilka godzin.

Wybrane dla Ciebie
Piłem w Turcji na okrągło. Okazuje się, że ten napój poprawia odporność i działa jak afrodyzjak
Piłem w Turcji na okrągło. Okazuje się, że ten napój poprawia odporność i działa jak afrodyzjak
Zamiast na drzewach, szukaj ich w sklepach. Właśnie trwa promocja
Zamiast na drzewach, szukaj ich w sklepach. Właśnie trwa promocja
Ta kawa działa jak eliksir długowieczności. Wzmacnia serce i zmniejsza ryzyko udaru
Ta kawa działa jak eliksir długowieczności. Wzmacnia serce i zmniejsza ryzyko udaru
Ten pieprz pomaga spalać tłuszcz. Stosuj nie więcej niż 1 łyżeczkę dziennie
Ten pieprz pomaga spalać tłuszcz. Stosuj nie więcej niż 1 łyżeczkę dziennie
Nie możesz zasnąć? Zobacz, czy nie jesz tych produktów po 19
Nie możesz zasnąć? Zobacz, czy nie jesz tych produktów po 19
Pij ten sok codziennie. Twoja cera się poprawi, a twarz zacznie promienieć
Pij ten sok codziennie. Twoja cera się poprawi, a twarz zacznie promienieć
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Wzmacnia serce i kości, pomaga wygładzić zmarszczki
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Wzmacnia serce i kości, pomaga wygładzić zmarszczki
To zapomniany napój z PRL-u. Działa jak balsam na jelita i reguluje cukier
To zapomniany napój z PRL-u. Działa jak balsam na jelita i reguluje cukier
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie