Trwa ładowanie...
d2k6aae
22-12-2022 11:31

Precle nadziewane serem, peperoni i jalapeno

Przepis

Chrupiące precelki z pikantnymi papryczkami to świetna imprezowa przekąska. Doskonale smakują zarówno solo, jak i jako dodatek do sałatek czy kremowych zup. Przepis poleca Paulina, autorka bloga "zGotowana Paula".

d2k6aae
3.0
(2 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

6

Okazja:
zGotowana Paula
Źródło: zGotowana Paula
Składniki
  • 550 g mąki pszennej
  • 320 g cieplej wody
  • 50 g miękkiego masła
  • 7-8 g suchych drożdży
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki soli

Farsz:

  • 300 g sera - zetrzeć na tarce o dużych oczkach
  • 100 g peperoni - pokroić w drobną kostkę
  • 40 g jalapeno - pokroić w drobną kostkę

Kąpiel sodowa:

  • 40 g sody
  • około 1,5-2 litry wody
Przepis
  • Zagnieść ciasto z wyżej wymienionych składników i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę. W tym czasie przygotować farsz. Wymieszać wszystkie składniki farszu i odstawić.
  • Wyrośnięte ciasto wyłożyć na oprószony mąką blat i rozwałkować na prostokąt 40 cm x 50 cm. Następnie pokroić na 8 pasów każdy po 6 cm - wzdłuż krótszego boku.
  • Na środek każdego paska wyłożyć po 3 łyżki farszu. Dokładnie Zlepić ze sobą brzegi wzdłuż dłuższego boku oraz delikatnie zrolować każdy wałek, aby był okrągły.
  • Każdy wałek ułożyć w kształt litery U następnie spleść ze sobą oba końce i przykleić ciasto do środkowej części formując precle.
  • Rozgrzać piekarnik do 220 stopni C., blaszki wyłożyć papierem do pieczenia i natłuścić olejem.
  • W szerokim garnku zagotować około 1,5-2 litry wody wsypać sodę. Gotowy precel wrzucić na gotującą wodę na 30 sekund po czym wyjąć i ułożyć na wcześniej przygotowanej blaszce. Posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem - postępować tak samo z pozostałymi preclami. Piec około 20 min. w 220 stopniach C.

Zobacz też przepis na sałatkę gyros

Precle nadziewane serem, peperoni i jalapeno
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2k6aae
d2k6aae
d2k6aae
d2k6aae
Więcej tematów
d2k6aae