Produkty, które zabierają energię

Organizm człowieka przypomina silnik samochodu. Dla zapewnienia właściwego metabolizmu bardzo ważne jest paliwo - pożywienie, które spalone w komórkach, dostarcza nam energię niezbędną do codziennych funkcji życiowych. Jednak niestety często nadużywamy produktów spożywczych, które wywołują odwrotny efekt. Można je nawet nazwać fałszywymi "dopalaczami."

Obraz

/ 8Paliwo dla organizmu

Obraz
© Shutterstock

Gotowe dania, które wystarczy tylko podgrzać, zupki w proszku, konserwy, chipsy i inne przekąski, potrawy typu fast food - tego typu smakołyki należą niewątpliwie do największych "złodziei energii". W procesie ich produkcji stosuje się bowiem wiele substancji, które bardzo niekorzystnie wpływają na proces przemiany materii. Są to m.in. sól, cukier, utwardzone tłuszcze roślinne i liczne dodatki zagęszczająco-konserwujące, a wśród nich cieszący się złą sławą glutaminian sodu. Niektóre eksperymenty wykazały, że substancja może wywołać niekorzystne objawy fizjologiczne, np. osłabienie.

Ewa Podsiadły-Natorska/mmch/kuchnia.wp.pl

/ 8Mięso z indyka

Obraz
© Shutterstock

Drób ma oczywiście wiele zalet, stanowi znakomite źródło białka, a tłuszcz znajduje się głównie pod skórą, dzięki czemu łatwo się go pozbyć. Mięso indyka obfituje także w cenne składniki mineralne, zwłaszcza cynk, magnez, potas oraz witaminy z grupy B. Jednak zjedzenie zbyt dużej porcji tego smacznego ptaka może skutkować znacznym spadkiem energii. To zasługa tryptofanu - aminokwasu, który w naszym organizmie uczestniczy m.in. w wytwarzaniu serotoniny, hormonu wyciszającego układ nerwowy. Gdy jest go za dużo, możemy odczuwać znużenie oraz senność.

/ 8Słodycze

Obraz
© Shutterstock

Produkty bogate w cukier uchodzą za świetne "dopalacze", często wspomagamy się batonem czy czekoladą, żeby nabrać energii. Niestety, niekiedy efekt bywa odwrotny od zamierzonego. Problemem jest sposób, w jaki przyswajamy cukier. Nasz organizm przetwarza go przede wszystkim w wątrobie, co powoduje nadmierne obciążenie tego organu i jego otłuszczenie. Organizm jest "oszukiwany" i domaga się kolejnej porcji pokarmu. Nadmiar cukru często powoduje zmęczenie oraz senność, choć znacznie bardziej poważną konsekwencją może być otyłość, cukrzyca czy próchnica.

/ 8Smażone potrawy

Obraz
© Shutterstock

Frytki czy mięso z patelni to nie jest najlepszy sposób na dostarczenie organizmowi odpowiedniej dawki paliwa. Tak przyrządzone potrawy, szczególnie smażone na głębokim tłuszczu, są bardzo trudne do strawienia. Proces metaboliczny pochłania wówczas większość energii, której zaczyna nam wówczas brakować. Poza tym obróbka termiczna powoduje utratę wielu cennych witamin i minerałów, a przede wszystkim enzymów uczestniczących w trawieniu pokarmów. Zdaniem naukowców wystarczy przez trzy minuty podgrzewać produkt w temperaturze 45 stopni, żeby stracił większość potrzebnych organizmowi enzymów.

/ 8Czerwone mięso

Obraz
© Shutterstock

Według naukowców nie powinniśmy jeść dziennie więcej niż 200 g wołowiny, wieprzowiny, dziczyzny, kaczki czy gęsi. Przede wszystkim z uwagi na dużą zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych, które podnoszą poziom złego cholesterolu LDL. Jego nadwyżka odkłada się w komórkach ścian tętniczych, tworząc złogi zwane blaszkami miażdżycowymi. Doprowadza to do zwężenia tętnic wieńcowych, co z kolei przyczynia się do występowania chorób układu krążenia - udaru mózgu czy zawału serca. Trawienie nasyconych kwasów tłuszczowych zabiera nam sporo energii. Podobnie działają aminokwasy znajdujące się w czerwonym mięsie, które bardzo rozregulowują proces metabolizmu.

/ 8Alkohol

Obraz
© Shutterstock

W drinku, lampce wina czy kieliszku wódki szukamy zapomnienia, ukojenia nerwów lub relaksu. Niekiedy pijemy też dla dodania sobie energii życiowej. Jednak w rzeczywistości alkohol nam ją zabiera. Trunek błyskawicznie bowiem spowalnia system nerwowy. Konsekwencją nadużywania napojów wyskokowych jest odwodnienie, spadek poziomu cukru we krwi i nadmiar produktu rozkładu alkoholu: aldehydu octowego, który redukuje wchłanianie oraz zaburza metabolizm witamin i składników mineralnych, przede wszystkim miedzi, selenu oraz cynku. Efektem są dobrze znane objawy: ból i zawroty głowy, nudności, nadwrażliwość na bodźce, apatia i osłabienie.

/ 8Chleb

Obraz
© Shutterstock

Towarzyszy ludzkości od zarania dziejów i wciąż uchodzi za produkt, bez którego trudno wyobrazić sobie nasz jadłospis. Jednak dietetycy podchodzą dziś z mniejszym entuzjazmem do chleba, szczególnie białego, wyrabianego z mąki pszennej. Ten rodzaj pieczywa jest bowiem bogaty w węglowodany złożone, które wprawdzie są niezbędne do funkcjonowania organizmu, ale potrafią też bardzo znacząco podnieść poziom cukru we krwi. Powoduje to wydzielanie insuliny - hormonu, którego zadaniem jest usunięcie nadmiaru glukozy. Te procesy powodują, że tracimy cenną energię i wkrótce po posiłku znów potrzebujemy paliwa.

/ 8Makaron

Obraz
© Shutterstock

To ulubiony przysmak mieszkańców Italii, przeciętny Włoch zjada rocznie blisko 30 kg makaronu. Produkt jest lekkostrawnym i bogatym źródłem dobrze przyswajalnych węglowodanów, które doskonale dodają energii. Jednak zdarza się, że przysmak wywołuje niestety odwrotny efekt. Dzieje się tak, gdy spożywamy makaron nadmiernie rozgotowany. Zawarta w nim skrobia jest wówczas szybciej przetwarzana na glukozę, na co organizm odpowiada produkcją insuliny. Niekiedy czujemy wówczas osłabienie i zmęczenie.

Ewa Podsiadły-Natorska/mmch/kuchnia.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny