Poznaj smak Bieszczad. Zabierz rodzinę w kulinarną podróż
Tarciuch bieszczadzki, czyli regionalna babka ziemniaczana z boczkiem, jest prosta w przygotowaniu i na dodatek bardzo sycąca. W ramach cyklu "Smaki Polski" przybliżamy wam ten górski specjał.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 2 kg ziemniaków
- 1 cebula
- 2 jajka
- 4 łyżki kaszy manny
- 15 dag kiełbasy wiejskiej
- 15 dag wędzonego boczku
- sól
- pieprz
Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce. Boczek pokroić i podsmażyć. Następnie wyłożyć na dno blachy. Do ziemniaków dodać kaszę manną, posiekaną cebulę i kiełbasę pokrojoną w kostkę. Wbić jajka. Wszystko dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Masę ziemniaczaną przełożyć do blachy. Piec przez 1 godz. w 190 stopniach. Do tarciucha doskonale pasuje sos śmietanowy lub grzybowy.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze