Precle nadziewane serem, peperoni i jalapeno

Chrupiące precelki z pikantnymi papryczkami to świetna imprezowa przekąska. Doskonale smakują zarówno solo, jak i jako dodatek do sałatek czy kremowych zup. Przepis poleca Paulina, autorka bloga "zGotowana Paula".

PreclePrecle
Paulina Michalak

550 g mąki pszennej 320 g cieplej wody 50 g miękkiego masła 7-8 g suchych drożdży 2 łyżeczki cukru 2 łyżeczki soli Farsz:

  • 300 g sera - zetrzeć na tarce o dużych oczkach
  • 100 g peperoni - pokroić w drobną kostkę
  • 40 g jalapeno - pokroić w drobną kostkę

Kąpiel sodowa:

  • 40 g sody
  • około 1,5-2 litry wody

Przepis

  • Zagnieść ciasto z wyżej wymienionych składników i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę. W tym czasie przygotować farsz. Wymieszać wszystkie składniki farszu i odstawić.
  • Wyrośnięte ciasto wyłożyć na oprószony mąką blat i rozwałkować na prostokąt 40 cm x 50 cm. Następnie pokroić na 8 pasów każdy po 6 cm - wzdłuż krótszego boku.
  • Na środek każdego paska wyłożyć po 3 łyżki farszu. Dokładnie Zlepić ze sobą brzegi wzdłuż dłuższego boku oraz delikatnie zrolować każdy wałek, aby był okrągły.
  • Każdy wałek ułożyć w kształt litery U następnie spleść ze sobą oba końce i przykleić ciasto do środkowej części formując precle.
  • Rozgrzać piekarnik do 220 stopni C., blaszki wyłożyć papierem do pieczenia i natłuścić olejem.
  • W szerokim garnku zagotować około 1,5-2 litry wody wsypać sodę. Gotowy precel wrzucić na gotującą wodę na 30 sekund po czym wyjąć i ułożyć na wcześniej przygotowanej blaszce. Posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem - postępować tak samo z pozostałymi preclami. Piec około 20 min. w 220 stopniach C.

Wybrane dla Ciebie

Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce
Wielu z nas często go pije. Oto jak dokładnie wpływa na organizm
Wielu z nas często go pije. Oto jak dokładnie wpływa na organizm
Koktajl na stłuszczoną wątrobę. Jest smaczny i skutecznie wspiera jej regenerację
Koktajl na stłuszczoną wątrobę. Jest smaczny i skutecznie wspiera jej regenerację
Lepsza niż krem z warzyw. Idealna gdy za oknem robi się szaro
Lepsza niż krem z warzyw. Idealna gdy za oknem robi się szaro
Ma charakterystyczny stożkowy kształt. Białe i czerwone dostępne w popularnych dyskontach
Ma charakterystyczny stożkowy kształt. Białe i czerwone dostępne w popularnych dyskontach