Zdrowie na talerzu
Przez cały rok czerwonych owoców i warzyw na straganach i w sklepach jest całkiem sporo - pomidory, arbuzy, maliny, czerwona kapusta czy wiśnie. Mamy z czego wybierać. Zajrzyjcie do naszej galerii i przekonajcie się, dlaczego warto wprowadzić je do codziennej diety.
Sekret zdrowia - likopen
Arbuzy, wiśnie, jabłka, grejpfruty, pomidory, rabarbar, czerwona kapusta, żurawina, truskawki – co je łączy? Likopen. Chociaż ten składnik jest niewidoczny dla ludzkich oczu, jego właściwości są dla nas bardzo korzystne. Likopen to z przeciwutleniaczy, który może zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka. Występuje we wszystkich czerwonych owocach i warzywach.
Przeciwdziałanie zapaleniu stawów
Czerwone owoce i warzywa mogą pomóc też osobom cierpiącym na zapalenia stawów. Warto wspomnieć, że w przypadku problemów ze stawami wielu ekspertów poleca bogatą w owoce i warzywa dietę śródziemnomorską. Co więcej, zawarte w granatach i malinach antyoksydanty działają przeciwzapalnie.
Wzmocnienie układu trawiennego
Zawarty w owocach i warzywach błonnik wspomaga trawienie. Wysoką zawartość błonnika znajdziemy m.in. w malinach, jabłkach, burakach, a także wiśniach.
Zwiększona odporność
Witamina C znajduje się właściwie we wszystkich czerwonych owocach i warzywach. Dlaczego jest tak ważna dla naszego zdrowia? Nie tylko wspomaga nasz układ krwionośny i odpornościowy, ale także przeciwdziała starzeniu się skóry.
Zmniejszone ryzyko chorób serca
Zawarte w owocach i warzywach składniki odżywcze m.in. wspomniany wcześniej likopen, mają wpływ na obniżenie cholesterolu we krwi. W związku z tym pośrednio wpływają na zmniejszenie ryzyka zachorowania na choroby serca. Warto więc dla zdrowia zaopatrzyć się w codzienną porcję pomidorów i czerwonej kapusty.