Prodiż, kombiwar, multicooker. Urządzenia dla prawdziwego smakosza

Zamiast podgrzewać potrawy w piekarniku czy wsuwać je do mikrofalówki, pomyśl o urządzeniu, które łączy w sobie funkcje piekarnika i kompaktowe wymiary. Wystarczy kilka minut by go nagrzać i pobiera znacznie mniej energii.

prodiż gotowanie multicooker kuchniaDoskonały smak każdej przygotowanej potrawy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Kombiwar i multicooker to dwa urządzenia o podobnej funkcji, które razem mogą zastąpić ci praktycznie całą kuchnię. Do tego możesz użyć ich w każdym miejscu z dostępem do prądu. Myślisz o dodatkowym piekarniku, a może uniwersalnym i kompaktowym sprzęcie do domku letniskowego? Wypróbuj proste i niedrogie urządzenia.

Gotowanie światłem

Kombiwar składa się z żaroodpornej misy oraz pokrywy z lampą halogenową i wbudowanym termoobiegiem. Po podłączeniu do prądu lampa ma za zadanie podgrzać powietrze wewnątrz naczynia, a termoobieg sprawi, że ciepło rozejdzie się równomiernie. Dzięki temu potrawa będzie podgrzana na całej powierzchni a nie tylko z wierzchu.

Jedną z najważniejszych zalet urządzenia jest szybkość przygotowywania potraw. Nie musisz zadawać już sobie pytania "czy opłaca mi się nagrzewać piekarnik dla jednego małego talerza". Nagrzewanie piekarnika, w którym znajduje się sporo wolnej przestrzeni, może trwać bardzo długo. Tymczasem kombiwar poradzi sobie z tym w kilka minut.

Kompaktowy sprzęt o różnorodnych zastosowaniach

Niewielkie rozmiary kombiwarów są zarówno zaletą, jak i wadą. Z jednej strony urządzenie pobiera mniej energii, z drugiej nie zastąpi prawdziwego piekarnika pod względem pojemności. Na szczęście ten niedostatek można łatwo nadrobić, decydując się na zakup urządzenia wyposażonego w specjalny pierścień zwiększający objętość o kilka litrów.

Dodatkowa podstawka z rusztem montowana w niektórych zestawach pozwala na użycie urządzenia jako elektrycznego grilla bądź też parowaru. Dzięki temu możesz przerzucić się na całkowicie beztłuszczowe gotowanie. W przeciwieństwie do piekarnika, przezroczyste naczynie pozwala cały czas śledzić proces gotowania.

Gotowanie w wersji multi

Multicookery i garnki elektryczne to uniwersalne urządzenia, które z powodzeniem mogą zastąpić ci całą kuchnię. Przy odrobinie praktyki możesz nauczyć się przygotowywać zarówno gulasz, jak i smaczną potrawkę, zupę czy ciasto. W garnku elektrycznym możesz smażyć, dusić, gotować, gotować na parze i piec. To doskonałe rozwiązanie zarówno do niewielkich mieszkań, jak i domków letniskowych.

Powrót do smaków z dzieciństwa

Być może warto zainteresować się również prodiżem. Średniej wielkości metalowy garnek z zamontowaną w środku grzałką przeżywał swój renesans kilkadziesiąt lat temu, ale wiele gospodyń domowych wciąż z niego korzysta. W nowoczesnym prodiżu montuje się dwie grzałki, zarówno w dolnej części, jak i w pokrywie, dzięki czemu możliwe jest pieczenie z każdej strony. Dzięki szczelnemu zamknięciu ciasta przygotowane w prodiżu są odpowiednio wilgotne, a mięsa bardziej soczyste.

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów