Prodiż, kombiwar, multicooker. Urządzenia dla prawdziwego smakosza

Zamiast podgrzewać potrawy w piekarniku czy wsuwać je do mikrofalówki, pomyśl o urządzeniu, które łączy w sobie funkcje piekarnika i kompaktowe wymiary. Wystarczy kilka minut by go nagrzać i pobiera znacznie mniej energii.

prodiż gotowanie multicooker kuchniaDoskonały smak każdej przygotowanej potrawy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Kombiwar i multicooker to dwa urządzenia o podobnej funkcji, które razem mogą zastąpić ci praktycznie całą kuchnię. Do tego możesz użyć ich w każdym miejscu z dostępem do prądu. Myślisz o dodatkowym piekarniku, a może uniwersalnym i kompaktowym sprzęcie do domku letniskowego? Wypróbuj proste i niedrogie urządzenia.

Gotowanie światłem

Kombiwar składa się z żaroodpornej misy oraz pokrywy z lampą halogenową i wbudowanym termoobiegiem. Po podłączeniu do prądu lampa ma za zadanie podgrzać powietrze wewnątrz naczynia, a termoobieg sprawi, że ciepło rozejdzie się równomiernie. Dzięki temu potrawa będzie podgrzana na całej powierzchni a nie tylko z wierzchu.

Jedną z najważniejszych zalet urządzenia jest szybkość przygotowywania potraw. Nie musisz zadawać już sobie pytania "czy opłaca mi się nagrzewać piekarnik dla jednego małego talerza". Nagrzewanie piekarnika, w którym znajduje się sporo wolnej przestrzeni, może trwać bardzo długo. Tymczasem kombiwar poradzi sobie z tym w kilka minut.

Kompaktowy sprzęt o różnorodnych zastosowaniach

Niewielkie rozmiary kombiwarów są zarówno zaletą, jak i wadą. Z jednej strony urządzenie pobiera mniej energii, z drugiej nie zastąpi prawdziwego piekarnika pod względem pojemności. Na szczęście ten niedostatek można łatwo nadrobić, decydując się na zakup urządzenia wyposażonego w specjalny pierścień zwiększający objętość o kilka litrów.

Dodatkowa podstawka z rusztem montowana w niektórych zestawach pozwala na użycie urządzenia jako elektrycznego grilla bądź też parowaru. Dzięki temu możesz przerzucić się na całkowicie beztłuszczowe gotowanie. W przeciwieństwie do piekarnika, przezroczyste naczynie pozwala cały czas śledzić proces gotowania.

Gotowanie w wersji multi

Multicookery i garnki elektryczne to uniwersalne urządzenia, które z powodzeniem mogą zastąpić ci całą kuchnię. Przy odrobinie praktyki możesz nauczyć się przygotowywać zarówno gulasz, jak i smaczną potrawkę, zupę czy ciasto. W garnku elektrycznym możesz smażyć, dusić, gotować, gotować na parze i piec. To doskonałe rozwiązanie zarówno do niewielkich mieszkań, jak i domków letniskowych.

Powrót do smaków z dzieciństwa

Być może warto zainteresować się również prodiżem. Średniej wielkości metalowy garnek z zamontowaną w środku grzałką przeżywał swój renesans kilkadziesiąt lat temu, ale wiele gospodyń domowych wciąż z niego korzysta. W nowoczesnym prodiżu montuje się dwie grzałki, zarówno w dolnej części, jak i w pokrywie, dzięki czemu możliwe jest pieczenie z każdej strony. Dzięki szczelnemu zamknięciu ciasta przygotowane w prodiżu są odpowiednio wilgotne, a mięsa bardziej soczyste.

Wybrane dla Ciebie

Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji