Pozornie nieszkodliwe. Szkodzą wątrobie tak samo, jak alkohol
Każdego dnia szkodzisz swojej wątrobie
Kto z nas nie słyszał o szkodliwym wpływie alkoholu na wątrobę? Jak się okazuje, w trosce o ten istotny narząd, to raczej nie alkoholu powinniśmy się obawiać, a kilku pozornie niewinnych produktów, które stosunkowo często goszczą na naszych stołach.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Czerwone mięso
Badania wskazują, że jemy za dużo czerwonego mięsa – może działać prozapalnie, być pośrednią przyczyną powstawania nowotworów – w tym raka jelita grubego – a w dodatku raka wątroby.
Białe pieczywo, makaron i ryż
Cukry proste wchodzące w skład pszennych bułeczek, makaronu czy ryżu mają wysoki indeks glikemiczny. Dieta obfitująca w takie produkty powoduje nieustanne gwałtowne skoki cukru, który pobudza trzustkę do wytwarzania insuliny. W konsekwencji może to doprowadzić do IO, które uważane jest za jeden z czynników przyczyniających się do niealkoholowego stłuszczenia wątroby.
Smażony w panierce kurczak
Jest bogactwem tłuszczów nasyconych – podobnie jak inne potrawy smażone w głębokim tłuszczu w panierce – stanowi szczególne zagrożenie dla zdrowia. Dlaczego? Dieta bogata w tłuszcze nasycone prowadzi do odkładania się tkanki tłuszczowej w organizmie i insulinooporności. Stąd już krótka droga do uszkodzeń wątroby: zbliznowaceń organu i marskości.
Chipsy
Co znajduje się w tym chrupiącym przysmaku? Oczywiście tłuszcz, ale wyjątkowo niebezpieczna jest sól – w nadmiarze dodawana jest do chipsów, bo wpływa znacząco na ich smak. Konsekwencją nadmiaru soli – oczywiście poza nadciśnieniem – może być postępujące zwłóknienie wątroby.