Trwa ładowanie...
ddb569o
ddb569o

Poznaj smak Bieszczad. Zabierz rodzinę w kulinarną podróż

Przepis

Tarciuch bieszczadzki, czyli regionalna babka ziemniaczana z boczkiem, jest prosta w przygotowaniu i na dodatek bardzo sycąca. W ramach cyklu "Smaki Polski" przybliżamy wam ten górski specjał.

3.8
(28 głosów)
Oceń:
ddb569o
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Poznaj smak Bieszczad. Zabierz rodzinę w kulinarną podróż
123RF
Poznaj smak Bieszczad. Zabierz rodzinę w kulinarną podróż
Składniki
  • 2 kg ziemniaków
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • 4 łyżki kaszy manny
  • 15 dag kiełbasy wiejskiej
  • 15 dag wędzonego boczku
  • sól
  • pieprz
Przepis

Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce. Boczek pokroić i podsmażyć. Następnie wyłożyć na dno blachy. Do ziemniaków dodać kaszę manną, posiekaną cebulę i kiełbasę pokrojoną w kostkę. Wbić jajka. Wszystko dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Masę ziemniaczaną przełożyć do blachy. Piec przez 1 godz. w 190 stopniach. Do tarciucha doskonale pasuje sos śmietanowy lub grzybowy.

Poznaj smak Bieszczad. Zabierz rodzinę w kulinarną podróż
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

87
11
Share
ddb569o
ddb569o
ddb569o

ddb569o
ddb569o
ddb569o