Proste marynaty do drobiu, mięsa, warzyw i ryb

Marynaty to istotny element gotowania. Podkreślają to zarówno szefowie kuchni, jak i gospodynie domowe. Odpowiednio dobrane składniki świetnie podkreślają smak potraw z mięs, ryb i warzyw. W polskiej kuchni stosowanie kwaśnej zalewy stosowane jest na dwa sposoby. Na kilkadziesiąt minut do kilkunastu godzin w marynacie umieszczamy składniki, które chcemy wykorzystać do przygotowania posiłku. Na znacznie dłużej i do zupełnie innej zalewy pod względem składu, trafiają do marynaty np. grzybki czy ogórki, które w słoikach mają spędzić cale miesiące. Marynata sprawi, że nasza kuchnia będzie zdrowsza, mniej kaloryczna i przede wszystkim smaczniejsza i bardziej aromatyczna! Oto kilka podpowiedzi, jak marynować konkretne produkty.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 7Sekret udanego dania

Obraz
© 123RF.COM

Marynaty to istotny element gotowania. Zapewniają o tym zarówno szefowie kuchni, jak i gospodynie domowe. Odpowiednio dobrane składniki świetnie podkreślają smak potraw z mięs, ryb i warzyw. W polskiej kuchni używanie kwaśnej zalewy stosowane jest na dwa sposoby. Na kilkadziesiąt minut do kilkunastu godzin w marynacie umieszczamy składniki, które chcemy wykorzystać do przygotowania posiłku. Na znacznie dłużej i do zupełnie innej zalewy pod względem składu, trafiają do marynaty np. grzybki czy ogórki, które w słoikach mają spędzić cale miesiące. Marynata sprawi, że nasza kuchnia będzie zdrowsza, mniej kaloryczna i przede wszystkim smaczniejsza i bardziej aromatyczna! Oto kilka podpowiedzi, jak marynować konkretne produkty.

/ 7Drób

Obraz
© 123RF.COM

Do drobiu sprawdzi się idealnie mieszanka kolendry, papryczek chili, oleju, pieprzu i słodkiej papryki. Do marynowania najlepiej wykorzystać świeże zioła i rozgniatać przyprawy tuż przed dodaniem do żywności. Do podwójnej piersi kurczaka należy posiekać 4-5 gałązek kolendry i pokroić 2 papryczki chili bez pestek. W moździerzu rozetrzeć 1 łyżeczkę czarnego pieprzu. Tak przygotowane przyprawy połączyć z 5 łyżkami oleju i 1 łyżką mielonej słodkiej papryki.

/ 7Ryby

Obraz
© 123RF.COM

Smak łososia doskonale podkreśli prosta marynata z ostrzejszą nutą. Na 300 g ryby należy połączyć 6 łyżek oliwy z oliwek z 1 łyżką posiekanej kolendry, 1 łyżeczką posiekanej dymki, rozgniecionym ząbkiem czosnku, 1 papryczką chili, 1 łyżką octu winnego, 1 łyżką wytrawnego wina i startą skórką z połowy pomarańczy. Marynować minimum pół godziny. Całość doprawić jeszcze świeżo mielonym pieprzem i smażyć lub grillować.

/ 7Wieprzowina

Obraz
© 123RF.COM

Do tego rodzaju mięsa sprawdzi się kompozycja z pokrojonej w kostkę małej czerwonej papryki, posiekanej natki pietruszki, 2 łyżek słodkiej papryki w proszku i 100 ml oliwy z oliwek. Najlepiej zostawić mięso w takiej marynacie na kilka godzin, a później smażyć je lub piec.

/ 7Owoce morza

Obraz
© 123RF.COM

Smak krewetek i innych owoców morza doskonale podkreśli orzeźwiająca trawa cytrynowa. Wystarczy posiekać ok. 3 cm produktu, połączyć z posiekaną małą papryczką chili, zmiażdżonym ząbkiem czosnku, 1 łyżką posiekanej kolendry. Całość zalać octem winnym (2 łyżki) i 5 łyżkami oleju arachidowego. Oczyszczone owoce morza powinny marynować się w takiej miksturze całą noc.

/ 7Wołowina

Obraz
© 123RF.COM

Smak tego mięsa wzbogaci połączenie świeżo mielonego kolorowego pieprzu i drobno pokruszonych liści laurowych, zalanych płynnym miodem, sosem sojowym, oliwą z oliwek (każdego płynu po 2 łyżki) i łyżką oleju sezamowego.

/ 7Warzywa

Obraz
© 123RF.COM

Naturalny aromat jarzyn warto urozmaicić mieszanką podprażonego sezamu, soku z cytryny, melisy cytrynowej i odrobiną kminku, świeżo rozdrobnionego kminku. Składniki te należy wymieszać z oliwą i miodem (w proporcji 4:2 łyżek), a następnie zalać warzywa i odłożyć na kilka godzin.

Wybrane dla Ciebie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu