Pozornie nieszkodliwe. Szkodzą wątrobie tak samo, jak alkohol

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

/ 5Każdego dnia szkodzisz swojej wątrobie

Obraz
© 123RF

Kto z nas nie słyszał o szkodliwym wpływie alkoholu na wątrobę? Jak się okazuje, w trosce o ten istotny narząd, to raczej nie alkoholu powinniśmy się obawiać, a kilku pozornie niewinnych produktów, które stosunkowo często goszczą na naszych stołach.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 5Czerwone mięso

Obraz
© 123RF

Badania wskazują, że jemy za dużo czerwonego mięsa – może działać prozapalnie, być pośrednią przyczyną powstawania nowotworów – w tym raka jelita grubego – a w dodatku raka wątroby.

/ 5Białe pieczywo, makaron i ryż

Obraz
© 123RF

Cukry proste wchodzące w skład pszennych bułeczek, makaronu czy ryżu mają wysoki indeks glikemiczny. Dieta obfitująca w takie produkty powoduje nieustanne gwałtowne skoki cukru, który pobudza trzustkę do wytwarzania insuliny. W konsekwencji może to doprowadzić do IO, które uważane jest za jeden z czynników przyczyniających się do niealkoholowego stłuszczenia wątroby.

/ 5Smażony w panierce kurczak

Obraz
© 123RF

Jest bogactwem tłuszczów nasyconych – podobnie jak inne potrawy smażone w głębokim tłuszczu w panierce – stanowi szczególne zagrożenie dla zdrowia. Dlaczego? Dieta bogata w tłuszcze nasycone prowadzi do odkładania się tkanki tłuszczowej w organizmie i insulinooporności. Stąd już krótka droga do uszkodzeń wątroby: zbliznowaceń organu i marskości.

/ 5Chipsy

Obraz
© 123RF

Co znajduje się w tym chrupiącym przysmaku? Oczywiście tłuszcz, ale wyjątkowo niebezpieczna jest sól – w nadmiarze dodawana jest do chipsów, bo wpływa znacząco na ich smak. Konsekwencją nadmiaru soli – oczywiście poza nadciśnieniem – może być postępujące zwłóknienie wątroby.

Wybrane dla Ciebie

Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw