Produkty na stany zapalne
Jest naturalną reakcją obronną organizmu na zakażenie czy infekcję. Stan zapalny ma także usunąć zagrożenie i naprawić szkody. Jednak, gdy utrzymuje się zbyt długo, sam staje się poważnym niebezpieczeństwem dla naszego zdrowia. Na szczęście w jego uniknięciu pomagają niektóre produkty spożywcze.
Naturalna reakcja obronna
Jest naturalną reakcją obronną organizmu na zakażenie czy infekcję. Stan zapalny ma także usunąć zagrożenie i naprawić szkody. Jednak, gdy utrzymuje się zbyt długo, sam staje się poważnym niebezpieczeństwem dla naszego zdrowia. Na szczęście w jego uniknięciu pomagają niektóre produkty spożywcze.
Rafał Natorski/mmch/kuchnia.wp.pl
Orzechy
W jadłospisie osób skarżących się na stany zapalne (m.in. zapalenia stawów czy nerek) nie powinno zabraknąć orzechów włoskich i laskowych, nerkowców czy migdałów. To produkty bardzo bogate w cenne kwasy tłuszczowe omega-3 (wśród nich wartościowy kwas alfa-linolenowy) oraz jeden z najsilniejszych antyoksydantów, czyli witaminę E. Dzięki temu orzechy pomagają nie tylko przezwyciężyć stan zapalny, ale również naprawić spowodowane nim szkody w organizmie.
Tłuste ryby
Ryby bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 - jak udowodniły badania naukowe - potrafią bardzo skutecznie łagodzić stany zapalne. Poza tym wpływają korzystnie na układ krążenia, obniżają ciśnienie krwi, zwiększają poziom "dobrego" cholesterolu HDL, wzmacniają odporność, chronią wzrok i zapewniają prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie znajdziemy najwięcej cennych kwasów? W rybach morskich: łososiu, makreli, tuńczyku czy sardynkach.
Pomidory
Przeciwzapalne właściwości wykazuje także pomidor. To przede wszystkim zasługa jego naturalnego barwnika, czyli likopenu - jednego z najsilniejszych naturalnych przeciwutleniaczy. Zmniejsza stany zapalne, a także bardzo skutecznie wymiata wolne rodniki, które niszczą komórki i przyspieszają procesy starzenia organizmu. Likopen nie tylko powstrzymuje te niekorzystne zmiany, ale również potrafi regenerować inne antyoksydanty, np. luteinę. Związek jest odporny na wysokie temperatury, duszenie czy gotowanie, dlatego przetwory z pomidorów często dostarczają więcej likopenu niż surowe owoce (sok zawiera nawet 10 mg cennej substancji w 100 g, nawet dwukrotnie więcej niż świeże pomidory).
Produkty pełnoziarniste
Osoby zmagające się ze stanami zapalnymi powinny wprowadzić do jadłospisu pieczywo, makarony czy płatki wytwarzane z ziaren niepozbawionych zewnętrznej osłonki - otrębów i zarodków. Takie produkty są bogate w błonnik i witaminy, które pomagają uporać się z problemami zdrowotnymi. Pełnoziarniste przysmaki działają stabilizująco na poziom cukru we krwi, przeciwdziałając zaleganiu glukozy i tworzeniu toksycznych związków.
Ciemnozielone warzywa
Badania wykazały, że w ochronie organizmu przed długotrwałym stanem zapalnym, kluczową rolę odgrywa witamina E. Jej znakomitymi źródłami są warzywa o ciemnozielonych liściach, m.in. szpinak, jarmuż, brukselka czy brokuły. Tego typu produkty są także bogate w liczne witaminy i mikroelementy, wśród nich związek o udowodnionym wpływie na ograniczenie ryzyka chorób nowotworowych - alfa-karoten.
Niskotłuszczowe produkty mleczne
Jogurty czy kefiry zawierające naturalne bakterie kwasu mlekowego chronią florę jelitową organizmu. Wykazują też silne właściwości antyzapalne i pomagają w wielu dolegliwościach. Wspierają trawienie oraz normalizują pracę układu pokarmowego. Wzmacniają odporność organizmu, szczególnie po przebytych chorobach czy kuracji antybiotykowej. Tego typu produkty dostarczają też cennego wapnia oraz witamin, zwłaszcza D, chroniącej przed nowotworami.
Cebula i czosnek
Bez tych aromatycznych dodatków trudno sobie wyobrazić polską kuchnię. Czosnek oraz cebula wzbogacają smak wielu rodzimych potraw, ale wykazują również silne właściwości antyzapalne. Badania wykazały, że oba warzywa, a zwłaszcza czosnek działają podobnie jak popularne medykamenty zalecane do leczenia stanów zapalnych. To m.in. zasługa dużej dawki naturalnego antybiotyku - allicyny.
Papryka
Korzyści z jej jedzenia można wymieniać długo. W papryce znajdziemy bardzo dużo składników przeciwzapalnych, m.in. kapsaicyny czy witaminy C, której w tym warzywie jest czterokrotnie więcej niż w cytrynie. Średniej wielkości strąk zapewnia 150 proc. naszego dziennego zapotrzebowania na tę witaminę, której papryka (w przeciwieństwie do wielu innych warzyw) nie traci w trakcie gotowania, pieczenia czy suszenia. W żółtej odmianie znajduje się także bardzo dużo witaminy E, chroniącej przed stanami zapalnymi.
Buraki
Dzięki dużej zawartości witaminy C, błonnika oraz barwnika roślinnego - betaniny, buraki wykazują bardzo silne właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne. Podobne walory wykazują zawarte w warzywie flawonoidy - związki charakteryzujące się silnym działaniem antyoksydacyjnym, usuwające z organizmu wolne rodniki, które mogą uszkadzać tkanki i przyspieszać proces starzenia się organizmu.
Imbir i kurkuma
W łagodzeniu dolegliwości związanych ze stanami zapalnymi pomoże wzbogacanie smaku naszych potraw przyprawami znanymi z kuchni azjatyckiej, przede wszystkim imbirem i kurkumą. Pierwsza z nich, zwana "gorącym korzeniem" wykazuje nie tylko właściwości przeciwzapalnie, ale także zmniejsza ból i sztywności stawów oraz leczy przeziębienia, migreny czy infekcje. Kurkuma jest silnym antyoksydantem. Sprawdza się w leczeniu zapalenia spojówek, a nawet reumatoidalnego zapalenia stawów.
Rafał Natorski/mmch/kuchnia.wp.pl