Prodiż, kombiwar, multicooker. Urządzenia dla prawdziwego smakosza

Zamiast podgrzewać potrawy w piekarniku czy wsuwać je do mikrofalówki, pomyśl o urządzeniu, które łączy w sobie funkcje piekarnika i kompaktowe wymiary. Wystarczy kilka minut by go nagrzać i pobiera znacznie mniej energii.

prodiż gotowanie multicooker kuchniaDoskonały smak każdej przygotowanej potrawy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Kombiwar i multicooker to dwa urządzenia o podobnej funkcji, które razem mogą zastąpić ci praktycznie całą kuchnię. Do tego możesz użyć ich w każdym miejscu z dostępem do prądu. Myślisz o dodatkowym piekarniku, a może uniwersalnym i kompaktowym sprzęcie do domku letniskowego? Wypróbuj proste i niedrogie urządzenia.

Gotowanie światłem

Kombiwar składa się z żaroodpornej misy oraz pokrywy z lampą halogenową i wbudowanym termoobiegiem. Po podłączeniu do prądu lampa ma za zadanie podgrzać powietrze wewnątrz naczynia, a termoobieg sprawi, że ciepło rozejdzie się równomiernie. Dzięki temu potrawa będzie podgrzana na całej powierzchni a nie tylko z wierzchu.

Jedną z najważniejszych zalet urządzenia jest szybkość przygotowywania potraw. Nie musisz zadawać już sobie pytania "czy opłaca mi się nagrzewać piekarnik dla jednego małego talerza". Nagrzewanie piekarnika, w którym znajduje się sporo wolnej przestrzeni, może trwać bardzo długo. Tymczasem kombiwar poradzi sobie z tym w kilka minut.

Kompaktowy sprzęt o różnorodnych zastosowaniach

Niewielkie rozmiary kombiwarów są zarówno zaletą, jak i wadą. Z jednej strony urządzenie pobiera mniej energii, z drugiej nie zastąpi prawdziwego piekarnika pod względem pojemności. Na szczęście ten niedostatek można łatwo nadrobić, decydując się na zakup urządzenia wyposażonego w specjalny pierścień zwiększający objętość o kilka litrów.

Dodatkowa podstawka z rusztem montowana w niektórych zestawach pozwala na użycie urządzenia jako elektrycznego grilla bądź też parowaru. Dzięki temu możesz przerzucić się na całkowicie beztłuszczowe gotowanie. W przeciwieństwie do piekarnika, przezroczyste naczynie pozwala cały czas śledzić proces gotowania.

Gotowanie w wersji multi

Multicookery i garnki elektryczne to uniwersalne urządzenia, które z powodzeniem mogą zastąpić ci całą kuchnię. Przy odrobinie praktyki możesz nauczyć się przygotowywać zarówno gulasz, jak i smaczną potrawkę, zupę czy ciasto. W garnku elektrycznym możesz smażyć, dusić, gotować, gotować na parze i piec. To doskonałe rozwiązanie zarówno do niewielkich mieszkań, jak i domków letniskowych.

Powrót do smaków z dzieciństwa

Być może warto zainteresować się również prodiżem. Średniej wielkości metalowy garnek z zamontowaną w środku grzałką przeżywał swój renesans kilkadziesiąt lat temu, ale wiele gospodyń domowych wciąż z niego korzysta. W nowoczesnym prodiżu montuje się dwie grzałki, zarówno w dolnej części, jak i w pokrywie, dzięki czemu możliwe jest pieczenie z każdej strony. Dzięki szczelnemu zamknięciu ciasta przygotowane w prodiżu są odpowiednio wilgotne, a mięsa bardziej soczyste.

Wybrane dla Ciebie

Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru