Powody, dla których warto jeść czerwone owoce i warzywa

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

/ 6Zdrowie na talerzu

Obraz
© Shutterstock.com

Przez cały rok czerwonych owoców i warzyw na straganach i w sklepach jest całkiem sporo - pomidory, arbuzy, maliny, czerwona kapusta czy wiśnie. Mamy z czego wybierać. Zajrzyjcie do naszej galerii i przekonajcie się, dlaczego warto wprowadzić je do codziennej diety.

/ 6Sekret zdrowia - likopen

Obraz
© Shutterstock.com

Arbuzy, wiśnie, jabłka, grejpfruty, pomidory, rabarbar, czerwona kapusta, żurawina, truskawki – co je łączy? Likopen. Chociaż ten składnik jest niewidoczny dla ludzkich oczu, jego właściwości są dla nas bardzo korzystne. Likopen to z przeciwutleniaczy, który może zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka. Występuje we wszystkich czerwonych owocach i warzywach.

/ 6Przeciwdziałanie zapaleniu stawów

Obraz
© iStock.com

Czerwone owoce i warzywa mogą pomóc też osobom cierpiącym na zapalenia stawów. Warto wspomnieć, że w przypadku problemów ze stawami wielu ekspertów poleca bogatą w owoce i warzywa dietę śródziemnomorską. Co więcej, zawarte w granatach i malinach antyoksydanty działają przeciwzapalnie.

/ 6Wzmocnienie układu trawiennego

Obraz
© 123RF

Zawarty w owocach i warzywach błonnik wspomaga trawienie. Wysoką zawartość błonnika znajdziemy m.in. w malinach, jabłkach, burakach, a także wiśniach.

/ 6Zwiększona odporność

Obraz
© Shutterstock.com

Witamina C znajduje się właściwie we wszystkich czerwonych owocach i warzywach. Dlaczego jest tak ważna dla naszego zdrowia? Nie tylko wspomaga nasz układ krwionośny i odpornościowy, ale także przeciwdziała starzeniu się skóry.

/ 6Zmniejszone ryzyko chorób serca

Obraz
© 123RF

Zawarte w owocach i warzywach składniki odżywcze m.in. wspomniany wcześniej likopen, mają wpływ na obniżenie cholesterolu we krwi. W związku z tym pośrednio wpływają na zmniejszenie ryzyka zachorowania na choroby serca. Warto więc dla zdrowia zaopatrzyć się w codzienną porcję pomidorów i czerwonej kapusty.

Wybrane dla Ciebie

Jak suszyć orzechy? Dzięki tej metodzie długo poleżą i nie spleśnieją
Jak suszyć orzechy? Dzięki tej metodzie długo poleżą i nie spleśnieją
Jemy 45 kg rocznie. Niszczy trzustkę, przyspiesza starzenie, powoduje otyłość brzuszną
Jemy 45 kg rocznie. Niszczy trzustkę, przyspiesza starzenie, powoduje otyłość brzuszną
To mało popularne mięso w Polsce. Polecane anemikom i przy problemach ze stawami
To mało popularne mięso w Polsce. Polecane anemikom i przy problemach ze stawami
Dodają energii i sycą na długo. Teraz są nawet w Lidlu w promocyjnej cenie
Dodają energii i sycą na długo. Teraz są nawet w Lidlu w promocyjnej cenie
Zapytałam sztuczną inteligencję, czy trzeba zbierać szumowiny z rosołu. Odpowiedź zaskoczyła nawet babcię
Zapytałam sztuczną inteligencję, czy trzeba zbierać szumowiny z rosołu. Odpowiedź zaskoczyła nawet babcię
Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie
Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie