Proste marynaty do drobiu, mięsa, warzyw i ryb

Marynaty to istotny element gotowania. Podkreślają to zarówno szefowie kuchni, jak i gospodynie domowe. Odpowiednio dobrane składniki świetnie podkreślają smak potraw z mięs, ryb i warzyw. W polskiej kuchni stosowanie kwaśnej zalewy stosowane jest na dwa sposoby. Na kilkadziesiąt minut do kilkunastu godzin w marynacie umieszczamy składniki, które chcemy wykorzystać do przygotowania posiłku. Na znacznie dłużej i do zupełnie innej zalewy pod względem składu, trafiają do marynaty np. grzybki czy ogórki, które w słoikach mają spędzić cale miesiące. Marynata sprawi, że nasza kuchnia będzie zdrowsza, mniej kaloryczna i przede wszystkim smaczniejsza i bardziej aromatyczna! Oto kilka podpowiedzi, jak marynować konkretne produkty.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 7Sekret udanego dania

Obraz
© 123RF.COM

Marynaty to istotny element gotowania. Zapewniają o tym zarówno szefowie kuchni, jak i gospodynie domowe. Odpowiednio dobrane składniki świetnie podkreślają smak potraw z mięs, ryb i warzyw. W polskiej kuchni używanie kwaśnej zalewy stosowane jest na dwa sposoby. Na kilkadziesiąt minut do kilkunastu godzin w marynacie umieszczamy składniki, które chcemy wykorzystać do przygotowania posiłku. Na znacznie dłużej i do zupełnie innej zalewy pod względem składu, trafiają do marynaty np. grzybki czy ogórki, które w słoikach mają spędzić cale miesiące. Marynata sprawi, że nasza kuchnia będzie zdrowsza, mniej kaloryczna i przede wszystkim smaczniejsza i bardziej aromatyczna! Oto kilka podpowiedzi, jak marynować konkretne produkty.

/ 7Drób

Obraz
© 123RF.COM

Do drobiu sprawdzi się idealnie mieszanka kolendry, papryczek chili, oleju, pieprzu i słodkiej papryki. Do marynowania najlepiej wykorzystać świeże zioła i rozgniatać przyprawy tuż przed dodaniem do żywności. Do podwójnej piersi kurczaka należy posiekać 4-5 gałązek kolendry i pokroić 2 papryczki chili bez pestek. W moździerzu rozetrzeć 1 łyżeczkę czarnego pieprzu. Tak przygotowane przyprawy połączyć z 5 łyżkami oleju i 1 łyżką mielonej słodkiej papryki.

/ 7Ryby

Obraz
© 123RF.COM

Smak łososia doskonale podkreśli prosta marynata z ostrzejszą nutą. Na 300 g ryby należy połączyć 6 łyżek oliwy z oliwek z 1 łyżką posiekanej kolendry, 1 łyżeczką posiekanej dymki, rozgniecionym ząbkiem czosnku, 1 papryczką chili, 1 łyżką octu winnego, 1 łyżką wytrawnego wina i startą skórką z połowy pomarańczy. Marynować minimum pół godziny. Całość doprawić jeszcze świeżo mielonym pieprzem i smażyć lub grillować.

/ 7Wieprzowina

Obraz
© 123RF.COM

Do tego rodzaju mięsa sprawdzi się kompozycja z pokrojonej w kostkę małej czerwonej papryki, posiekanej natki pietruszki, 2 łyżek słodkiej papryki w proszku i 100 ml oliwy z oliwek. Najlepiej zostawić mięso w takiej marynacie na kilka godzin, a później smażyć je lub piec.

/ 7Owoce morza

Obraz
© 123RF.COM

Smak krewetek i innych owoców morza doskonale podkreśli orzeźwiająca trawa cytrynowa. Wystarczy posiekać ok. 3 cm produktu, połączyć z posiekaną małą papryczką chili, zmiażdżonym ząbkiem czosnku, 1 łyżką posiekanej kolendry. Całość zalać octem winnym (2 łyżki) i 5 łyżkami oleju arachidowego. Oczyszczone owoce morza powinny marynować się w takiej miksturze całą noc.

/ 7Wołowina

Obraz
© 123RF.COM

Smak tego mięsa wzbogaci połączenie świeżo mielonego kolorowego pieprzu i drobno pokruszonych liści laurowych, zalanych płynnym miodem, sosem sojowym, oliwą z oliwek (każdego płynu po 2 łyżki) i łyżką oleju sezamowego.

/ 7Warzywa

Obraz
© 123RF.COM

Naturalny aromat jarzyn warto urozmaicić mieszanką podprażonego sezamu, soku z cytryny, melisy cytrynowej i odrobiną kminku, świeżo rozdrobnionego kminku. Składniki te należy wymieszać z oliwą i miodem (w proporcji 4:2 łyżek), a następnie zalać warzywa i odłożyć na kilka godzin.

Wybrane dla Ciebie
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Biorę kilka torebek herbaty i płaty śledziowe. Ten szwedzki patent to mistrzostwo świata
Biorę kilka torebek herbaty i płaty śledziowe. Ten szwedzki patent to mistrzostwo świata
Najlepsza pora na jedzenie jabłek. Wiele osób może być zaskoczonych
Najlepsza pora na jedzenie jabłek. Wiele osób może być zaskoczonych
Jesteś senny i przemęczony? Pij zamiast kawy i słodkich napojów, a mózg wskoczy na wyższe obroty
Jesteś senny i przemęczony? Pij zamiast kawy i słodkich napojów, a mózg wskoczy na wyższe obroty
Czy można zjeść nadgniłą cebulę? Wielu nie ma pojęcia, czy to szkodliwe
Czy można zjeść nadgniłą cebulę? Wielu nie ma pojęcia, czy to szkodliwe
Polacy masowo popełniają błąd, sprawdź czy ty też. Gdzie wyrzucić opakowanie po mięsie?
Polacy masowo popełniają błąd, sprawdź czy ty też. Gdzie wyrzucić opakowanie po mięsie?